Jalgpalli EM 2021: C-grupp: Oranje tagasi suurel areenil

Foto: TT

Holland on seitsmeaastase pausi järel tagasi suurturniiril ning seda uue ja värskenduse saanud meeskonnaga, mis januneb edu järele ning on jalgpalli EM 2020 C-alagrupis kindlaks soosikuks. Kui Ukrainalt ja Austrialt oodatakse võitlust teise-kolmanda koha peale, siis finaalturniiri debütant Põhja-Makedoonia loodab, et nad suudavad esimest korda nii suure lava peal ka endast märgi maha jätta. Üllatustulemus või kaks võiksid õhus olla küll!

Holland – grupi suursoosik

Võib tunduda pisut uskumatu, kuid Hollandit nägime viimati koondiste suurturniiril seitse aastat tagasi, kui nad 2014. aasta MMil pronksimängu võitsid. Kaks korda järjest finaalturniirile mitte jõudmise tõttu ei olnud nad valiksarjas esimese asetusega, ent suutsid Saksamaa järel siiski oma alagrupis (kus oli mäletatavasti ka Eesti) teise koha saada ning sellega kenasti seekord koha 24 seas tagada.

Viimastel aastatel on Oranje meeskonna uuesti üles ehitanud – eelmine põlvkond on asendatud uute meestega nagu Virgil van Dijk, Frenkie de Jong ja Matthias de Ligt, kes on ka koondisetasandil suutnud juba üht-teist korda saata: kuigi suurturniiriks ei saa seda päris lugeda, tehti Rahvuste liiga esimesel hooajal väga tugevad mängud ning jõuti finaali, kus napilt Portugalile alla jäädi. Hollandlaste ettevalmistus seekordseks turniiriks pole aga kulgenud päris ideaalselt: eelmisel aastal tuli neil Ronald Koemani Barcelonasse siirdumise tõttu endale võtta uus peatreener, samuti jäädi vigastuse tõttu ilma oma kaptenist ja liidrist van Dijkist.

Puudu on ka U21 koondise juurde saadetud Lille’i keskkaitsja Sven Botman, koondises ei nähtud kohta ka Premier League’i meestel Anwar El Ghazil ja Steven Bergwijnil. Samuti ei ole koosseisus veterane Arjen Robbenit, Ryan Babelit ja Kevin Strootmani.

Põhja-Makedoonia – teravate hammastega autsaider

Kogu turniiri ühe võidupretendendi Hollandi kõrval on C-grupis ka meeskond, kes ei teeninud kohta finaalturniiril mitte tänu valiksarjale, vaid uudsel ja ainulaadsel moel – Rahvuste liiga esimesel hooajal tulid nemad kõige nõrgema ehk D-liiga võitjaks ning on seetõttu vähemalt paberi peal kogu turniiri kõige nõrgem meeskond. Sellest hoolimata tuleb teistel makedoonlasi võtta täie tõsidusega – märtsikuus suutis seesama koondis valikmängus võõrsil alistada Saksamaa ning tiimi kapteniks on ülikogenud Goran Pandev, kes pallib hetkel Serie A-s Genoa ridades ning tõmbab endiselt oma sünnimaa koondises niite.

Pandev ei ole aga makedoonlastel päris ainus mees, kes kõrgel tasemel tippliigas leiba teenib – Ezgjan Alioski oli lõppenud hooajal Leeds Unitedi põhimees, Boban Nikolov tuleb Leccest ja Aleks Trajkovski Mallorca klubist.

Ukraina – Ševtšenko hoolealused Euroopa tipu lävel

C-grupis on Hollandi kõrval võrdlemisi selgeks soosikuks number kaks Ukraina, keda juhendab riigi ajaloo üks paremaid, kui mitte parim mängija Andri Ševtšenko. Ukrainlastel ei õnnestunud 2018. aastal MMile jõuda ning nad loodavad kindlasti üle teha oma eelmise EM-i tulemuse: 2016. aastal ei õnnestunud neil isegi alagrupist edasi jõuda.

Ukraina koondise koosseis on üks turniiri nooremaid ning päris Ševtšenko masti staare neil hetkel kasutada ei ole – suur osa koondisest tuleb Ukraina enda tugevatest tippklubidest Donetski Šahtarist ja Kiievi Dinamost.

Märkimisväärseteks välisliigades pallivateks meesteks on Manchester City eest Meistrite liiga finaalis algkoosseisu kuulunud Oleksandr Zintšenko, West Hami Andri Jarmolenko ja Atalanta mees Viktor Kovalenko.

Austria – EM-finaalturniiride esimese võidumängu jahil

Hollandi ja Ukraina kõrval sihib alagrupis minimaalselt kolmandat kohta Austria jalgpallikoondis, kel on seni EM-finaalturniiridelt ette näidata õnnetu seeria – nimelt ei ole nad finaalturniiridel suutnud veel mitte ühtegi mängu võita. Seekord avaneb neil selleks aga vähemalt teoorias väga hea võimalus juba avaringis, kui vastamisi minnakse Põhja-Makedooniaga.

Austerlaste viimase aja edu aluseks on olnud soliidne kaitse – seda näitab kasvõi tõsiasi, et 2020. aasta sügisel mängiti kuus kohtumist ning nende jooksul lasti endale kokku lüüa vaid kolm väravat. Üheks nimeks, kes on Austria koondist viimasel ajal vedanud, on Saša Kalajdžić, kes on üks paljudest austerlaste Saksamaa Bundesliga mängijatest, aga peamine koorem läheb mõistagi vähe nimekamate meeste peale – David Alaba siirdus äsja Müncheni Bayernist Real Madridi, Marcel Sabitzer on juba mitu hooaega säranud RB Leipzigi ridades. Nendega liituvad näiteks Watfordi väravavaht Daniel Bachmann ja vastuoluline ründaja Marko Arnautović, kes mängib Hiinas Shanghai Porti ridades.

Alagrupi ennustus

Vähemalt paberi peal peaks C-alagrupis olema väga selgeks soosikuks Holland – vähemalt koondiste ja nimede poolest võiks seda pidada suisa tänavuse jalgpalli EMi kõige nõrgemaks seltskonnaks ning neutraalsele vaatajale on siin eeldatavasti pigem vähe põnevust pakkuda – samas on nõrgematele tiimidele nagu Põhja-Makedoonia alati tore kaasa elada.

Holland on selge soosik alagrupi võidule ning ka turniiri kokkuvõttes on nende koefitsient paremuselt kõrgelt kaheksandal kohal – Betsafe’is on Oranje triumfile võimalik turniiri eel panustada koefitsiendiga 14,00. Arvestades seda, et selle grupi tiimidest on järgmisena selles rivis Ukraina koefitsiendiga 125,00, näitab see hästi ära, kui ühepoolne see alagrupp vähemalt teoreetiliselt peaks olema.

Isegi realistlikult arvestades võiks Hollandilt oodata kõigi kolme kohtumise võitmist ja grupist võitjana edasi minemist. Kui asjad lähevad nende jaoks plaani järgi, võiksid nad isegi viimases grupimängus saada võimaluse mõnele põhimängijale puhkust anda ja tiimi pisut roteerida, et kaheksandikfinaaliks värskust säilitada.

Võitlus teise koha peale peaks juba tulema aga märksa tasavägisem. Ukraina on küll Hollandi järel soosikuks number kaks, kuid Austria ei jää väga kaugele maha ning ka Põhja-Makedoonia näitas võiduga Saksamaa üle hästi ära, et nad on võimelised üllatusteks. Üheks küsimuseks võiks pidada seda, kas Austria kaitsev mängustiil toob neile turniiri jooksul edu ning kas nende pisut kogenumad mängijad suudavad Ukraina noorte vastu oma klassi maksma panna. Sügavust ja kvaliteeti peaks aga ukrainlastel olema rohkem, nii et panustamisel tunduvad nemad selgelt kindlama valikuna, kuid omavaheline mäng otsustab ilmselt palju.

Võtmekohtumised

C-grupi mängudega alustatakse EM 2020 kolmandal võistluspäeval ehk 13. juunil, mille esimeseks kohtumiseks on Austria ja Põhja-Makedoonia madin, millele järgneb Hollandi ja Ukraina suur kohtumine. Austerlastel on kohustuslik alustada võiduga, sest ükskõik milline muu tulemus tähendab nende jaoks sisuliselt juba seda, et kaheksandikfinaali pääsemine muutub tohutult keeruliseks.

Sama päeva õhtune lahing Hollandi ja Ukraina vahel on aga ilmselt selle grupi kõige kvaliteetsem kohtumine ja seal on omakorda surve hollandlastel – Ukrainal suurt kaotada ei ole, mistõttu võiks loota, et Ševtšenko saadab oma võistkonna ka suhteliselt julge mänguplaaniga platsile. Kuna see matš toimub aga Amsterdamis, on Hollandil kasutada koduväljakueelis (nagu ka teistes alagrupimängudes) ning publiku ootused on mõistagi kõrged.

Selle grupi teise vooru lahingud toimuvad 17. juunil, kui Ukraina läheb Bukarestis vastamisi Põhja-Makedooniaga ning Holland võtab Amsterdamis vastu Austria. Hoolimata esimese vooru tulemustest on Ukrainal kindlasti siin vaja võidupunkte, samal ajal kui austerlased loodavad tugeva Hollandi vastu oma kahjusid minimeerida.

Otsustavad alagrupikohtumised toimuvad selle neliku jaoks 21. juuni õhtul, kui Holland võtab vastu Põhja-Makedoonia ning Ukraina läheb vastamisi Austriaga. Kui varasemalt pole selles grupis just üllatusi sündinud, võib Hollandi kohtumine olla suures plaanis juba pingevaba – makedoonlased üritavad aga kindlasti oma au peale mängida, kui nad eelmisest kahest mängust midagi kätte ei saa. Siin võibki hollandlastel avaneda hea võimalus platsile saavate mängijate ringi laiendada.

Ukraina ja Austria viimase vooru kohtumine toimub aga kõigi eelduste kohaselt vaat et elu ja surma peale – kuigi edasi võib saada ka grupi kolmanda kohaga, ei tohiks sellises faasis kummagi tiimi jaoks veel midagi päris selget olla, mistõttu on siin ilmselt olukord, kus võitja läheb edasi, kaotaja aga jääb närveldades teisi tulemusi ootama.

C-alagrupi võitja läheb 16 parema seas kokku kas D-, E- või F-grupi teise koha omanikuga, C-grupi teine koht saab vastaseks aga A-alagrupi võitja, mis võib olla kas Itaalia, Türgi, Šveits või Wales.

Kokkuvõte

Juba puhtalt Hollandi taas suurturniiril nägemine iseenesest on üks selle grupi tipphetki, sest ka Eestis leidub palju nende fänne, kelle igatsus ja ootus on veninud ootamatult pikaks. Nende tugev ajalugu ja komme mängida ründavat ja huvitavat jalgpalli saab olema tänavusel turniiril oodatud asi, samamoodi nagu ka oranži riietatud fännid.

Alati on eriline näha ka finaalturniiril debütanti – seekord on selles alagrupis selleks tiimiks Põhja-Makedoonia, kel on mõistagi väga hea meel juba 24 seas olemise üle, kuid samas soovivad nad ka endast märgi maha jätta ning fännidele rõõmustamiseks põhjust anda.

Üksikutest mängudest tasub välja tuua avavooru lahingu Hollandi ja Ukraina vahel, aga olenevalt sellest, kuidas selles grupis asjad loksuvad, võib väga huvitav ja intrigeeriv tulla ka viimase vooru lahing Austria ja Ukraina vahel, kus on tõenäoliselt lisaks aule ja uhkusele mängus edasipääs.

MÄRKSÕNAD

SHARE