KOV 2021: kas Keskerakond jätkab Tallinnas ainuvõimu nautimist?

Esmaspäevast alates on „liinid“ avatud: nii valimisjaoskondades kui e-hääletusel saavad kõik valimisõiguslikud Eesti elanikud teha oma valiku kohalike omavalitsuste volikogude valimistel.

Muidugi mõista hääletavad kõik oma kodukohas – seda vähemalt sissekirjutuse järgi. Mitmel pool Eestis, eriti väga väikestes kohtades, ruulivad kohalike omavalitsuste volikogude valimistel valimisliidud ning ka valimiskäitumine on sageli totaalselt teistsugune kui näiteks Riigikogu valimistel. Kohalike omavalitsuste puhul on inimestele maailmavaatest sageli tähtsam see, millised konkreetsed plaanid on kandidaatidel nende kodukohas, kui asjalike inimestega tegemist on ja kõik muu, mis selle juurde käib. Mõned parlamendierakonnadki ei pruugi igal pool üldse oma nimekirjaga välja tullagi ning poliitiliste telgede asemel on tihtipeale esikohal hoopis isiklikud suhted.

Ühe väga suure ja olulise erandiga. Tallinna linn, Eesti kõige suurem ja rahvarohkem omavalitsus on igal korral olnud tohutult suureks ja oluliseks poliitiliseks tandriks. Eesti kõige suurema tööandja ehk Tallinna linna kontrollimine on parteidele tulus ja vajalik ning arvestades seda, et juba alates 2005. aasta novembrist on võim olnud väga jõuliselt järjest Keskerakonna haardes (linnapead Edgar Savisaar, Jüri Ratas, Taavi Aas ja Mihhail Kõlvart), on teised erakonnad muutunud sisuliselt kannatamatuks: moel või teisel tahavad nad Keski haljalt oksalt minema puksida.

Seetõttu teemegi Betsafe’i panustamisblogis suure spordi kõrval väikese kõrvalepõike poliitikasse ning vaatame üle, kelle või mille peale tasuks just nimelt Tallinna KOV valimiste eel Betsafe’i ennustuses panused teha!


KESKERAKONNA AINUVÕIM VÕIB SÕLTUDA ISAMAA TULEMUSEST

Esmalt tasub üle vaadata, millised on mängureeglid. Tallinna linnavolikokku valitakse kokku 79 liiget kaheksast valimisringkonnast (Haabersti, Kesklinn, Mustamäe, Kristiine, Lasnamäe, Nõmme, Pirita ja Põhja-Tallinn) ning valimiskünniseks on täpselt viis protsenti häältest. See tähendab, et volikokku pääsemiseks tuleb erakonnal, valimisnimekirja või kandidaadil koguda teatud arv hääli – vastasel korral nad volikokku ei pääse ning neile antud hääled jaotatakse sisuliselt künnise ületanute vahel ära.

Just seetõttu on Tallinnas nendel valimistel väga oluline, millise tulemuse teeb eelkõige Isamaa, aga ka sotsid ja Eesti 200. Kui sotside ja Eesti 200 puhul peaks olema vägagi tõenäoline, et nad künnise lõpuks ületavad (arvamusküsitluste järgi jääb nende toetusprotsent Tallinnas vastavalt 6-11 protsendi ja 8-14 protsendi juurde), siis Isamaa puhul on see kõikunud kord siinpool, kord sealpool künnist. Turu-uuringute ASi poolt korraldatud septembri alguse küsitluses jäi Isamaa toetus näiteks vaid kolme protsendi juurde, Kantar Emori küsitlus septembri teisel poolel tõstis nende toetuse 5,5 protsendi peale ning Norstati küsitlus, mis ulatus otsaga ka oktoobri algusesse, pakkus neile toetusprotsendiks 6,5.

Mõnes mõttes tundub loogiline, et Isamaa toetus tõuseb: EKRE üle-Eestile tõus viimaste aastate jooksul on eelkõige tulnud just Isamaa valijate arvelt ning selle tõttu on nad pidanud tegema väga tugeva kampaania („Plats puhtaks!“), et pildis püsida ning künnis ületada. Tundub loogiline, et sellisele tugevale pingutusele järgneb ka vähegi asjalikum tulemus.

Üks on aga kõikide küsitluste järgi kindel: Keskerakond peaks saama suurusjärgus 40 protsenti hääli. Selle ennustusega on sisuliselt päri olnud kõik arvamusküsitlused ning on päevselge, et pikalt võimul olnud Kesk on Tallinnas oma positsioone pidevalt kinnistanud ja kohati isegi tugevdanud. Juba eelmisel korral oli potentsiaalne võimuvahetus õhus, ent Keskerakond saavutas lõpuks 44-protsendilise toetuse juures 40 kohta volikogus, millest piisas absoluutseks enamuseks. Enam kui 191 000 häälest läks sealjuures tugevalt üle kümne tuhande nii-öelda „raisku“, sest olid antud nende erakondade ja kandidaatide poolt, kes valimiskünnist lõpuks ei ületanud. Seekord näitavad märgid, et „raisku“ läheb vähem hääli ning kui Keskerakonna toetus Tallinnas just vahepeal (ja võrreldes küsitlustega) hüppeliselt ei kasva, jäävad nad selgelt alla 40 koha, mille peale pakub Betsafe ka väga head koefitsienti.

Just seetõttu näib mõneti ootamatult päris suureks kaalukeeleks saavat just nimelt Isamaa tulemus: kui nad künnise ületavad, saavad nad kohe viis kohta ning võtavad sellega ülejäänud „potist“ sellega kohti vähemaks. Kui nad künnist aga ületama ei peaks, lähevad nende viis kohta ülejäänute vahel jagamisele ning kõige rohkem võidab sellest selgelt kõige populaarsem erakond ehk Keskerakond.

Arvamusküsitluste järgi on Eesti 200 toetus Isamaa omast alati olnud väikese suurusjärgu võrra suurem, nii et Betsafe’is panustamisel tundub päris hea variandina kategooria, kus saab valida, milline nimetatud erakondadest saab Tallinnas kõige vähem hääli – seal on Isamaa ja Eesti 200 koefitsient täpselt võrdne 2,35 ning Isamaa väärtus seega seal väga priima. Samas tasub Eesti 200 puhul olla pisut ettevaatlik – ka varasemalt on arvamusküsitlused neile edu ennustanud, kuid viimastel Riigikogu valimistel jäid nad sellest hoolimata sootuks künnise alla. Eesti 200 puhul on suureks miinuseks tuntud kandidaatide puudus, mistõttu võivad nii mõnedki valijad hoolimata nende ideedega nõus olemisest mõne teise partei kasuks otsustada.

Isegi kui Isamaa volikokku pääseb ning Keskerakonna volikogukohtade saak peaks jääma 30 ja 35 vahele, piisab neile koalitsiooni moodustamiseks sellest, kui enda kõrvale meelitatakse keegi partneriks, kellega 40 kohta täis saada. Just seetõttu tundub vägagi tõenäoline, et hoolimata valimiste eel tehtud suurtest sõnadest ei näe me lõpuks olukorda, kus kõik ülejäänud erakonnad Keskile kambaka teeksid – seetõttu paistab olevat väga hea väärtus koefitsiendil, et 1. jaanuari 2022 seisuga on Tallinna linnapea endiselt Mihhail Kõlvart.

Väga head ja suhteliselt kindlad panustamisvõimalused on linnaosade lõikes – mõnel pool on ühe erakonna ülemvõim olnud läbi aastate väga kindel ning seetõttu pakuvad need väga head võimalust – küll väikeste koefitsientidega, aga siiski – võitvateks panusteks.

PANUSTAMISSOOVITUSED:

  •  Kes nendest erakondadest saab vähema arvu häältest Tallinnas? – Isamaa 2,35
  •  Tallinna linnapea 1.01.2022 seisuga – Mihhail Kõlvart 1,47
  •  Kas Keskerakond saab Tallinna linnavolikogus vähemalt 40 kohta? – EI 1,63
  •  Kas Eesti 200 saab Tallinnas KOVi? – JAH 1,50
  •  Võitja Põhja-Tallinnas – Keskerakond 1,09
  •  Võitja Pirital – Reformierakond 1,55
  •  Võitja Haaberstis – Keskerakond 1,07
  •  Võitja Mustamäel – Keskerakond 1,04