Fury vs Wilder, kolmas ja otsustav vaatus

Alles see oli, kui raskekaalu profipoksis senised jõujooned olulisel määral ümber mängiti: vaid paar nädalat tagasi alistas ukrainlane Oleksandr Usik suures lahingus Anthony Joshua ja korjas sellega endale raskekaalu WBA, IBFi, WBO ja IBO maailmameistritiitlid. Nüüd on mängus aga see üksainus raskekaalu tiitel, mis ei ole (veel) Usiki käes: WBC tiitlivööd enda käes hoidev Tyson Fury võtab meie aja järgi öösel pühapäeva juba kolmandat korda vastu väljakutsuja Deontay Wilderi.

Esialgu pidi see kohtumine toimuma juba 24. juulil, kuid Fury posiitivse koroonaproovi tõttu lükati matš edasi sügisesse. Mängus on palju ja vastamisi on kaks tõeliselt hiiglase mõõtu poksijat: saab olema väga huvitav võitlusõhtu! Kelle peale aga teha matši eel Betsafe’i spordiennustuses panused? Anname Fury ja Wilderi kohtumise tausta kohta põgusa ülevaate ja vaatame üle, mida võiks nädalavahetusel ringis oodata!

SKANDAALNE VIIK JA TEHNILINE NOKAUT

Foto: TT

Nagu eelnevalt mainitud, on tegu juba kolmanda Fury ja Wilderi kohtumisega, kusjuures eelmised kaks on pakkunud palju kõneainet. Esimest korda oldi vastamisi 2018. aasta detsembris, kui Los Angeleses toimunud kohtumine tähistas Fury esimest tõelist suurt matši pärast kahe ja poole aasta pikkust aega, kui ta oli hädas ülekaalu, sõltuvuste ja depressiooniga.

Kohtumine ise oli haarav: Wilder suutis nii üheksandas kui viimases, kaheteistkümnendas raundis Fury pikali lüüa, kuid britt suutis mõlemal korral kohtuniku numbrite lugemise peale püsti tõusta ja matši jätkata. Iseäranis hämmastav oli see, kuidas Fury viimases raundis jõu kokku võttis: Wilderi kahest löögist koosnenud tugev kombinatsioon tabas Furyt tugevalt pähe ning oleks ilmselt kõik teised poksijad nokauteerinud, ent Fury suutis kuidagiviisi silmavaate kiirelt selgeks saada ja matši jätkata, olgugi et Wilder oli sisuliselt võidu tähistamist juba alustanud. Mõlemad mehed olid kohtumise lõpus äärmiselt väsinud ja nähtavalt aeglaste liigutustega.

Kahest nokdaunist hoolimata lõppes kohtumine viigiga: üks kohtunik andis punktivõidu Wilderile, teine Furyle ja kolmas märkis oma kaardile 113:113 viigi, mistõttu jäigi võitja välja selgitamata, kuigi paljud asjatundjad hindasid, et tegelikult oleks Wilder pidanud punktidega võitma.

Viigi järel alustati sisuliselt kohe mõistagi läbirääkimisi kordusmatši osas ning 2019. aasta detsembris mindigi uuesti vastamisi, seekord Las Vegases, kuigi Fury leer soovis kohtumist seekord pidada nende kodutandril. Sellest hoolimata näitas Fury seal oma võimu, lõi Wilderi kaks korda põrandale ja sai seitsmendas raundis kirja võidu tehnilise nokaudiga, kui Wilderi nurk rätiku ringi viskas. Seda igati põhjusega: Fury domineeris kogu matši, Wilder nägi iseäranis jalgadest nõrk välja, koperdas pidevalt ja ei olnud isegi lähedal, et Furyle vastu saada.

Pärast seda, kui tema nurgas olnud endine olümpiakuld ja maailmameister Mark Breland rätiku ringi viskas, sai Wilder vihaseks ning kaalus suisa Brelandi vallandamist. „Ütlesin kõigile oma treeneritele, et ükskõik kui halb asi väljastpoolt välja näeb, ükskõik kui palju te mind armastate või minust hoolite, siis ärge tehke emotsionaalset otsust ja ärge visake rätikut ringi, sest minu au ja uhkus tähendavad mulle kõike. Kui oled nii tugev kui mina, siis ükskõik millises seisus on mul alati olemas võimalus võita, ma pole kunagi mängust väljas,“ rääkis Wilder.

Nii Wilder kui tema treener Jay Deas süüdistasid sealjuures kaotuses rasket, peaaegu 20-kilost rüüd ja kiivrit, millega Wilder ringi jalutas ning spekuleerisid, et just selle kandmine võis olla põhjus, miks Wilder jalgadest nõrgaks jäi. Vabandustest puudust ei olnud: Wilder kahtlustas veel nii Fury kui enda meeskonda tema joogi sisse salaja millegi panemist, Furyt kinnaste sees lisaraskuste kandmises ja Furyt talle isegi „mustlasneeduse“ peale panemises!

Nüüd on Wilderil igatahes olemas kõik võimalused ennast rehabiliteerida ja Furyle tema profikarjääri esimene kaotus kinkida. Veel üks hale kaotus määriks aga Wilderi karjääri päris tugevalt ning võib ka tema enesekindlusele saatusliku põntsu panna.

Juba teise matši eel oli meeste lepingus sees rematši klausel, mida Wilder ka kasutada soovis, aga seejärel tuli vahele koroonapandeemia ja kogu spordimaailm pandi mõneks ajaks seisma. Fury ei soovinud uuesti Wilderiga kokku minna ning pidas selle asemel kõnelusi hoopis Anthony Joshuaga, et tiitlivööd ühendada – koroonapausi järel üritas Fury leer väita, et klausel enam ei kehti, sest liiga palju aega on mööda läinud, kuid palgatud neutraalne arbitraator otsustas siiski, et kehtib – ning nüüd olemegi kolmanda ja otsustava lahingu ootuses. Võib aga arvata ja loota, et selle kohtumise järel hakkab võitja läbirääkimisi pidama värske maailmameistri Usikiga, et raskekaalu tiitlivööd lõpuks tõelise hiigelmatšiga ühendada.


FURYL EELIS MITMES ASPEKTIS

Fury ja Wilderi erinevaid omadusi võrreldes saab mõlemale teatud aspektides eelise anda. Hoolimata Fury suurest kaalust ja vägevast ulatusest on Wilder tugevamate, kiiremate ja valusamate löökidega, mis teeb temast ründes parema poksija, kuid kõik ülejäänud olulised omadused räägivad Fury kasuks: maast-madalast võitlejaks kasvatatud Fury käitub ringis loomulikult, on üldiselt agressiivsem ja initsiatiivi hoidvam pool, samuti on Fury kaitses võrreldes Wilderiga hoopis teisest klassist – Wilderi puhul on sageli tema parimaks kaitseks hoopis rünnak, kuid nende kahe omavahelistest matšides oleme näinud, et kogu matši jooksul ei suuda Wilder Furyt surve all hoida.

Kui siia juurde lisada ka Wilderi eelmises matšis purunenud võitmatuse oreool ja kõvasti kannatada saanud enesekindlus, on selge, et Tyson Fury on selle matši eel väga selgeks soosikuks. Ka kohtumise eelsel pressikonverentsil oli Wilder tavatult endassetõmbunud ja vaikne – head see ei paista tähendavat.

PANUSTAMISSOOVITUSED:

  •  Tyson Fury võit – 1,34
  •  Raundide arv alla 7,5 – 1,90
  •  Fury võit raundides 4-6 – 5,50
  •  Fury võit raundides 7-9 – 6,50
  •  Nokdaunide arv alla 1,5 – 1,61