Premier League: Manchester Unitedi valik kahe halva vahel

Inglismaa jalgpalli Premier League’is on seekordne töönädala algus mõneti omapärane: käes on aeg, mil paljud meeskonnad saavad ära pidada varasemast karikamängude tõttu edasi lükatud liigakohtumisi. Hooaja lõpp on juba silmapiiril ning igal tiimil on mängida veel vaid kolm-neli kohtumist – seega võib iga punkt olla absoluutselt kulla hinnaga.

Kui mõne tiimi jaoks on punktid kulla hinnaga, siis keskmike jaoks võib hoopis tegu olla vaat et mõttetute kohtumistega, kus midagi peale au ja võimalike boonuste mängus ei ole – seega tasub teraselt jälgida, millised on iga tiimi võimalikud motivaatorid.

Tabeliseisu mõttes on olukord ikkagi endine: tiitli peale mängivad Liverpool ja Manchester City. Liverpoolil on 35 mänguga kirjas 88 punkti, Cityl 34 mänguga 86 silma, mis tähendab seda, et kui mõlemad tiimid kõik allesjäänud kohtumised võidavad, tuleb ühe punktiga meistriks just City. Nende kahe seljataga käib aga nelja klubi vahel ülitihe heitlus Meistrite liiga kohtade peale – praegu, kui kõigil neil on pidada veel neli mängu, on kerges eelisseisus 67 punkti peal olev Tottenham, järgnevad 66 punktiga Arsenal ja Chelsea ning 64 punktiga Manchester United. Mõlemad võitlused on kahtlemata ääretult pinevad ning võivad kaasa tuua suuri mänge.

Just ühe sellise saame ka sel kolmapäeval – Old Traffordil lähevad vastamisi igipõlised rivaalid Manchester United ja Manchester City. Põnevaid kohtumisi tuleb aga veel – võtamegi siinkohal appi Betsafe’i koefitsiendid ning teeme oma panustamisvalikud!

Kuigi Tottenham on Meistrite liigas poolfinaalis ning Manchester City seda ei ole, võib sellest hoolimata väita, et Spurs on viimase umbes kuu ajaga oma senise hoo minetanud – kui veel aasta esimestel kuudel tundus, et tiitliheitlus võib olla kolme meeskonna päralt, siis tegelikult oskas Spurs veebruari lõpus ja märtsis viiest liigamängust hankida vaid ühe punkti ning sellega hoobilt tiitlipretendentide kannult hoopis esinelikuheitlusesse langeda. Kaks viimast kohtumist, mõlemad Manchester City vastu, küll kaotati, kuid Meistrite liigas saadud 3:4 kaotus oli tegelikult teadupoolest võidu maitsega.

Brightoni puhul on aga olukord päris ärev: väljalangemisheitlus ei ole Premier League’is tänavu ilmselt eriti põnevaks muutumas, ent just Brightoni ja Cardiffi vastasseis on see, mis Huddersfieldi ja Fulhami kõrval kolmanda väljalangeja otsustab. Hetkel on ühe mängu vähem pidanud Brighton kolme silmaga Cardiffist ees ning vajaks hädasti pisut punktilisa, et oma positsiooni kindlustada.

Foto: TT

Tottenham on viimasel ajal küll palju libastunud, ent Brighton sihib ilmselt pigem just nädalavahetuse mängu Newcastle’iga kui kohta, kust punkte võtta – seetõttu on loogiline, et Spurs on selle matši eel selgeks soosikuks. Betsafe’is on Spursi võidukoefiks 1,36, viigikoefiks 5,10 ning Brightoni võidu korral on võimalik raha tagasi saada 11,00-kordselt. Siin on Tottenhami võit suhteliselt loogiline – kuid palju väravaid sellest kohtumisest ilmselt oodata ei ole. Väravate arv kogu kohtumises alla 3,5 – koefitsient 1,43 pakub selle kohta üsna head väärtust.

Foto: TT

Palju vasturünnakutele ja kiiretele üleminekutele tuginev Wolverhampton on tänavu olnud tõeliselt omapärase vormikõveraga meeskond: tabeli ülemistelt tiimidelt on võetud rohkem punkte kui alumise otsa satsidelt! Just seetõttu ei maksa imeks panna, et ka selle hooaja alguses suudeti Arsenalilt võõrsil 1:1 viik kätte saada ning ohtlikud ollakse kindlasti ka kodumängus. Arsenalil oli enne eelmist nädalavahetust ette näidata väga hea hoog, ent ootamatult osati Crystal Palace’ile koduplatsil koguni 2:3 kaotada, mis tõestas omakorda seda, et tänavune Arsenal on üks tõeliselt ettearvamatu meeskond, kes oskab isegi selliseid matše kaotada, kus vastasel ei tohiks olla mingisugust erilist võidulootust.

Seekordse mängu eel on ühte soosikut keeruline välja tuua – Wolvesi võidukoefiks on Betsafe’is 2,95, viigikoefiks 3,50 ning Arsenal on oma 2,50-ga õhkõrn võidufavoriit. Ehk tasuks siin raha panna hoopis lihtsalt sellele, et Wolves suudab koduplatsil skoori teha – koefitsient on küll vaid 1,32, ent Wanderers on sel hooajal korduvalt näidanud, et suurte tiimide vastu on nad ohtlikud ning võivad väravaid lüüa kamaluga.

Nüüd aga nädala põhimängu juurde. United ja City, City ja United – eelmisel hooajal, mis tundub praegu sellele mõeldes kohe eriti kaugel, olid need kaks meeskonda Premier League’is ju esimesed kaks. Tänavu on aga asjalood täiesti teistsugused, aga favoriidiks saab endiselt kindlasti pidada just Cityt, kes on kogu hooaja vältel selgelt stabiilsemalt mänginud. Unitedil tekkis küll Jose Mourinho vallandamise ja Ole Gunnar Solskjaeri palkamise järel mõneks nädalaks väga konkreetne superhoog, kuid paistab, et hooaja lõpu lähenedes on seegi vaibunud ning nädalavahetusel saadud 0:4 kaotus Evertonilt andis selge signaali: selles klubis pole asjad kaugeltki korras. City pidi samal ajal Meistrite liigas Tottenhamilt väga valusa kaotuse vastu võtma, ent suutis seejärel liigas sama vastase alistada ning peaks endiselt olema tiitlisoosik number üks, isegi hoolimata sellest, et Liverpoolil on neist rohkem punkte ning võimalusi eksida on Cityl lihtsalt ühe võrra rohkem.

Foto: TT

Mõnes mõttes on tänavuse tiitliheitluse võtmed Unitedi käes, kes on kahe väga halva valiku vahel: nii City kui Liverpool on ju teadupoolest Unitedi vihavaenlased ning on selge, et emb-kumb võidab tänavu ka tiitli. Unitedil on võimalik nüüd selles mängus tiitlisaatust mõjutada: kui Citylt suudetakse punkt(e) röövida, antakse kõik trumbid kätte Liverpoolile, kui Cityle kaotatakse, on kõik šansid just linnarivaalide käes. Pigem tundub sealjuures, et Unitedi fännid eelistaksid City tiitlivõitu Liverpooli triumfile ning paistab, et sama meelt on ka ülejäänud Inglise vutiüldsus.

Ajalugu soosib Unitedit, reaalsus Cityt

Foto: TT

Sageli öeldakse, et suurte derbimängude eel ei tasu meeskondade viimase aja vormi vaadata, sest see lihtsalt ei mängi nii suurt rolli kui tavaliste „reamängude” puhul – Unitedi ja City heitluse eel on sellest aga raske mööda vaadata. Manchester United püsis pärast Solskjaeri tulekut kodustes sarjades 15 mängu järjest kaotuseta, ent on seejärel kõigis sarjades kokku kaotanud viimasest kaheksast mängust lausa kuus, sealjuures viimased kaks kohtumist Barcelona ja Evertoniga vastavalt 0:3 ja 0:4. Vormikõver on selgelt teinud järsu languse ning paistab, et esinelikusse sellel Unitedil enam tänavu asja ei ole, samal ajal kui City on ühe väikese Meistrite liiga libastumise kõrval võitnud viimasest 18 mängust 17. Pep Guardiola mehed on liigale orienteeritud ning nad peaksid igal juhul selle kohtumise eel puhtalt kvaliteedi pealt soosikuteks olema. Seda hoolimata sellest, et ajalooliselt on United võitnud 73 omavahelist mängu City 52 vastu.

City on selgeks soosikuks ka Betsafe’is: nende võõrsilvõidu koefitsiendiks on 1,47, viigikoefiks pakutakse 5,05 ning Manchester Unitedi koduvõidu korral on võimalik raha tagasi saada 6,95-kordselt. Kuigi juba 1,47 on City võidule suhteliselt korralik koef, siis tegelikult võiks isegi vaadata händikäpi poole – City vähemalt kaheväravaline paremus on seal saadaval 2,18-ga. Panustamissoovitus!

MÄRKSÕNAD

SHARE