Euroopa liiga veerandfinaalid: kas Arsenali ja Napoli vastasseisu võitja saab automaatselt turniiri favoriidiks?

Foto: TT

Kaheksa parema hulka on saanud muidu üsna võrdväärne seltskond

Euroopa liiga kaheksa parema hulka on end võidelnud üpriski kirev seltskond. Mõned klubid on kihlveokontorite lemmikud, aga sulaselget favoriiti oleks väga keeruline välja pakkuda. Kaks kõva meeskonda, kes oleks muidu mõlemad favoriidistaatuses – Londoni Arsenal ja Napoli – lähevad kohe vastamisi. Kaheksandikfinaali suurima üllatuse sepistas Euroopa liigas Praha Slavia. Nad suutsid lisaaja väravast võita kodus 4:3 tugeva Sevilla. Sevilla võitis ajavahemikus 2014-16 koguni kolmel aastal järjest Euroopa liiga. Tollane hispaanlaste treener Unai Emery on nüüdseks kolinud Arsenali treeneripingile. Oleks muidugi uhke tulemus tema treenerikarjääris, kui ta suudaks ka Arsenali Euroopa karikale viia. Kuid enne tuleb seljatada samuti karikasarjades kõva käsi Carlo Ancelotti ja tema juhendatav Napoli.

Selles artiklis vaatame otsa igale Euroopa liiga veerandfinaali vastasseisule ja anname oma hinnangud iga klubi šanssidele esimeses kohtumises. Loomulikult võtame vaatluse alla ka Betsafe’i koefitsiendid ning püüame leida parimat väärtust.

Veel enne eelmist nädalalõppu tundus, et Napolil on mõnes mõttes selge ja konkreetne seis: Itaalia liigas nad enam esikohal seisvat Torino Juventust ei püüa, aga järgmised tugevamad Milano Inter, AC Milan, AS Roma ja Bergamo Atalanta jäid siiski selgelt maha. Nii et võiks keskenduda rahulikult otsustavatele Euroopa liiga mängudele. Kuid viimases voorus mängis Napoli suhteliselt keskpärase CFC Genua 1893 vastu välja vaid 1:1 viigi. Mäng jättis Napolist üsna kehva mulje. Ei tahaks siiski uskuda, et nad järelejäänud seitsme vooruga soodsa Serie A teise koha maha mängiksid. Ükski ülejäänud meeskond pole eriti veenvat hooaega teinud. Kaheksandikfinaalis õnnestus itaallastel napilt üle mängida sel hooajal väga heas vormis oleva Red Bull Salzburg – kodus võideti 3:0, kuid võõrsil jäädi alla 1:3.

Arsenalil on olukord koduses liigas keerulisem kui Napolil. Liverpool ja Manchester City on Premier League´is teistel eest ära läinud ja selgitavad esikoha omavahelises heitluses. Kuid Tottenham Hotspur, Arsenal, Manchester United ja Chelsea asuvad paari punktiste vahedega järgmistel kohtadel ja see heitlus kestab tõenäoliselt viimase vooruni. Pole välistatud, et viimases voorus hakatakse väravavahesid mõõtma ning neljast hirmkõvast klubist kaks ei pääse Meistrite liigasse. Arsenalil läks ka viimases kohtumises kehvasti – Liverpoolis kaotati Evertonile 0:1. Kusjuures Everton oleks võinud paar väravat veel lüüa. Arsenalil tuleb hooaja lõpuni kõvasti pigutada, aga ega nad Napoli vastu mingi varuvõistkonnaga kaotama ei lähe. Ei maksa ka unustada, et Euroopa liiga võitja pääseb automaatselt järgmise hooaja Meistrite liigasse, nii et Emery peab vaagima, kumb tee sellele tulusale turniirile on tõenäolisem. Selles kohtumises võib saatuslikuks saada üks õnnelik tabamus või vastupidi, mingi rumal kobistamine.

Foto: TT

Arsenal on sel hooajal kodus väga tugev olnud – kirstunaelaks on just võõrsilvorm – ning arusaadavalt on nad Londonis kerges favoriidistaatuses (võidukoef 2,45), kuigi Napoli võidukoef ei jää just palju maha (3,00). Arvestades aga Napoli ründavat stiili ja Arsenali kesist kaitset, siis tasub pakkuda, et mõlemad meeskonnad skoorivad (koef 1,57). Arvatavasti näeme ka üle 2,5 värava (koef 1,77). Edasipääsu favoriidiks hindab Betsafe muide Napolit (koef 1,67), nii et viik tundub esimeses kohtumises parimat väärtust pakkuvat (koef 3,45). Pakkudes korrektselt tulemuseks 2:2, võib oma raha tagasi teenida lausa 10-kordselt.

Hispaania klubid on Euroopa liigas esinenud järjepidevalt hästi. Nüüd sattusid mõlemad Hispaania klubid kohe veerandfinaalis vastamisi. Villarreal on mänginud Hispaania liigas väga kehva hooaja, asub praeguse seisuga tagantpoolt kolmandal kohal, mis tähendaks La Ligast väljakukkumist. Euroopa liigas on aga näidatud väga korralikke mänge. Kaheksandikfinaalis võideti Peterburi Zeniti võõrsil 1:3 ja seejärel kodus 2:1. Enne seda lülitati konkurentsist Lissaboni Sporting.

Foto: TT

Valencial pole samuti sel hooajal koduses liigas just eriti hästi läinud, viimases voorus kaotasid nad väljalangemiskandidaadile Rayo Vallecanole, aga sellest hoolimata püsitakse kokkuvõttes kuuendal kohal. Sügisel täiesti kohutavat vormi näidanud Kataloonia tiim on kevadeks end kuigivõrd kokku võtnud ja ikkagi tabeli ülemisse otsa roomanud. Euroopa liigas võideti kaheksandikfinaalis kahe mängu kokkuvõttes FC Krasnodari 3:2 ja sedagi väga suure surmaga – vaja läks Goncalo Guedese 93. minuti tabamust korduskohtumises, et edasi pääseda. Viimase omavahelise kohtumise jaanuari lõpus võitis kindlalt Valencia 3:0, aga sügisel mängiti 0:0 viiki. Mõlemal meeskonnal on probleeme väravalöömisega, aga Valencial peab vähemalt kaitse normaalselt. Valencia treener Marcelino Garcia Toral oli ajavahemikus 2013-2017 Villarreali treener. See peaks ka andma mõningase eelise Valenciale.

Nõnda ongi Valencia favoriit isegi esimeses mängus, mis toimub Villarrealis (võidukoef 2,70), kuigi kodumeeskonna võitu hindab Betsafe enam-vähem sama tõenäoliseks (koef 2,85). Kiusatus on pakkuda seega nii viiki (koef 3,30) kui seda, et väravaid lüüakse selles mängus alla 2,5 (koef 1,76). Tasub ka kaaluda panust, et mõlemad meeskonnad skoorivad (koef 1,79). 1:1 viigile panustamine tooks raha tagasi 5,55-kordselt.

Paaris Lissaboni Benfica ja Frankfurti Eintracht võivad mõlemad klubid senise hooajaga rahule jääda. Benfica jagab Portugali meistrivõistlustel peale 28 vooru 69 punktiga esikohta Meistrite liigas kaheksa parema hulka jõudnud Portoga, aga Lissaboni klubi on tänu suuremale resultatiivsusele eespool. 36-kordne Portugali meister Lissaboni Benfica on Euroopa jalgpalliväljakutel pika ajalooga tuntud meeskond. Suuremad võidud jäävad küll eelmisesse sajandisse, aga veel 2013. ja 2014. aastal jõudis klubi Euroopa liiga finaali. Sel hooajal kaotati kaheksandikfinaali esimeses kohtumises võõrsil 0:1 Zagrebi Dinamole ning kodus lõpetati normaalaeg seisuga 1:0, mis tähendas lisaajale minekut. Lisaajal lõid portugallased aga kaks väravat ning nõnda võetigi kokkuvõttes 3:1 võit ja jõuti veerandfinaali.

Eintracht teeb Bundesligas oma selle aastatuhande parimat sesooni. Peale 28. vooru ollakse neljandal kohal, mis annab täpselt koha järgmise hooaja Meistrite liigasse. Meeskond on sel hooajal treener Adi Hütteri käe all tubli tõusu teinud ja palju kiita saanud. Ikkagi ainuke Saksa klubi, mis jõudis Meistrite liiga või Euroopa liiga kaheksa parema hulka. Pealegi võitsid nad kaheksandikfinaalis kuulsa Milano Interi. Esimene mäng Itaalia tippklubi vastu jäi kodus 0:0 viiki, aga Giuseppe-Meazza-staadionil suudeti kohe mängu alguses värav ära lüüa ja lõpptulemusest 1:0 piisas, et edasi pääseda.

Muide, Benfica eest on sel hooajal koduliigas kõige resultatiivsemalt mänginud Šveitsi koondislane Haris Seferovic, kes ajavahemikus 2014-2017 mängis Eintrachti rivistuses. 23 mänguga on ta löönud 18 väravat, mida võib pidada väga heaks tulemuseks.

Foto: TT

Benfica ja Eintracht pole ametlikus mängus veel omavahel kohtunud, seega ei saa ka mingit varasemat kogemust tulemuse ennustamisel kasutada. Betsafe hindab esimese mängu favoriidiks ikka kodumeeskonda Benficat (võidukoef 2,32) ning portugallased on kodus tõesti tugevad. Samas on ka sakslased sel hooajal väga resultatiivsed olnud ja nendegi võiduvõimalusi ei saa väikseks pidada (koef 3,20). Kuigi asi paistab pigem koduvõidu poole kalduvat, siis kindlasti soovitame panustada sellele, et mõlemad meeskonnad skoorivad (koef 1,66) ning ka sellele, et näeme üle 2,5 värava (koef 1,89). Tulemus 2:1 (koef 7,55) rahuldaks ilmselt teatud määral mõlemat osapoolt.

Foto: TT

Londoni Chelsea peaks jääma loosiga Euroopa liigas rahule. Kuigi viimases Inglismaa meistriliiga voorus võideti 2:0 West Ham United, on Chelsea treener Maurizio Sarri tool sel hooajal kõikunud – klubi pole just erilise kindlusega hiilanud, aga Euroopa liiga võitmine ja Premier League´is koht esimese nelja seas võiksid siiski treeneriameti ka järgmiseks hooajaks kindlustada. Chelsea võitis kaheksandikfinaalis kahes mängus kunagise Euroopa tippklubi Kiievi Dinamo 3:0 ja 5:0. Liiguvad visad kuulujutud, et Belgia koondislane ja Chelsea selle hooaja resultatiivseim mängija Eden Hazard siirdub suvel raske raha eest Madridi Reali. Mees ise pidi seda igal juhul soovima. See oleks Londoni klubile valus kaotus.

Tundub, et Praha klubi on Euroopa liiga kaheksa veerandfinalisti seas kõige nõrgem, aga kaheksandikfinaalis nad juba ületasid ennast, kui seljatati kuulsusrikas Sevilla. Miks mitte veel kord üllatada? Neil pole ju kaotada midagi, sest ilmselge soosik on Chelsea. Tšehhi meistriliigas on Praha Slavia kindel liider.

Mõistagi on kogu turniiri üks üldfavoriitidest Chelsea suursoosik ka selles kohtumises (võidukoef 1,71). Küll aga on Chelsea vorm olnud väga kõikuv ning Sarri on seni Euroopa liigas oma tiimi kõvasti roteerinud, mis tähendab, et Slavia võib kodus oma lootusi vähesel määral ikkagi hellitada ja kuigi koduvõit (koef 5,45) tundub peaaegu võimatu, siis viik (koef 3,90) võiks pakkuda väga head väärtust. Samas tuleb möönda, et Chelsea vormikõikumised on jäänud pigem kodusesse liigasse ja Euroopas on üpris kindlalt esinetud, mistõttu on siiski raske külaliste võidust mööda vaadata. Küll aga ei maksa siin palju väravaid oodata – usutavasti alla 2,5 (koef 1,89) ja vahest ehk isegi alla 1,5 (koef 3,55). 1:0 Chelseale tooks korrektsel ennustamisel raha tagasi 6,10-kordselt.

MÄRKSÕNAD

SHARE