EURO 2024 parimad ennustused, koefitsiendid ja näpunäited 

Euro 2024 läheneb kiiresti ja Saksamaal toimuv turniir algab vaid mõne nädala pärast. 

Võistlus, mida peetakse 17. korda, sai alguse 1960. aastal. Tiitlikaitsja on Itaalia, kes võitis 2021. aasta finaalis penaltiseeria Inglismaa vastu. 

Kes tõuseb sel suvel tippu? Heidame selles artiklis pilgu favoriitidele ja mustadele hobustele, analüüsime nende tugevaid ja nõrku külgi ning võiduvõimalusi. Oleme välja valinud ka kolm alagrupi mängu, mida peab kindlasti nägema!  

Favoriidid 

Inglismaa (4,25) 

Inglismaa on selle suve turniiri eel Betssoni spordiennustuse favoriit. Praeguse mänedžeri Gareth Southgate’i käe all on võistkond kogenud mitut nappi kaotust, kuhu kuulub teine koht eelmisel turniiril. 

Inglismaal on kadestuväärne hulk ründajatest talente, mille juhtfiguur on Harry Kane Phil Fodeni, Bukayo Saka ja Jude Bellinghami ees.  

Kaitses on siiski küsitavusi ning Southgate’i mängu haldamine on eelmistes elimineerimisetapi viikides kahtluse alla seatud. Peatreener kaldub ka konservatiivse taktika suunas. 

Inglismaa on üsna kindel, et saavutab esikoha B-alagrupis, kus on veel Taani, Sloveenia ja Serbia. Southgate’i tõenäoliselt viimase turniiri eel tunnevad Kolm Lõvi, et nende aeg on kätte jõudnud. 

Prantsusmaa (4,5) 

Prantsusmaa on kihlveoturul Inglismaast väga napilt maas ja paljud usuvad, et just nemad on võistkond, keda eelseisval turniiril tuleb võita. Lõppude lõpuks on see võistkond Didier Deschampsi juhtimisel jõudnud kolme finaali: Euro 2016 ning 2018. ja 2022. aasta maailmameistrivõistlused. 

Teisisõnu, Prantsusmaa on viimasest neljast võistlusest, kus nad on osalenud, enne kõige olulisemat matši välja langenud vaid ühel korral. Deschamps on suurte kogemustega juht ka rahvusvahelisel tasandil. 

Lisaks on Prantsusmaa koosseis ilmselt Euroopa tugevaim. Kylian Mbappe on täht, keda vastase kaitsel on väga raske maha suruda.  

Prantsusmaa grupp oleks võinud küll lihtsam olla, sest Holland, Austria ja Poola on kõik võimelised järgmisse vooru pääsema. 

Saksamaa (6,0) 

Saksamaad ei saa kunagi maha kanda, eriti kodusel pinnal mängides. Jalgpalliajaloo jooksul on Nationalelf hoolimata ennustustest mitmel korral esikoha saavutanud. 

Saksamaal on Julian Nagelsmanni näol vaieldamatult kogu turniiri parim peatrteener. Nagelsmann on treenerina alati Euroopa suurimate klubide soovinimekirjas, juhul kui ta peaks uut tööd otsima. 

Teisest küljest ei ole tegu kõigi aegade tugevaima Saksamaa meeskonnaga. Viimased tulemused on parimal juhul olnud ebastabiilsed, sealhulgas enneaegne väljalangemine 2022. aasta MM-i grupimängudest. 

Saksamaa läheb loosi tahtel A-alagrupis vastamisi Šotimaa, Ungari ja Tšehhiga. Turniiri alustatakse 14. juunil šotlaste vastu. 

Hispaania (8,0) 

Hispaania on viimastel turniiridel petlikult paljulubav olnud ning langes 2016. aasta EM-il kaheksandikfinaalist, nagu ka järjestikustest MM-idest, mängust välja. 

Sellegipoolest on nad Saksamaal karika võitmise favoriitide hulgas. Hispaanial on hea nooruse ja kogemuste kooslus ning nende kuulus pallivaldamine lubab neil domineerida peaaegu kõigi matšides. 

Viimastel aegadel on la Roja aga mõlema aspekti puhul oma mänguga alt vedanud. Seekord peab võistkond paremal tasemel olema, kui nad soovivad kaugele jõuda. 

Nende mänedžer Luis de la Fuente on väljaspool oma kodumaad vähetuntud tegelane. See pole ilmtingimata halb, kuid ta pole 2011. aastast saadik ühtegi klubi juhtinud ja see on tema esimene rahvusvaheline kõrgetasemeline turniir. 

Portugal (8,0) 

Portugal võitis selle turniiri 2016. aastal, hoolimata sellest, et ei olnud toona Euroopa tugevaimate hulgas. Nende praeguste mängijate hulgas on palju rohkem talente ja Cristiano Ronaldo on 39-aastasena siiani väljakul. 

Roberto Martinez tunneb rahvusvahelist mängu pärast Belgia juhtimist väga hästi. Tema meeskonnal on tugev selgroog, kuhu kuuluvad näiteks keskkaitsja Ruben Dias, keskpoolkaitsja Ruben Neves ja ründav poolkaitsja Bernardo Silva. 

Portugal läbis lendleva kergusega kvalifikatsiooniturniiri kümne võiduga kümnest ning on loositud koos Türgi, Gruusia ja Tšehhiga soodsasse gruppi. 

Eks näis, kas Portugal suudab lõpuni minna. Martinezis on endiselt kahtlejaid, kuid tema meeskond pretendeerib kahtlemata juulis Euroopa meistriks tiitlile. 

Mustad hobused 

Belgia (14,0) 

Väljakult on lahkunud mitmed Belgia kuldse põlvkonna liikmed, kellest kõige olulisem oli Eden Hazard. Kuid Kevin De Bruyne ja Romelu Lukaku on endiselt olemas ning neile annab lootust nooremate tähtede, nagu Jeremy Doku ja Lois Openda esiletulek. 

Nende E-alagrupi vastasteks on Slovakkia, Ukraina ja Rumeenia. Seega pole imestada, kui Punased Kuradid saavad üheksast punktist üheksa. 

Nende mänedžer Domenico Tedesco tekitab vastakaid arvamusi ja Belgia kaitse – mis toetub endiselt 36-aastasele Jan Vertonghenile – tundub alla jäävat kontinendi parimatele meeskondadele.  

Itaalia (14,0) 

Tiitlikaitsja ei kuulu võistluse viie favoriidi hulka, kuid nii oli see ka 2021. aastal. Siis läks turniir Itaalia jaoks soodsalt ja nüüd loodavad nad sama. 

Luciano Spallettiga eesotsas on viimase kolme aastaga palju muudatusi toimunud. Siiski pole Itaalia praegused mängijad nagu vanasti ja Azzurrid ei ole kvalifikatsioonimängudes just hiilgavalt esinenud. 

Itaalia peab B-alagrupis vastamisi minema Horvaatia, Hispaania ja Albaaniaga. Seega tuleb neil kohe alguses raskuseid ületada. 

Madalmaad (16,0) 

Madalmaad võitsid turniiri 1988. aastal ja soovivad sel suvel oma kollektsiooni lisada teisegi karika. 

Praegu Ronald Koemani juhitud Madalmaade kaitses torkab enim silma: Virgil van Dijk, Mickey van de Ven, Matthijs de Ligt ja Nathan Ake on keskkaitsja valikud. Frenkie de Jong on keskväljal võrratu, kuid Memphis Depay piiratud minutid sel hooajal panevad Koemani muretsema.  

D-grupp on kuuest alagrupi hulgas üks keerukamaid. Prantsusmaa on teine võidufavoriit, Austria ja Poola aga potentsiaalselt ebamugavad vastased. 

Horvaatia (39,0) 

Horvaatia on juba mõnda aega enda jaoks raskemas kaaluklassis võistelnud. Nende viimane tähelepanuväärne saavutus oli kolmas koht 2022. aasta MM-il, vaid neli aastat pärast seda, kui nad Venemaal teise kohaga lõpetasid. 

Luka Modric, kes on siiani nende põhimees olnud, seisab oma karjääri lõpusirgel, kuid teda tuleb Saksamaal siiski jälgida. Sama kehtib ka Manchester City paari Josko Gvardiol ja Mateo Kovacic kohta ning lisada tuleb ka puhas keskkaitsja Marcelo Brozovic. 

Horvaatial napib aga tippklassi ründajaid ning küsimus on selles, kust väravad tulema hakkavad. Nende meeskonnas puudub ka kiirus. 

Taani (44,0) 

Taani jõudis eelmisel Euroopa meistrivõistlusel poolfinaali ja loodab seda saavutust korrata. Tuleb siiski meeles pidada, et taanlased kukkusid 2022. aasta maailmameistrivõistluste alagrupi etapis mängust välja. 

Christian Eriksen pole enam see mängija, kes ta kunagi oli, kuigi Taani loodab sel suvel ka temale. Tema Manchester Unitedi meeskonnakaaslane Rasmus Hojlund on riigi peamine väravakütt. 

Kasper Hjulmand tegi 2021. aastal mänedžerina hiilgavat tööd, kuid Taani fännid on hakanud kahtlema, kas ta on ikka õige mees sellesse rolli. 

Võimalikud üllatajad 

Serbia (64,0) 

Taani on C-alagrupist edasi liikumisel Serbia ees favoriit, kuid viimane usub, et suudab lõpetada kahe parema hulgas. 

Ründava stiiliga Serbia oli 2022. aasta MM-i üks meelelahutuslikumaid võistkondi. Seekord võiksid mängijad natukene pragmaatilisemad olla, kuid kahtlemata kujutavad nad endast ohtu. 

Ungari (74,0) 

Ungari fännidel on viimasel ajal olnud palju põhjust rõõmustamiseks. Neil läks kolm aastat tagasi oodatust palju paremini, hoolimata sellest, et nad loositi Prantsusmaa, Saksamaa ja Portugali kõrvale eriti raskesse gruppi. 

Ungari oli ka lähedal Rahvusliiga finaalturniiri pääsemisele. Kapten Dominik Szoboszlai juhitud võistkonnal on endasse usku ning Marco Rossi mehi ei tohiks eelseisval üritusel keegi alahinnata. 

Austria (79,0) 

Ralf Rangnicki tegevus jäi Manchester Unitedis alla ootuste, kuid Austria koondise juhtimisel on ta teinud head tööd. Kuue võiduga kaheksast kvalifitseerusid nad kenasti turniirile. 

Rangnicki käsutuses on kvaliteet, sealhulgas David Alaba ja Marcel Sabitzeri näol. Kuid me peame ootama ja vaatama, kas Austria energiline stiil toimib pikkade ja kurnavate mängude lõpuks. 

Ukraina (99,0) 

Ukraina broneeris oma koha turniiril play-offi kaudu ja neid toetavad selle suve mängudes lugematud vaatajad.  

Mykhailo Mudryk on Chelseas raskusi kogenud, kuid kaldub oma riigi eest paremini esinema. Väravavaht Andriy Lunin ja kaitsja-poolkaitsja Oleks Zinchenko mängivad aga suurklubides Madrid Real ja Arsenal. 

Gruusia (499,0) 

Gruusia on ainus, kes teeb Saksamaal toimuval võistlusel debüüdi. Ka nemad kvalifitseerusid play-offi kaudu, üllatades finaalis Kreekat. 

Gruusia on autsaider ja enamik usub, et see võistkond lõpetab F-alagrupi lõpus Portugali, Tšehhi ja Türgi järel. Kuid iial ei või teada. Gruusia äge meeskonnavaim võib meid veel üllatada. 

Olulised matšid 

Taani vs Inglismaa, neljapäeval, 20. juunil 

Kuna Taani ja Inglismaa võidavad tõenäoliselt avamängud Sloveenia ja Serbia vastu, võib see võistlus teisel mängupäeval määrata, kumb kahest meeskonnast võtab C-alagrupis juhtimise enda kätte. 

Inglismaa võitis kolm aastat tagasi turniiri poolfinaalis Taanit, kuid neil oli tarvis lisaaega, et visast vastastest jagu saada. Ka see matš võib tasavägiseks osutuda. 

Hispaania vs Itaalia, neljapäeval, 20. juunil 

Hispaania ja Itaalia on harjunud sel turniiril vastamisi minema, nagu aastatel 2008, 2012, 2016 ja 2021. 

Nende grupp on ilmselt kõige kõvem, kuhu kuuluvad lisaks kahele raskekaallasele Horvaatia ja Albaania. Seetõttu võib selle mängu tulemus B-grupi lõpptulemuse kujundamisel suurt rolli mängida. 

Madalmaad vs Prantsusmaa, reedel, 21. juunil 

Madalmaad ja Prantsusmaa asuvad mõlemad D-grupi tipus, kus Poola ja Austria pakuvad eeldatavasti rasket vastasseisu. 

Kohtumise võit annab kindlasti hoogu juurde kolmandaks mängupäevaks. Selle paari viimasest kaheksast vastamisi minekust on seitse toonud võidu prantslastele.