Fury vs Ussõk: kas selle sajandi suurim lahing?

Laupäeval, 18. mail peetakse meeste raskekaalu poksis üks viimase aja kõvemaid lahinguid: absoluutse maailmameistritiitli ehk kõigi nelja suurema tiitlivöö peale käivas lahingus astuvad Saudi Araabias vastamisi inglane Tyson Fury ja ukrainlane Oleksandr Ussõk.

Suure matši eel on ootusärevus poksimaailmas viidud maksimumi lähedale – fännid on seda kohtumist pidanud juba sisuliselt pool aastat ootama. Kes astub ringi soosikuna, millised koefitsiendid tasub matši eel välja tuua ja mida suurest lahingust oodata? Betsafe’i blogi teeb olulisest ülevaate!

Lahingu võitja tõuseb absoluutseks tšempioniks

Nii veider kui see ka ei tundu, on meeste raskekaalu poksis sel sajandil alles esimest korda mängus absoluutse tšempioni tiitel: see tähendab, et selle kohtumise võitja saab endale kõigi nelja suurema organisatsiooni ehk WBC, WBA, IBFi ja WBO tiitlivööd. Fury valduses on praegu WBC meistrivöö ning Ussõkile kuuluvad WBA, WBO ja IBF-i tiitlid. Viimati krooniti raskekaalus absoluutseks tšempioniks Lennox Lewis, kui ta 1999. aastal Evander Holyfieldist jagu sai.

Nelja erineva suure tiitlivöö olemasolu tuleneb profipoksi keerukast ajaloost ja võistlusorganisatsioonide erinevatest poliitikatest. Ühendatud maailmameistrid on haruldased, sest erinevad organisatsioonid korraldavad oma meistrivõistlusi ning nende vööde omamine nõuab tavaliselt erinevate organisatsioonide korraldatud matšide võitmist. See teeb ühendatud maailmameistritiitli saavutamise keerukaks, mistõttu ongi poksis pigem haruldane, et suuremad vööd ühendatud saavad. Seetõttu võib seekordset Ussõki ja Fury matši pidada suisa selle sajandi seni oluliseimaks raskekaalu poksilahinguks.

Esialgu oleks pidanud see matš Riyadhis toimuma juba veebruaris, kuid Fury sai vahetult enne seda treeningul õnnetu näovigastuse, mistõttu lükati kohtumise toimumine kolme kuu jagu edasi.

Mõlemal mehel all mullused ohumärgid

Nii Ussõk kui Fury võivad suures plaanis eelseisvat kohtumist oodata üsna enesekindlalt, ent 2023. aastal elasid mõlemad mehed poksiringis üle ärevaid hetki. Üks kategooria kergemast kaaluklassist mõned aastat tagasi raskekaalu astunud Ussõk pidas suure lahingu augustis Daniel Dubois’ vastu, kes suutis ukrainlase korra ka pikali lüüa, ent kohtunik otsustas, et Dubois’ löök oli reeglitevastane ning üheksandas raundis suutis väikese taastumise järel Ussõk selle kohtumise siiski võita.

Fury ehmatus saabus aasta lõpu poole, kui ta pidas kohtumise endise UFC maailmameistri Francis Ngannou vastu – kuigi oleks võinud arvata, et väga oskuslik ja võimas poksija Fury teeb endise vabavõitlejaga seda, mida ise tahab, siis tegelikult osutus Ngannou väga keeruliseks vastaseks, keda Fury ei suutnudki nokauteerida – võidu ta küll kätte sai, kuid vaid kohtunike otsusega, mitte „puhtalt“.

Fury kasuks räägivad tema suurem kogemus, suuremad gabariidid ja üleüldine eeldatav tase, kuid viimasel ajal on pandud tähele, et vasakukäeliste poksijate vastu ei ole ta suutnud oma tavapärast taset ja domineerimist näidata. Nii Ngannou kui eelmiste vasakukäeliste meeste Otto Wallini ja Francis Pianeta vastu ei suutnud Fury eriti kiirelt asju ära otsustada ning selles mõttes võib Ussõkil olla hea võimalus seni võitmatu Fury lõpuks alistada.

Fury siiski kerge soosik

Küll aga on 37aastane Ussõk enamasti olnud kannatliku stiiliga ning enesekindla Fury vastu võib see osutuda valeks lähenemiseks. Ja enesekindlusest bravuurikal Furyl teadupoolest juba puudust ei tule. „Minust saab absoluutne tšempion. Lisaks sellele kinnistan ma oma pärandit selle ajastu parima poksijana. Selle jaoks pean selle väikese mehe alistama – seda on muidugi lihtsam öelda kui teha, sest ta on kaval poksija, libe vend ja mida kõike veel. Aga olen temasuguseid varemgi näinud ja kui nad endast suuremate meeste vastu astuvad, on neil väga keeruline. Ja tal hakkab ka minu vastu keeruline, ma murran ta,“ lubas Fury enne esimest veebruarikuist kohtumise kuupäeva.

Enesekindluse kõrval tasub aga tähele panna ka seda, et Fury nimetas Ussõki kavalaks vastaseks ning Gypsy Kingil ei tule tõepoolest midagi tema vastu lihtsalt. Ukrainlane sai ju WBA, IBFi ja WBO tiitlivööd enda kätte pärast seda, kui ta suutis veenvalt alistada Anthony Joshua ning ka korduskohtumises temast jagu saada, olles eelnevalt alistanud ka Derek Chisora. Chisora on üks vastane, kelle vastu on varem nii Ussõk kui Fury poksinud ning kui nende matšide pealt midagi järeldada, oli Ussõk enda kohtumises pisut veenvam – kuigi Fury võitis nokaudiga ja Ussõk kohtunike otsusega, sai Fury selle kohtumise jooksul palju rohkem lööke sisse, samal ajal kui Ussõk, kelle hüüdnimi on Kass, võttis Chisora ette väga metoodiliselt ja kannatlikult ning valis väga hoolikalt, millal rünnata ja millal mitte.

Just Fury raskused vasakukäeliste vastu on ehk üks põhilisi põhjuseid, miks võiks enne seekordset matši ennustada väikest üllatust ja võitu Ussõkile, kuid Fury suurus, näiliselt lausa uskumatu võime lööke taluda ja tema senine karjäär annavad meile siiski pigem usku, et favoriidiks võiks olla just inglane.

Betsafe’is on kohtumise eel Fury ka soosikuks, kuid vaid üsna napiks soosikuks – tema võidukoefitsiendiks on nende ridade kirjutamise ajal 1,80, Ussõkil 1,92. Fury võimalused tunduvad natuke paremad kui see koef näitaks – seega tundub seal olevat pisut rohkem väärtust. Igatahes ootab meid aga tõeliselt põnev poksilahing kahe suurkuju vahel – ja tuletame meelde, et esimest korda sel sajandil on meeste raskekaalus mängus absoluutne maailmameistritiitel!