Fury vs Whyte: kas tõesti Ferrari Opel Corsa vastu?

Tõeliselt suuri raskekaalu poksilahinguid tuli meile eelmisel aastal sisse vaat et igakuiselt, aga tänavu on asjad seni olnud veel suhteliselt rahulikud – kuni selle nädala lõpuni! „Mustlaskuningas“ Tyson Fury peab 23. aprillil Wembley staadionil oma vägeva karjääri viimase lahingu, minnes vastamisi kaasmaalase Dillian Whyte’iga.

Mida peaks selle kohtumise eel teadma ja mida suurest lahingust oodata – kas Fury suudab karjääri lõpetada järjekordse võiduga või suudab matši eel madalat profiili hoidnud Whyte teda üllatada? Millised panused oleks Betsafe’i spordiennustuses mõistlik nädalavahetuse eel ära teha? Teeme Betsafe’i blogis kõik selle selgeks!

Tyson Fury viimane ja kõige kasumlikum lahing

 Kuigi vastamisi on kaks sisuliselt ühevanust Briti poksijat, kes on mõlemad kandnud maailmameistrivööd, on ühel mehel mitmes mõttes rohkem mängus – Tyson Fury on välja öelnud, et kavatseb pärast seda kohtumist kindad varna riputada. „Olen kahekordne maailmameister. Mul on pangas 150 miljonit naela ja mul pole mitte kellelegi enam midagi tõestada,“ sõnas Fury kohtumise pressikonverentsil, kuhu Whyte muide kohal ei ilmunudki.

Whyte põhjendas oma puudumist sellega, et selleks ajaks ei olnud rahaline pool veel paika loksunud – Whyte ei olnud talle esialgu määratud rahasummaga rahul ning jätkas läbirääkimisi, et endale poksiajaloo suurimast ühe kohtumise eelarvest suurem osa saada. Matši promootoriks on Queensberry Promotions, kes hindas kohtumise väärtuseks lausa 41 miljonit dollarit – kusjuures Fury saab tiitlikaitsjana lausa neli korda suurema summa kui Whyte, kümme protsenti 41 miljonist läheb aga kohtumise võitjale.

Üksinda pressikonverentsil meediaga suhelnud Fury ei jätnud muidugi võimalust kasutamata ning salvas Whyte’i korduvalt sõnadega, väites lisaks, et pole vahet, kes on tal vastas – matš müüb niiehknaa. „Isegi Tyson Fury iseenda varju vastu oleks välja müüdud,“ kuulutas Fury, lubades Whyte’i alistada. „See matš saab olema nagu Ferrari Opel Corsa vastu!“ Whyte’i puudumine pressikonverentsilt oli Fury arvates aga sisuliselt valge lipu lehvitamine.

Kohtumine toimub Londonis Wembley staadionil, mis loodetakse puupüsti täis müüa – esimesest 90 000 müüki antud piletist müüdi 85 000 välja esimese kolme tunniga. Korraldajad loodavad kohalikelt võimudelt saada loa mahutavus 100 000 peale suurendada – see teeks sellest Ühendkuningriigi suurima poksipubliku pärast teist maailmasõda. Fury jaoks on sealjuures tegemist esimese kohtumisega kodumaa pinnal viimase nelja aasta jooksul.

Sümboolseid tähendusi on kohtumise juures veel – WBC maailmameistritiitli peale käiva kohtumise eel lõi WBC spetsiaalse tiitlivöö kujunduse, mille keskmes on just nimelt Ühendkuningriigi lipp. Pealegi toimub matš 23. aprillil, mis on Eestis tuntud jüripäevana, sealmaal aga St. George’i päevana – St. George ehk Püha Jüri on Inglismaa kaitsepühak.

Kõik märgid viitavad Fury võidule?

Kohtumise eel kaht vastast analüüsides tuleb tõdeda, et mõned kuud vanema Whyte’i kasuks ei räägi siin just paljud aspektid. Fury ei ole oma senise profikarjääri jooksul varem mitte ühtegi kohtumist kaotanud (esimene matš Deontay Wilderiga jäi skandaalsel kombel viiki) ning on viimasel ajal tõestanud, et suudab isegi väga kõvadest sisse saadud löökidest hoolimata jalule tõusta ja edukalt edasi poksida. Whyte on samal ajal oma karjääri jooksul saanud kaks kaotust – esimene neist tuli juba seitse aastat tagasi Anthony Joshua vastu, teine aga võrdlemisi hiljuti – 2020. aasta augustis venelase Aleksandr Povetkini vastu. Kuigi Whyte suutis korduslahingus eelmise aasta märtsis Povetkini alistada, on Fury siiski selles lahingus selge soosik ning seda peegeldavad ka Betsafe’i koefitsiendid – Fury võidu peale panustades on oma raha võimalik tagasi saada 1,16-kordselt, Whyte’i koefiks on aga 5,60.

See aga ei tähenda sugugi seda, et Fury võit oleks lihtsalt vormistamise küsimus. Nagu nägime matšides Wilderiga, on Furyl siiski olemas nõrgad küljed, mis võivad vastasele anda võimaluse ta kõikuma või suisa siruli lüüa. Wilder ei ole aga tehniliselt nii tugev ja heal tasemel kui Whyte, kuid löögitugevuse osas ei jää Whyte Wilderile väga palju alla – seega võib Furyl minna matš Whyte’iga keerulisemaks kui kohtumised Wilderiga. Whyte’i suurimaks võimaluseks ja lootuseks on leida üles hetk, kus Fury on haavatav ja siis teda tugevate löökide seeriaga rünnata – täpselt samasuguse mustri järgi suutis Whyte aasta aega tagasi Povetkinit võita. Kui Furyt rünnata üksikute tabamustega, suudab ta need „alla neelata“ ja kokkuvõttes ei pruugi neist Whyte’i jaoks tolku olla.

Hoopis tõenäolisem on stsenaarium, et see kohtumine ei veni väga pikaks – 12. raundini see kohtumine kõigi eelduste kohaselt ei jõua, sest võib arvata, et Fury suudab asja juba märksa varem ära otsustada. Tyson Fury kohtumised ei ole kunagi igavad passimised või Klitškode-ajast tuttavad sisuliselt löökideta vastasseisud – siin läheb action’iks pigem varem kui hiljem ja oma kogemuse ja löögitaluvusvõime juures on ennustamisel raske Furyst mööda vaadata.

Furyl on eelis nii kaalu, pikkuse kui siruulatuse poolest – eelmised kaks Whyte’i mõõtu vastast Tom Schwarz ja Otto Wallin pidid selgelt Fury paremust tunnistama, kuigi Wallin suutis ühe täpse löögiga Fury kulmu päris veriseks lüüa. Oma tohutu kasvu (206 cm!) ja kaalu (u 130 kg) juures suudab Fury ka väga kergelt liikuda ning tal on Whyte’i suguste väga tugevate löökidega vastaste vastu ka piisavalt kogemusi, et matšist võitjana väljuda.

Kokkuvõtteks võib arvata, et Fury on selleks matšiks suurepäraselt motiveeritud: ta pole ammu kodupubliku ees võistelnud ning kuigi ta võis veel natuke aega tagasi arvata, et Londoni publik saab teda näha Anthony Joshuaga madistamas, siis ei ole ka Dillian Whyte mõni juhuslik mees. Kui Fury kavatseb tõepoolest pärast seda kohtumist profikarjääri lõpetada, tahab ta kahtlemata areenilt lahkuda „American Pie’d“ lauldes ja suursuguselt – kõige reaalsem stsenaarium paistab olevat see, et „Mustlaskuningas“ lööb Whyte’i mõneraundilise sissejuhatuse järel nokauti.

Panustamissoovitused:

  • Fury võit – 1,16
  • Raundide arv alla 8,5 – 2,00
  • Raundide arv alla 7,5 – 2,40
  • Fury võidab viiendas raundis – 17,00
  • Fury võidab kuuendas raundis – 13,00