8 mängijat, kelle MM lõppes liiga vara

MM-finaalturniiri ülesehitus on halastamatu: seekord sõelutakse vähem kui kuu ajaga 32 meeskonna seast välja see üksainus, kes saab MM-tiitlit tähistada. See tähendab, et 31 meeskonda lahkuvad turniirilt väiksemate või suuremate kaotajatena. Hetkel, kui oleme veerandfinaalide ootuses, on 32 meeskonnast koju sõitnud juba 24 – nende seas aga ka mängijad, kes hoolimata meeskonna väljalangemisest särasid.

Betsafe’i blogi toob seekord tähestiku järjekorras välja kaheksa juba koju sõitnud mängijat, kelle MM oleks väärinud kauemat kestmist!

Salem Al-Dawsari
Ründaja, Saudi Araabia

Saudi Araabia koondise kogenud ääreründaja on sel MMil kindlasti üks paremaid mängijaid, kelle koduklubi ei asu Euroopas. Sisuliselt kogu oma karjääri koduliiga tipptiimis Al Hilalis pallinud Al-Dawsari käis neli aastat tagasi proovimas ka Villarrealis, kuid sai kirja vaid ühe mittemidagiütleva kohtumise La Ligas. Al Hilali ridades on temast saanud aga tõeline Saudi Araabia superstaar, kelle nimi kohalikele spordisõpradele tutvustamist ei vaja. Võimalik, et varsti ei vaja ka enam paljudele rahvusvahelistele jalgpallifännidele, sest tema imeline värav alagrupiturniiri avavoorus Argentina vastu jääb üheks turniiri kaunimaks tabamuseks. Mängu krooniks suurepärane ja ajalooline 2:1 võit, ent järgnevates mängudes Poolalt ja Mehhikolt saadud kaotused tähendasid, et hoolimata alagrupi võitja alistamisest jäid saudid ikkagi grupis viimaseks. 31-aastane Al-Dawsari tegi skoori ka viimases mängus Mehhiko vastu, kuid see osutus pelgalt auväravaks.

Ritsu Doan
Ründaja, Jaapan

Freiburgi 24-aastane ääreründaja jätab seljataha unustamatu MMi, nagu ka kogu Jaapani koondis: kes oleks enne turniiri algust osanud arvata, et jaapanlased seljatavad grupis nii Saksamaa kui Hispaania ja lähevad edasi alagrupi võitjana? Mõlemad imelised võidud tulid täpselt sama stsenaariumi järgi: jaapanlased kaotasid esimese poolaja, tõid teisel vahetusest Doani mängu, kes peagi seisu viigistas ning hiljem lõid jaapanlased ka võiduvärava. Kaks väravat nii suurtele ja tugevatele vastastele teevad Doanist nime, mis tuleks meelde jätta.

Niclas Füllkrug
Ründaja, Saksamaa

Alles sel aastal Saksamaa koondises debüteerinud 29-aastane tipuründaja Füllkrug ei pidanud küll Hansi Flicki jaoks olema põhiraskuse kandja, kuid turniiri edenedes ei jätnud ta oma esituste ja väravatega Flickile erilist varianti. Kõigis kolmes alagrupimängus vahetusest sekkunud Füllkrug lõi lõpuks vaid 66 mänguminutiga kaks väravat ja sai lisaks kirja ka ühe söödu, ometi langes Saksamaa turniirilt välja. Vägeva ründehoo sisse saanud sakslastele said saatuslikuks avavoorus Jaapani vastu mängitud nigelad viimased 15 minutit. Füllkrugi taset oleks olnud põnev vaadata ka tõeliste tipptiimide vastu play-off’is.

Mohammed Kudus
Poolkaitsja, Ghana

Amsterdami Ajaxi ründav poolkaitsja osutus sel MMil Ghana koondise kõige ohtlikumaks mängijaks – ghanalaste ainsas võidumängus Lõuna-Korea üle pöörasid just tema kaks väravat lõpuks mängu Ghana kasuks. Oma teravuse ja otsustavusega paistis ta silma ka Portugali ja Uruguay vastu, ent teistes mängudes tal skoori teha ei õnnestunud – ning Ghana pidi viimases voorus alla neelama mõru pilli, jäädes alla rivaalile Uruguayle ning saades seetõttu alagrupis viimase koha. Kudusi esitused olid aga Ghana meeskonna ridades selgelt positiivseks ilminguks ning 22-aastase mängija tulevik viib ta ilmselt varem või hiljem ka mõnda absoluutsesse tippklubisse.

Jamal Musiala
Poolkaitsja, Saksamaa

Saksamaa koondise ja Müncheni Bayerni vaid 19-aastane mängumootor Musiala oli Saksamaa koondise õnnetu turniiri jooksul üks väheseid tõeliselt positiivseid nüansse. Ka Bayernis hooaega suurepäraselt alustanud Musiala sai lõpuks resultatiivsuspunktide mõttes kolme mänguga kirja vaid ühe väravasöödu, ent see teravus, otsustavus ja küpsus, mida ta teismelisena näidata suudab, on midagi tõeliselt erilist. Kui segama ei hakka vigastused või muud mänguvälised probleemid, saab Musialast aastateks maailma jalgpallis tõeliselt hinnatud keskväljamees. Mitte et ta seda praegu juba ei oleks!

Wojciech Szczesny
Väravavaht, Poola

Poola koondise ja Juventuse puurivaht on juba nii pikalt suures mängus sees olnud, et võib olla lihtne unustada, et tegu on vaid 32-aastase mehega, kes võib vabalt peaaegu kümme aastat veel tipptasemel kesta. Lõpuks suhteliselt nüriks jäänud Poola koondises sai nende suurim staar Robert Lewandowski lõpuks küll MM-finaalturniiridel oma esimesed kaks väravat kirja, ent Poola parimaks mängijaks kerkis sel turniiril hoopis Szczesny, kes tõrjus alagrupiturniiril penalti nii Saudi Araabia kui Argentina vastu ning aitas sellega Poola edasi kaheksandikfinaali, täites sellega meeskonna peamise eesmärgi. Seal ei saadud küll Prantsusmaale vastu, kuid Szczesny isiklikult jääb kindlasti oma esitustega rahule.

Mehdi Taremi
Ründaja, Iraan

FC Porto 30-aastane ründaja oli mees, kellelt Iraani koondis ootas palju – ja mõnes mõttes sai vastu ka! Õnnetuseks sündisid mõlemad Taremi sel turniiril löödud väravad avamängus Inglismaa vastu, mis lausa 2:6 kaotati – teises voorus aitas ta küll väravasööduga iraanlased Walesi üle ülihilistest väravatest saadud 2:0 võiduni, kuid otsustavas lahingus USA vastu enam püssirohtu ei jagunud. Kõikidest meeskonda puudutanud muredest ja taustateemadest hoolimata näitas Iraan aga südikaid esitusi ning võitis ilmselt nii mõnedki südamed – ja Mehdi Taremi väsimatuid ja hingestatuid esitusi oleksime tahtnud näha vähemalt mõnes mängus veel.

Enner Valencia
Ründaja, Ecuador

Ecuadori koondise raudvarast sai turniiri alguse üks suuremaid tähti: pikalt oodatud avamängus kihutas ta Katari väravasse kaks kolli ning tegi skoori ka järgmises mängus Hollandi vastu. Paraku segasid teda turniiri jooksul vigastused, mistõttu ei suutnud ta endast võib-olla päris maksimumi välja pigistada, kuid kolm väravat Ecuadori eest kolme mänguga on siiski suurepärane esitus. Ecuadori edenemisele sai lõpuks saatuslikuks viimase vooru kohtumine Senegaliga, kus vaid kolm minutit pärast seisu viigistamist endale uuesti värav lasti lüüa, mis lõpuks senegallased just Ecuadori arvelt edasi viis. 33-aastane Valencia tuletas aga ilmselt oma viimasel MMil ennast paljudele jalgpallisõpradele meelde.