Märtsikuised koondisemängud: 6 võitjat ja 4 kaotajat

Eelmise aasta lõpus toimunud MM-finaalturniir on nüüd juba sulanud lumi: märtsi lõpus alustasid Euroopa koondised juba uut EM-valiksarja, mille paremad pääsevad järgmisel suvel Saksamaal toimuvale finaalturniirile. Suurem osa Euroopa koondiseid pidas märtsis kaks kohtumist – millised mängijad ja koondised saavad end lugeda märtsi järel võitjateks, millised kaotajateks?

Võitja – Rasmus Højlund

Taani koondise jaoks oli MM-finaalturniir läbikukkumine: väga suurte ootustega Katari sõitnud meeskond naasis sealt juba alagrupiturniiri järel, kusjuures püstihädas oldi väravate löömisega. Toona veel 19-aastast Atalanta ründajat Rasmus Højlundit koondise peatreener Kasper Hjulmand finaalturniirile kaasa ei võtnud, kuigi noormees oli septembris oma esimesed koondisemängud kirja saanud. Võimalik, et just tema oleks võinud olla Taani koondise jaoks päästjaks, sest märtsikuus lõi tema täht tõeliselt särama. Valiksarja esimeses kohtumises Soomega säras Højlund kübaratrikiga, lisades sellele veel teises mängus Kasahstaniga juba esimesel poolajal kaks väravat. Kuigi Taani selle kohtumise hiljem kaotas, kinnitas Højlund ennast viie kolliga Taani kindla esiründajana ning vaid 20-aastaselt ka riigi ühe vingema tulevikulootusena.

Kaotaja – Hollandi koondis

Uut valiktsüklit taas Ronald Koemani käe all alustanud Hollandi jaoks tehti asjad väga kiirelt kohe esimeses mängus selgeks: Prantsusmaa lõi neile juba vähem kui kümne minutiga kaks väravat ning kruiisis lõpuks kindla 4:0 võiduni, tehes sellega korraliku avalduse. Häbi tuli maha pesta teises kohtumises Gibraltariga, ent hoolimata 3:0 skoorist oli see kõike muud kui ilus, kindel ja veenev võit: Gibraltar mängis sisuliselt pool mängu vähemuses, kuid sellest ja 51 pealelöögist hoolimata ei suutnud Hollandi ründajad skoori teha ning toetusid lõpuks keskkaitsja Nathan Aké kahele väravale. Hoolimata võidust ei ole hollandlastel erilist põhjust hõiskamiseks.

Võitja – Scott McTominay

Kes oleks võinud seda arvata, et Šotimaa koondis on kahe mängu järel kahe võiduga, kui üks nendest kohtumistest peetakse suure ja tugeva Hispaania vastu? Peatreener Steve Clarke ja meeskond igatahes paistsid uskuvat! Esimeses mängus alistasid nad Küprose kindlalt 3:0, teises kohtumises aga olid Hispaania vastu veenvad, enesekindlad ja ka mänguliselt väga head, tasuks 2:0 võit ja tugevalt suurenenud võimalus finaalturniirile pääsemiseks. Manchester Unitedi keskväljamees McTominay oli sealjuures mõlema kohtumise puhul šotlaste kangelaseks: enne seda 37 koondisemängus vaid ühe kolli löönud McTominay põrutas nii Küprose kui Hispaania vastu kaks väravat ning tõusis keskväljamehena üheks Euroopa resultatiivseimaks meheks!

Kaotaja – Luis de la Fuente

Luis Enrique mantlipärijana Hispaania koondise ohjad üle võtnud endine Hispaania noortekoondiste loots de la Fuente ei alustanud uuel töökohal erilise kindluse ja veenvusega. Norra vastu saadud 3:0 võit näeb küll paberil välja ilus, ent mängupilt oli tegelikult selline, et Norra oli viigile väga lähedal, enne kui vahetusest sekkunud Joselu kaks väravat mängu ära otsustasid. Teine kohtumine Šotimaa vastu saadi aga suisa tappa! Jah, Hispaania koondise käsutuses olev materjal ei ole viimastel aastatel ega konkreetselt ka selles koondiseaknas võrreldavgi sellega, mis oli kümmekond aastat tagasi, kuid meeskonnal peaks siiski olema piisavalt kvaliteeti ja sügavust, et sellised mängud staatusele kohasemalt kindlalt ära võita. Uue peatreeneri esimene koondiseaken õnnestumiseks küll ei liigitu.

Võitja – Harry Kane

Inglismaa koondise ajaloo uus rekordväravalööja! Wayne Rooney 53 väravat on nüüdseks ajalugu, Kane on sellest juba kahe tabamusega möödunud. Tegu on täiesti karjääri tipul oleva 29-aastase mängijaga, kuid selle hooajaga on temast saanud nii Tottenham Hotspuri kui Inglismaa koondise rekordväravalööja. Pole paha resümee! Nüüd oleks viimane aeg ka mõni trofee kotti pista…

Kaotaja – Itaalia koondis

Teist korda järjest MMilt eemale jäänud Itaalia koondis on viimase aasta-poolteise jooksul Roberto Mancini käe all tegelenud paraja katsetamisega – koondisest on läbi käinud tohutul hulgal erinevaid mängijaid. Seekordne valiksari algas itaallaste jaoks aga kaotusega Inglismaale – viimati jäädi võistlusmängus inglastele alla 1977. aastal, kodus poldud aga Inglismaale mitte kordagi varem punktide peale mängus alla jäädud.

Võitja – Cristiano Ronaldo

Paljud võibolla arvasid ja eeldasid, et Saudi Araabiasse siirdumise ja seal mitte just kõige säravama alguse järel on Cristiano Ronaldo jaoks Portugali koondises ka päevad loetud – ent võta näpust! Uus peatreener Roberto Martinez ei kõhelnud ja kutsus Ronaldo taas koondisesse. Kuna vastasteks olid Liechtenstein ja Luksemburg, sobis Ronaldo tipuründajaks ideaalselt ning tasus usalduse mõlemas kohtumises kahe väravaga. Ronaldo on nüüd jõudnud koondisekarjääris 198 mängu ja 122 väravani – kui väravate osas oli rekord juba mõnda aega tema nimel, siis nüüd möödus ta ka Kuveidi mehest Bader Al-Mutawast, kes ei ole veel samuti koondisekarjääri lõpetanud, kuid on koondise eest platsil käinud 196 korral. Arvata on, et kui Ronaldo vähegi terve püsib, siis ta naljalt koondisest välja ei jää – 200 „käppi“ kokku saada oleks ju omaette uhke saavutus!

Kaotaja – Norra koondis

Hoolimata sellest, milline staaride armaada on Norral hetkel võimalik välja panna, ei ole nad suurturniirile kohale jõudnud juba enam kui 20 aastat – viimati käidi kohal 2000. aasta EMil, mis tähendab, et sel sajandil polegi nad veel ei EMile ega MMile kvalifitseerunud. Kuigi alagrupp Hispaania, Šotimaa, Gruusia ja Küprosega pakub vähemalt paberil selleks suhteliselt hea võimaluse, ei teinud norralased valiksarjale just kõige õnnestunumat algust: esimeses mängus Hispaaniaga oldi küll viigile lähedal, kuid saadi lõpuks 0:3 kaotus, teises kohtumises anti aga võõrsil Gruusia vastu eduseis käest ja lepiti viigiga. Kahest mängust vaid üks punkt on päris kehv saak, eriti arvestades seda, et nende ilmselt peamine konkurent edasipääsukohale Šotimaa alustas kahe bravuurika võiduga ning edestab neid tabelis juba viie silmaga. Kaks omavahelist kohtumist on siiski veel ees…

Võitja – Belgia koondis

Katastroofiline MM-finaalturniir seljataha jäänud, oli Belgia lõhkise küna ees: kuhu ja kuidas edasi? Suur osa meeskonna tuumikust on jõudnud vanuselt väga küpsesse ikka, kuid hoolimata mitmetest üritustest ja katsetest ei olegi suudetud suurturniiril kõige kirkama saavutuseni jõuda. Võis karta, et peatreenerivahetuse, osalt peale sunnitud põlvkondade vahetuse ja MMil meeskonnas valitsenud väga kehva sisekliima taustal võib ka valiksarjas ees oodata ärakukkumine, kuid esimeses mängus ei olnud sellest jälgegi: Rootsi alistati võõrsil Romelu Lukaku kübaratriki toel lausa 3:0 ning tuletati kogu Euroopale meelde, et tegu on endiselt maailma absoluutse tipptiimiga. Rootsi alistamise järel saadi märtsi lõpetuseks veel teinegi magus võit, kui maavõistlusmängus tehti võõrsil seisuga 3:2 tuul alla Saksamaal.e Kas keegi tõesti arvas, et belglased vajuvad ära? Juunis ootab belglasi külla juba Eesti…

Võitja – Gareth Bale’i järgse ajastu Wales

Paistis, et Walesi koondise jaoks jõudis üle mitmete aastakümnete MM-finaalturniirile jõudmisega üks suur, ilus ja uhke ring täis saada. MMil enam konkurentsi pakkuda ei suudetud, turniiri järel otsustas riigi ajaloo parim jalgpallur Gareth Bale oma karjääri sootuks lõpetada. Arvestades ka seda, et loobujaid oli veelgi ning ka meeskonna teine liider Aaron Ramsey paistab olevat karjääri lõpusirgel või vähemalt selle alguses, võis karta, et Walesi ootab ees väga järsk kukkumine tagasi Euroopa vaat et nõrgaks keskmikuks. Märtsikuised tulemused seda aga ei kinnita – esmalt suudeti võõrsil tugeva Horvaatia vastu kogu mäng 0:1 kaotusseisus vastu pidada ning sisuliselt viimase puutega debütant Nathan Broadheadi väravast mesimagus viigipunkt kätte saada, teises kohtumises võeti Läti üle koduplatsil napp, aga kindel 1:0 võit. Kahest mängust neli punkti on korralik seeme, millest võib kasvada edasipääs – kõigi eelduste kohaselt otsustatakse aga Horvaatia kõrval teine edasipääseja Walesi ja Türgi omavahelistes kohtumistes.