5. Arsenal – valmis taas esinelikut ründama

Eelmine hooaeg oli nii julgustav kui ka pettumust valmistav Aresnali jaoks, kes saavutas oma peamise eesmärgi saada kuue parima hulka, kuid lõpetas hooaja siiski rahulolematult. Mikel Arteta meeskond tegi eelmisel hooajal kahtlemata edusamme, kuid suutmatus edasi liikuda võib hispaanlasele lähikuudel survet avaldada.

Alustagem positiivsest. Aastatel 2019/20 ja 2020/21 lõpetas Arsenal Premier League’is kaheksandana. Nad puudusid enne Arsene Wengei Põhja-Londonisse jõudmist Euroopa võistlustelt eelmisel hooajal esimest korda pärast 1995/96. aastat. Kõik klubi liikmed mõistsid, et Gunnersi tagasi toomine Meistrite liigasse oli pikaajaline projekt, mis ei kanna vilja üleöö.

Välja arvatud see, et peaaegu kandis. Arsenal alustas eelmist hooaega eesmärgiga kvalifitseeruda Euroopa liigasse – ja täpselt seda nad ka tegid. Ometi ei toimunud pidustusi pärast seda, kui nad viimasel nädalavahetusel Evertoni 5:1 alistasid. Põhjuseks oli, et Arsenal jõudis Meistrite liigasse kvalifitseerumisele nii lähedale ja nad oleksid selle saavutanud, kui nad poleks hooaja lõpus kokkuvarisenud. Tottenham Hotspuri ja Newcastle Unitedi maikuu järjestikused kaotused võimaldasid Arsenali pearivaalil Spursil kindlustada nende kulul nelja parema hulka jõudmise.

Hooaja lõpetamine viiendana tähendas edusammu, kuid see ei tundunud eduna. Tõepoolest, märtsi keskel oli Arsenalil ühepunktiline edumaa neljanda koha saavutamiseks ja koguni kolm mängu ees võrreldes nende lähedal olevate meeskondadega. Meistrite liiga oli käeulatuses, kuid Arsenal ei suutnud võimalusest kinni haarata.

Kas seekord on asjad teisiti? Tottenham ja Manchester United peaksid mõlemad tugevamad olema, nii et Arsenal võib oma võimalusest ilma jääda. Põnev värbamine on suve jooksul Emiratesi staadionil meeleolu tõstnud, kuid Arsenal peab jõuliselt alustama, näitamaks, et nad on võimelised olema paremad kui aastatel 2021/22.

Eeldatav alg11 (4-2-3-1)

Aaron Ramsdale; Takehiro Tomiyasu, Ben White, Gabriel Magalhaes, Kieran Tierney; Thomas Partey, Granit Xhaka; Bukayo Saka, Martin Odegaard/Norra mängujuht, Gabriel Martinelli; Gabriel Jesus.

Peatreener

Kõigist kuuest suurest Premier League’i meeskonnast on Arsenali treener kõige vähem ennast tõestanud. Kui Pep Guardiola, Thomas Tuchel, Jurgen Klopp, Antonio Conte ja Erik ten Hag on laialdaselt tunnustatud kui parimad juhid oma valdkonnas, siis Mikel Artetas ei olda veel kindlad. Kuid isegi eespool loetletud maailmatasemel treenerid pidid kuskilt alustama ja Arteta toetajad loodavad, et kunagi peetakse Kloppi ja Guardiolaga võrdseks.

Hispaanlane on seni teinud head tööd. Ta võitis hooaja esimeses pooles FA karika ja kuigi eelmise hooaja lõpp oli pettumus, ületas Arsenal ka kõige erapooletumate vaatlejate ootusi. Artetal on selge nägemus, kuidas tema meeskond mängima peab. Sellest jäi Frank Lampardil (Chelsea) vajaka, kui nad suuri Inglise klubisid juhtisid.

Nüüd on küsimus selles, kas Arteta on mees, kes viib Arsenali tagasi nelja parema hulka, või on ta treener, kes rajab vundamendi kogenumale mantlipärijale. Endine poolkaitsja on ära teeninud õiguse saada rohkem aega, kuid tundub, et see hooaeg võib 40-aastase mehe jaoks pöördeline olla.

Mängija, keda jälgida

Kui vaatate Bukayo Saka mängu, on lihtne unustada, et ta saab septembris alles 21-aastaseks. Ääremängija näitab sellist küpsust ja intelligentsust, mis paljudel 10 aastat vanematel mängijatel puudub. Pärast vasakkaitses, vasatiival ja keskväljal mängimist on Inglismaa koondislane nüüd kindlustanud koha Arsenali paremtiiva esimese kandidaadina. Kui Gunners peaks sel hooajal nelja parema hulka murdma, on Saka osa selles ülioluline.

Asjaolu, et nooruk on kaks hooaega järjest hääletatud Arsenali aasta mängijaks, ütleb tema mõju kohta kõik. Saka on kahtlemata esimene nimi Arteta meeskonna nimekirjas, kui aeg selleks sobiv on. Ta oli eelmisel hooajal otseselt seotud 18 väravaga, lüües ise 11 väravat ja aidates kaasa veel seitsmele. Kiire, riukalik ja tehniliselt andekas Saka on loonud väljakul hea partnerluse Emile Smith Rowega ja Arsenali norrakast mängujuhi Martin Odegaardiga.

„Ta on Arsenali jaoks särav tegija,“ ütles endine Gunnersi poolkaitsja Paul Merson Saka kohta aprillis enne Arsenali 4:2 võitu Chelsea üle. „Ta on ohtlik ja suurendab raskusteta skoori. Tema tekitatud tulemused ja statistika on täiesti fenomenaalsed.“

Üleminekud

Sisse

Marquinhos (Sao Paulo), Fabio Vieira (Arsenal), Matt Turner (New England Revolution), Gabriel Jesus (Manchester City), Oleksandr Zintšenko (Manchester City)

Välja

Alexandre Lacazette (Lyon), Konstantinos Mavropanos (Stuttgart), Matteo Guendouzi (Marseille), Bernd Leno (Fulham), Hector Bellerin (Barcelona)

Meie Premier League’i hinneteleht

Väravavaht: 7/10

Aaron Ramsdale kanti maha enne, kui ta jõudis Arsenali eest ühegi mängu mängida. See, et tal oli CV-s kaks läbikukkumist Bournemouthi ja Sheffield Unitedi ajast, ei olnud paljulubav, kuid Arteta tundis, et võimeline teatepulga üle võtma ja see sai kohe kinnituse, kui Ramsdale tegi oma Arsenali karjääris võimsa alguse.

Tema oktoobris King Poweri staadionil Leicester City poolkaitsja James Maddisoni löödud palli püüdmine oli üks hooaja tipphetki ja teda peeti paljude poolt hooaja keskel Arsenali parimaks suvel sõlmitud lepinguks.

Inglismaa koondislase vorm langes kahjuks pärast aastavahetust ja mõned fännid nõudsid isegi, et ta asendataks Bernd Lenoga. Ramsdale’i mängu tekkisid vead ja teda kritiseeriti selle eest, et tema kohalolek tekitas pigem ärevust kui rahustas. 24-aastane mängija edastab palli hästi ja ta tunneb ennast mugavalt kaitsest palli välja lüües, kuid ta peab lahti saama olulistest väravavahi vigadest.

Seega kuigi Rasmdale on täiesti hea number üks, jääb ta Edersoni, Alisson Beckeri ja Edouard Mendy sarnastest väravavahtidest selgelt alla.

Kaitse: 8/10

Arsenal oli eelmisel hooajal löödud väravate arvu poolest Premier League’i meeskondade seas alles kaheksandal kohal ning Wolverhampton Wanderers, Crystal Palace ja Brighton ning Hove Albion näitasid tõhusamat kaitset. Kulunud fraas, et Arsenal on nõrk, ei kehti enam, kuid tagaliinis on kindlasti veel arenguruumi.

Peamiseks mureks on see, et mis juhtub siis, kui Arteta esimese valiku kaitsjad pole saadaval. Seda küsimust käsitleme üksikasjalikumalt allpool olevas jaotises „meeskond“. Arsenali tagamängijad Kieran Tierney ja Takehiro Tomiyasu jäid mõlemad 2021/22. aasta hooajal paljust ilma. Iseäranis Tierney on imeline mängija, kes pakub mitte ainult kaitset, vaid ka vasakult tiivalt ädedaid rünnakuid. Arsenal loodab, et Šotimaa koondislane suudab sel hooajal vigastusi vältida.

Ben White on kogenud jalgpallur, kelle sööduulatus ja palli hoidmisvõime on väärtuslikud oskused, kuid endist Brightoni meest suruvad mõnikord füüsiliselt alla võimsad ründajad. Tema kõrval on Premier League’i üks alahinnatumaid keskkaitsjaid, 24-aastane Gabriel Magalhaes.

Keskväli: 8/10

Arsenal on sel suvel hakanud oma keskvälja võimalusi tugevdama, tuues Portost kohale Fabio Vieira väidetavalt 40 miljoni euro eest. Klubi võtmeisikud olid 22-aastast meest juba mõnda aega jälginud ning tema kohalolek meeskonnas annab Artetale eelseisval hooajal keskvälja jaoks veel ühe võimaluse. On räägitud, et Arsenal lisab ridadesse veel ühe poolkaitsja. Nimekirja tipus on Youri Tielemans, kuid Leicesteri mehe jaoks pole tehing käesoleva kirjatüki valmimise ajakse veel teoks saanud.

Praegu on kõige tõenäolisem see, et Thomas Partey ja Granit Xhaka jätkavad hooaja alguses keskväljal oma partnerlust. Ghanalasel läks Premier League’iga kohanemiseks pärast 2020. aastal Atletico Madridist lahkumist aega, kuid pole juhus, et Arsenali eelmise hooaja dramaatiline vormilangus langes kokku Partey hooaja lõpu vigastusega.

Xhaka on aga viimase paari aasta jooksul oma suhted Arsenali fännidega uuesti taastanud. Kuigi tal on aeg-ajalt veel probleeme distsipliiniga, on Šveitsi kapten Arteta meeskonna oluline osa. Mohamed Elneny lõpetas eelmise hooaja tugevalt ja peaks 2022/23. aastal saama palju mänguminuteid, kuid Albert Sambi Lokonga pole ilmselt enamat kui ebaoluline tegelane.

Rünnak: 9/10

Kuna Pierre-Emerick Aubameyang liitus jaanuaris Barcelonaga ja Alexandre Lacazette lahkus Põhja-Londonist, kui tema leping juuni viimasel päeval lõppes, oli uus ründaja alati Arsenali jaoks esmatähtis. Gabriel Jesus on mees, kelle nad on valinud. See on huvitav valik, arvestades tema avalikult välja öeldud eelistust mängida keskväljakust kaugel äärtel.

Jesus on andekas ründaja, kuid ta ei tunne ennast alati mugavalt, kui teda peetakse oma meeskonna peamiseks väravalööjaks. On põnev näha, kuidas ta tuleb toime survega olla mängija, kellelt Arsenali fännid ootavad palli võrku saatmist.

Teda ümbritsevad toetajad peaks Jesusel aitama eluga Emiratesi staadionil kohaneda. Bukayo Saka ja Gabriel Martinelli on põnevad noored talendid, kes suudavad nii võimalusi luua kui ka neid kohandada. Martin Odegaard on divisjoni üks loomingulisemaid mängijaid ning Emile Smith Rowe on võimeline mängima number 10-na või äärtel.

Eddie Nketiah sõlmins uue lepingu pärast seda, kui temast sai eelmise hooaja lõpus Arsenali esimene valik number 9 rollis, kuid sel hooajal leiab ta end Jesuse järel keskründajate nimekirjast.

Pink: 7/10

Arsenal võiks mitte nii kinni olla oma koosseisu positsioonide jäigalt paika panemises. Nägime, kui palju Gunners eelmisel hooajal tagaliini kaitses Kieran Tierneyst ja Takehiro Tomiyasust puudust tundis ning Cedric Soares ja Nuno Tavares osutusid ebausaldusväärseteks.

White’i või Gabrieli pikaajaline vigastus võib paljastada sarnased haavatavused poolkaitses, samas kui edasi pääseda üritav Arsenal ei soovi liialt kaua tugineda Albert Sambi Lokongale,Nicolas Pepele või isegi Nketiah’le. Arsenali alg11 ja varumeeste vahel on suurem lõhe kui paljudel nende nelja parima hulka pürgivatel rivaalidel.

Lõppskoor: 39/50

Arsenal võib hakata kahetsema, et ei suutnud eelmisel hooajal Meistrite liiga mänge kindlustada. Tõenäoliselt ei jõua nad piisavalt lähedale Tottenhami meeskonnale, kellel on suurepärase Antonio Conte käe all olnud täielik eelhooaeg. Manchester United peaks samuti kindlamalt suutma parima nelja sekka pürgida. Arsenali algkoosseis on tugev, kuid kahtlused nende meeskonna varumängijate võimekuses võivad osutuda kulukaks.