4. Chelsea – kas jäädakse taas esikahest välja?

Eelmise hooaja esimeses pooles tundus, et Chelsea kavatseb esitada jätkusuutliku väljakutse Premier League’i tiitlile. Värskelt paar kuud varem Meistrite liiga võitnud Sinised alustasid suure hooga ja kerkisid esialgseteks temposeadjateks.

Nad püsisid tabeli tipus kuni detsembri alguseni, kuid West Ham Unitedile 3:2 kaotuse järel langesid nad teiseks ning Thomas Tucheli meeskond ei taastunudki sellest. Jõulude ja aastavahetuse perioodil seitsmest mängust vaid ühe võitmine jättis klubi lausa 12 punktiga esimesel kohal olevast Manchester Cityst maha, hoolimata Pep Guardiola meeskonnast ühe mängu võtta rohkem mängimisest.

Üheks Chelsea väljalangemise põhjuseks olid vigastused, kuid tõsi on ka see, et neil ei olnud City ja Liverpooli järeleandmatut järjepidevust. See on mõistetav. Tuchel on olnud oma positsioonil palju lühemat aega kui Pep Guardiola või Jurgen Klopp. City ja Liverpool polnud oma mänedžeride esimesel täishooajal kaugeltki nii domineerivad kui praegu.

Eelmise hooaja teist poolt varjutas Roman Abramovitš, kes oli sunnitud müüma klubi, mis kuulus talle alates 2003. aastast. Ameerika miljardäri Todd Boehly poolt juhitud konsortsium viis klubi kauaoodatud ülevõtmise lõpule enne Briti valitsuse kehtestatud tähtaega. 2022/23. aasta hooaeg on seega Chelsea jaoks uue ajastu algus, kes loodab jätkata hõbetrofee võitmist sellise järjepidevusega nagu Abramovitši 19-aastase juhtimise ajal. 

Eeldatav alg11 (3-4-3)

Edouard Mendy, Cesar Azpilicueta, Thiago Silva, Trevoh Chalobah, Reece James, Jorginho, N’Golo Kante, Ben Chilwell, Mason Mount, Kai Havertz, Raheem Sterling.

Peatreener

Nii nagu Pep Guardiola Manchester Citys ja Jurgen Klopp Liverpoolis, on ka Thomas Tuchel Chelseas kõige olulisem tegelane. Sakslasele anti potentsiaalselt keeruline ülesanne asendada Siniste klubi legendi Frank Lampardi, kuid tema mõju oli viivitamatu, sest mõni kuu peale ohjade ülevõtmist võideti Meistrite liiga.

Eelmine hooaeg ei olnud päris nii edukas, kuid Chelsea võitis siiski Club World Cupi, jõudis nii FA Cupi kui ka League Cupi finaali ja lõpetas mugavalt Premier League’i nelja parima seas. Tuchel loodab nüüd selle meeskonnaga iseäranis liigas järgmise sammu astuda.

Intensiivse ja nõudliku juhina tuntud sakslane on minevikus mängijatega tülli läinud. Tõepoolest, just mehe vahel raske isiksus mängis rolli tema lahkumisel nii Borussia Dortmundist kui ka Pariisi Saint-Germainist. Kuid Tuchel säilitab Chelsea meeskonna toetuse ja ta näitas eelmisel hooajal rasketes oludes oma iseloomu diplomaatilisemat külge. Stamford Bridge’i ustavad toetajad ei vahetaks teda kellegi vastu.

Mängija, keda jälgida

Pärast seitset üliedukat aastat Manchester Citys on Raheem Sterling Chelseaga liitumise äärel. Tema leping Etihadi staadionil pidi lõppema 2023. aastal ja sel suvel lahkumine tundus alati selge võimalusena. Sterling oli ise varem vihjanud, et talle meeldiks välismaal mängida, kuid liitub siiski selle asemel peale Liverpooli ja Cityt oma kolmanda Premier League’i klubiga. Ääremängija loodab lisada oma medalikogus neljale Premier League’i medalile veel ühe.

Sterling pole viimasel paaril aastal olnud nii järjepidev, kui oleks võinud, kuid ta on siiski maailmatasemel jalgpallur. Inglismaa tähtmängija on viimase viie aasta jooksul koos eelmise suve Euroopa meistrivõistlustega löönud keskmiselt üle 15 värava ja teinud ligi seitse resultatiivset söötu hooaja kohta.

Olles võimeline mängima kas vasakul või paremal äärel (ja vajadusel isegi keskel), on tema tiitlivõidu kogemus Chelsea jaoks sama oluline kui tema tohutu võimekus. Sterling oli ründaja, keda Thomas Tuchel sel hooajaeelsel ajal kõige rohkem soovis, ja tundub, et Chelsea peatreener on oma tahtmist saamas.

Üleminekud

Sisse

Raheem Sterling (Manchester City), Wesley Fofana (Leicester), Marc Cucurella (Brighton), Kalidou Koulibaly (Napoli), Carney Chukwuemeka (Aston Villa), Pierre-Emerick Aubameyang (Barcelona), Denis Zakaria (Juventus)

Välja

Antonio Rüdiger (Real Madrid), Romelu Lukaku (Inter, laen), Andreas Christensen (Barcelona), Timo Werner (RB Leipzig), Marcos Alonso (Barcelona), Danny Drinkwater (vabaagent)

Meie Premier League’i hinneteleht

Väravavaht: 9/10

Edouard Mendy alustas eelmist hooaega pauguga, mistõttu paljud nimetasid teda maailma jalgpalli silmapaistvaimaks väravavahiks. Ta ei suutnud siiski kogu hooaja vältel nii kõrget taset säilitada, sest Senegali pallipüüdja mängu hakkasid tekkima vead. Aga öeldakse,et vorm on ajutine, klass on püsiv. Eeldame, et Mendy saavutab sel hooajal jälle oma parima taseme.

Mendy tohutu keha ja pikad käed võimaldavad tal palle tõrjuda viisl, mis oleks väiksematele väravavahtidele võimatu. Ta on ka sportlik ja paindlik ning tema enesekindlus kasvab karistusala valitsedes. Kui ta suudab vigu vältida, siis räägitakse Mendyst taas kui ühest parimast väravavahist.

Kaitse: 7/10

Premier League’i ühe parima keskkaitsja Antonio Rudigeri lahkumine on löök. Kui väljakuväline olukord Stamford Bridge’il oleks olnud stabiilsem, oleks Saksamaa koondislane ehk nõustuda oma viibimist Lääne-Londonis pikendama. Aga võib-olla oleks Real Madrid ikkagi osutunud liiga suureks ahvatluseks. Mõlemal juhul on Chelsea kaotamas hiilgavat üks-ühele kaitsjat, kelle taastumiskiirus võimaldas nende tagaliinil enesekindlalt väljakul pealetungi teha.

Arvestades, et ka Andreas Christensen on lahkunud, vajab Chelseatagaliinis hädasti tuge. Igihaljas Thiago Silva ei saa kogu oma jätkuvas suurepärasuses 38. sünnipäeva lähenedes kõigis 38 Premier League’i mängus üles astuda.

Cesar Azpilicueta parimad ajad on möödas ja ta võib niikuinii lahkuda, kusjuures Barcelona noolib teda väidetavalt. Trevoh Chalobah ja Malang Sarr on veel noored ega ole valmis ülesandeks nädalast nädalasse keskpoolkaitsjatena Chelsea eest mängima. Tuchel peaks võimalikult kiiresti paar uut kaitsjat leidma.

Keskväli: 8/10

Tuchel on seni Chelseas veedetud aja jooksul soosinud 3-4-3/3-4-2-1 ülesehitust, mis tähendab, et ta saab algkoosseisu valida vaid kaks keskpoolkaitsjat. Saul Niguez on pärast väljalaenutamist tagasi Atletico Madridis ja Ross Barkleyt seostatakse jätkuvalt äraminekuga, seega on sel hooajal nende kohtade täitmiseks keskväljal ilmselt neli võimalust. Tuchel neid nagu eelmisel hooajal vaheldumisi kasutama.

Jorginho ja N’Golo Kante võiksid olla tema tähtsaimate mängude paar. Itaalia koondislane on tõeline regista, mängujuht, kes on mängus sügavalt sees ja dikteerib tempot. Kuigi Jorginho pole see, kes tõrjest kõrvale hiiliks, pole ta just loomulik pallivõitja. Kante jääb selle valdkonna meistriks ja Chelsea fännid loodavad, et ta suudab kogu 2022/23. aasta jooksul vormis püsida.

Suur roll on ka Mateo Kovacicil. Tal on rohkem võimsust kui Jorginhol ja natuke rohkem kavalust kui Kantel. Ruben Loftus-Cheek saab ka kindlasti keskväljal minuteid, kuid Conor Gallaghe võtab ilmselt vajadusel ründaja rolli.

Rünnak: 9/10

Romelu Lukaku pidi eelmisel hooajal Chelsea puuduv pusletükk olema, kuid tema teine hooaeg Stamford Bridge’is ei läinud plaanipäraselt. Kuna Belgia koondislane on Interis esialgu laenuks tagasi, saab Kai Havertz saab juba ette heakskiidu. Sakslane on intelligentne ja osav mängija, kuid Chelseal on vaja, et ta lööks rohkem kui need kaheksa väravat 29 Premier League’i mängudes aastatel 2021/22.

Havertzi toetavad Mason Mount ja Raheem Sterling. Esimene on endiselt kuidagi alahinnatud, hoolimata järjekordsest suurepärasest eelmisest hooajast. Samal ajal toob Sterling Chelsea rünnakusse rohkem tempot ning tema varasem tegevus tähendab, et ta võiks kuuluda Premier League’i parimate väravaküttide hulka, kui asjad tema jaoks Lääne-Londonis klapivad.

Pink: 7/10

Tuchel ei ole varumeeste pingiga praegusel kujul päris rahul. Väljaku keskel on piisavalt vahetamise võimalusi, kuigi Chelsea treener võib enne üleminekuakna sulgumist püüda septembri alguses meeskonna ridadesse lisada veel ühe poolkaitsja. Keskkaitsel pole aga piisavalt kvaliteetset tagalat ja järjekordne rünnakumeelne paremäär, kes Reece Jamesi asendaja toimiks, poleks paha.

Chelseal on ründealadel piisavalt numbreid, kuid Tuchel näib mõnes neist kahtlevat, nimelt Christian Pulisicis and Hakim Ziyechis. Kui üks või mõlemad neist mängijatest peaks lahkuma, loodab Chelsea tõenäoliselt lisaks Raheem Sterlingule sõlmida lepingu veel ühe või kahe mängijaga.

Lõppskoor: 40/50

Chelsea ei suutnud eelmisel hooajal Manchester City ja Liverpooliga sammu pidada ning neil on ka seekord raske seda teha. Sinised peavad tööd tegema eelkõige kaitses, samas kui tõelise number 9 puudumine võib olla takistuseks. Chelseal on aga piisavalt kvaliteetset materjali, et lõpetada nelja parema seas ja kvalifitseeruda Meistrite liigasse.