Naiste MM 2023: mida toob selle suve jalgpalli suurturniir?

Kui arvasid juba, et pärast mitut aastat väga tihedaid jalgpallisuvesid on tänavu lõpuks käes selline suvi, kus tippjalgpallist ei kuule mitu kuud ei kippu ega kõppu, siis eksite rängalt: kuigi mehed saavad tõesti vahelduseks suvel puhata, siis naismängijad peavad esimest korda ajaloos maha 32 koondisega MM-finaalturniiri.

Mida Austraalias ja Uus-Meremaal toimuvast turniirist oodata, millised on selle huvipakkuvad nüansid, kuidas naiste MMi vaadata ja kes on turniiri suurimad soosikud? Betsafe’i blogi teeb kõigest olulisest ülevaate!

Turniir maakera kuklapoolel

Esimest korda ajaloos peetakse jalgpalli MM seekord Okeaanias – turniiri võõrustavad kahasse Austraalia ja Uus-Meremaa, kus on parasjagu ju tegelikult talveperiood, kuid sealsed talved ei ole kaugeltki nii karmid nagu oleme oma laiuskraadil harjunud. Palavaid ja lämbeid olusid peaks tulema minimaalselt – pigem on oodata tavapärasest rohkem vihmaseid ilmasid ja temperatuure alla 20 ja isegi 15 kraadi.

Lisaks sellele, et jalgpalli MM peetakse Okeaanias, on esmakordne ka see, et FIFA korraldab täiskasvanute MMi kahte erinevasse konföderatsiooni kuuluvates riikides – teadupoolest on Austraalia juba päris pikalt kuulunud jalgpallilises mõttes Aasia riikide sekka, samal ajal kui Uus-Meremaa mängib endiselt oma Okeaania seltskonnaga.

Naiste MMide mõttes on tänavune turniir veelgi ajaloolisem: esimest korda ajaloos peetakse naiste MM-finaalturniir 32 naiskonnaga, mis tähendab, et naiste ja meeste MMid on tehtud vähemalt mõneks ajaks sama suureks. Teadupoolest laiendatakse aga meeste MMi juba 2026. aastal 48 osalejani, mis tähendab, et sellist staatust saab jalgpall nautida vaid paar aastat.

32 osalejaga turniir tähendab seda, et võistlused kestavad kuu aega ning mängitakse kümnel staadionil, mis asuvad üheksas linnas. Ainsa linnana on kaks staadionit Sydneys, kus asuval olümpiastaadionil peetakse ka finaal. Austraalias on korraldajalinnasid viis, Uus-Meremaal neli. Turniir algab 20. juulil Aucklandis Uus-Meremaa ja Norra kohtumisega ning lõpeb Sydneys finaaliga täpselt kuu aega hiljem ehk 20. augustil – seega on naiste jalgpall meie fookuses kuu aega järjest!

Eestis näitab vähemalt osa turniirist ERR, nii et ka eestikeelse kommentaariga teleülekanded on kenasti saadaval.

Väikese miinuspoolena tuleb aga välja tuua mänguajad – kuna kohtumised toimuvad meie ajavööndiga võrreldes sisuliselt teisel pool maakera, siis peetakse suurem osa mänge meie jaoks pisut harjumatul ajal. Kui mõned kohtumised jäävad ka päris öösse, siis suurem osa toimub õnneks siiski meie jaoks hommikusel ajal – ja finaal näiteks kell 13.00. Midagi hullu tegelikult ju ei ole – kui tööpäevad on igavad kontoris tiksumised, siis ongi hea neid salamisi tippvutiga sisustada!

Meeste turniirilt tuttav formaat näeb ette, et 32 koondist on esmalt jaotatud kaheksasse alagruppi, kus igast grupist kaks paremat edasi kaheksandikfinaali pääsevad. Millised need alagrupid aga välja näevad ja kes seal mängivatest tiimidest võiksid edasi kaheksandikfinaalkohale pretendeerida?

A-grupp: Uus-Meremaa, Norra, Filipiinid, Šveits

Korraldajamaa Uus-Meremaa võib loosiga üsna rahule jääda, sest teisest tugevusgrupist oleks väga vabalt võinud neile vastu tulla ka mõni tunduvalt tugevam võistkond kui Norra. Norralaste seis on natuke küsitav, sest aasta tagasi EM-finaalturniiril said nad alagrupis Inglismaalt hävitava 0:8 kaotuse ning ei ole pärast seda olnud päris tipptasemel, samas on siit-sealt saadud ka korralikke tulemusi. Igatahes võiks neid siiski selle grupi soosikuks lugeda. Teisele kohale hakkavad ilmselt pretendeerima just Šveits ja Uus-Meremaa, debütandi Filipiinide edusse üldiselt ei usuta ning nende jaoks oleks juba õnnestumine see, kui nad finaalturniiril mõne värava lööksid. Uus-Meremaa mängib küll kodus, aga Šveits peaks oma klassilt olema siiski nõks tugevam ning nende edasipääsukoefitsient 1,65 pakub siin head väärtust.

B-grupp: Austraalia, Iirimaa, Nigeeria, Kanada

Kahe selge soosikuga grupp: siit peaksid edasi minema võõrustaja Austraalia ja kaks suve tagasi pisut üllatuslikult olümpiavõitjaks kroonitud Kanada. Siin tasub aga tähele panna, et teises voorus toimub Kanada-Iirimaa mäng Austraalia läänekaldal Perthis, mis tähendab, et nad on viimaseks mänguks (Kanadal Austraaliaga, Iirimaal Nigeeriaga) teinud läbi edasi-tagasi kokku seitsmetunnise lennureisi. Põhiline küsimus tundub siin olevat, kas Austraalia suudab siin Kanadaga alagrupi võidu nimel heidelda. Austraallastel pole viimasel ajal läinud nii hästi kui võiks loota ning Kanada grupivõidu koef 3,00 tundub siin olevat hea tõmme.

C-grupp: Hispaania, Costa Rica, Sambia, Jaapan

Samuti kahe selge soosikuga (Hispaania ja Jaapan) grupp. Kui Costa Rica ja Sambia oleksid juba meeste jalgpallis parajad eksootika pakkujad, siis naiste seltskonnas on nad seda veel rohkem. Hispaanlasi ja jaapanlasi peaks vähemalt paberil ees ootama üsna mõnus teekond play-offi. Hispaania alagrupi võit on saadaval 1,12-ga, kuid hoolimata väga väikesest koefist tundub see isegi natuke väärtust pakkuvat.

D-grupp: Inglismaa, Haiti, Taani, Hiina

Kui veel aasta tagasi oleks värske Euroopa meister Inglismaa olnud siin raudkindel esikohapretendent, siis viimased kuud on inglannadele toonud väga palju halbu uudiseid – mitmed põhimängijad eesotsas kapten Leah Williamsoni, Beth Meadi ja Fran Kirbyga on põlvevigastusega väljas, mis muudab nad kindlasti grammi või kaks haavatavamaks. Siin läheb edasipääsu peale aga igatahes madinaks – põhiline vastasseis peaks olema Hiina ja Taani vahel, kusjuures koefitsientide järgi on taanlannad selles duelliis tehtud ootamatult selgeks soosikuks – FIFA edetabelis on nad vastavalt 14. ja 13. kohal, mis tähendab, et Hiina edasipääsukoef 3,00 tundub olevat üsna magusa väärtusega.

E-grupp: USA, Vietnam, Holland, Portugal

Alagrupiturniiri teine voor toob meile selles alagrupis nelja aasta taguse MM-finaali korduslahingu, kui USA ja Holland taas vastamisi lähevad. Just nemad kaks on ka selgelt selles grupis edasipääsusoosikud – Portugal ei ole naiste jalgpallis nii suur jõud kui meeste jalgpallis ning Vietnamile ei pakuta siin üldse realistlikke šansse midagi erilist korda saata. Selle grupi intriig seisneb ilmselt Hollandi ja USA omavahelises jõudude vahekorras – grupi võidu koefidest võib välja tuua Hollandi 3,50, mida võivad julgemad panustajad kindlasti proovida.

F-grupp: Prantsusmaa, Jamaica, Brasiilia, Panama

Brasiilia koondis on küll üks naiste MMi ajaloo edukamaid koondiseid, kuid viimasel ajal ei ole nende esitused Euroopa tiimide vastu olnud teab mis veenvad. Endiselt on rivis 37-aastane Marta, kes sõidab oma kuuendale (!) MMile, kuid lõpuks on koondisekarjääri lõpetanud lausa seitsmel MMil käinud legendaarne Formiga. Siin grupis tasub silma peal hoida aga Prantsusmaal – viimastel aastatel erinevate skandaalide ja segadustega silma paistnud prantslannade treeneriks toodi meeste koondiste juures end aastaid tõestanud Herve Renard (jah, see Sergei Pareiko kadunud kaksikvend!), kelle käe all loodetakse viimaste ebaõnnestunud suurturniiride kummitused lõpuks maha raputada. Paraku on ka neil mitmeid olulisi puudujaid – kaasa ei sõida näiteks Marie-Antoinette Katoto ja Delphine Cascarino, mis nende šansse kindlasti halvendab. Prantslannad peaksid siiski olema grupi soosikuks number üks ja nende edasipääsukoefitsient 1,50 tundub olevat hea panus.

G-grupp: Rootsi, Lõuna-Aafrika Vabariik, Itaalia, Argentina

Kui meeste jalgpallis oleks see grupp vaat et surmagrupp, siis naiste seas on üsna selge, et stabiilsed ja suurturniiridel sageli kaugele jõudvad rootslannad on siin peamiseks grupi võidu soosikuks. Itaaliat võiks pidada tugevuselt teiseks, kuid Argentinal on nende vastu heal päeval kindlasti võimalus olemas. Itaalia eelmise suve EM-turniir läks totaalselt aia taha, nii et kui seda meeles pidada, ei tundugi Argentina edasipääsukoefitsient 4,50 üldse kesine.

H-grupp: Saksamaa, Maroko, Kolumbia, Lõuna-Korea

Maailma edetabelis kõrgel teisel kohal olev Saksamaa võib loosiga samuti rahule jääda – tugevuselt teine võistkond peaks selles seltskonnas olema alles maailma edetabeli 17. riik Lõuna-Korea, kes aga hakkab ilmselt tulist edasipääsuheitlust pidama samas tabelis 25. kohal asuva Kolumbiaga. Selles grupis on just teise koha saatus peamine intriigikoht – kas lõunaameeriklannad või korealannad? Korea viimase aja tulemused ja eelmiste MMide resultaadid panevad meid panustamisel hindama just nende edasipääsukoefitsienti, mis on 1,90.

Turniiri võitja: hinnata tasub Hispaania šansse

Turniiri võitja koefitsiente võistluste eel piiludes saame teada, et Betsafe’i spordiennustus peab naiste MMi suurimaks soosikuks võistluse kahel eelmisel korral võitnud USAd, kelle võidukoefitsiendiks pakutakse 3,60. Neile järgneb 4,50-ga Inglismaa, siis tulevad Hispaania (7,00), Saksamaa (8,00) ja Prantsusmaa (8,50), enne kui kõige suuremate soosikute ring otsa saab. Nendest riikidest pakuvad selgelt parimat väärtust Hispaania ja Saksamaa koefid – hispaanlannad on seljataha jätnud viimastel aastatel nende koondist räsinud mängijate ja alaliidu vastuolud ning on kohal kõigi oma parimatega, eesotsas viimase kahe Ballon d’Ori võitja Alexia Putellasega. FC Barcelona edu klubitasandil on suuresti üle kandunud ka koondisesse ning see MM paistab nende tippmängijate jaoks olevat täpselt see koht, kus tõeliselt suur tulemus ära teha – seetõttu on nende 7,00 väga hea väärtusega koefitsient. Tagatipuks on ka turniiritabel neile tulnud üsna soodne ning väga võimalik, et enne veerandfinaali ei peagi nad ühegi tipptiimiga vastamisi minema.

Hinnata tasub ka Saksamaa koefi – ei tasu meelest lasta, et eelmise suve EMil olid sakslannad finaalis ja mängus pikalt sees ning see naiskond teab hästi, kuidas suurturniiril kaugele jõuda ja tulemust teha. Tipud eesotsas ründaja Alexandra Poppiga on kohal ja valmis vastaseid hammustama.