NBA TOP 10: kes on selle hooaja peamised tiitlisoosikud?

Oktoobri lõpp ja novembri algus on korvpallisõprade jaoks tavaliselt alati elevusttekitav aeg, sest algab uus NBA hooaeg. Peaaegu kaks nädalat on uuel hooajal juba palli patsutatud ning aeg on küps kõige esimesteks ettevaatlikeks järeldusteks.

Siin on Betsafe’i blogi valik: need on selle NBA hooaja kümme peamist tiitlikandidaati!

10. Miami Heat
Tiitlikoefitsient Betsafe’is: 31,00

Eelmisest neljast hooajast lausa kahel finaali jõudnud Heat on kogu selle aja jooksul olnud justkui radari alt läbi lendav reaktiivlennuk, mis põhihooaja jooksul endast erilist muljet ei jäta, kuid play-off’is eelkõige tänu oma liidri Jimmy Butleri vägitegudele tõeliselt ellu ärkab. Sel suvel räägiti Heatist eelkõige Damian Lillardi kosilase võtmes, kuid Lillard siirdus lõpuks hoopis Milwaukee Bucksi, mis jättis pealtnäha mulje, nagu oleks Heat kuidagi nõrgemaks jäänud, kuid tegelikult ju nii ei ole – meeskonna tuumik koos Butleri, Bam Adebayo ja Tyler Herroga on endiselt paigas ning ajalugu on näidanud, et seda meeskonda ei tasu alahinnata, isegi kui nad põhiturniiri jooksul millegi erilisega silma ei paista

9. Dallas Mavericks
Tiitlikoefitsient Betsafe’is: 26,00

Luka Doncici ja Kyrie Irvingu duo sai kokku eelmisel talvel, aga eelmise hooaja teises pooles ei saadud meeskonda üldse käima ning jäädi play-off’ist sootuks välja. Seetõttu on pisut üllatav, et Mavsi võimalusi seekord nii kõrgeks hinnatakse. Samas on hooaega alustatud nelja järjestikuse võiduga, mis viitab sellele, et vahepeal on pusletükid siiski paika loksunud ning tagaliin, mis võiks vähemalt teoorias olla NBA kõige mürgisem, hakkab seda meeskonda lõpuks vääriliselt kandma. Isegi kui põhihooajal säratakse, on küsimused aga edasise kohal: play-off’is hakkavad seda meeskonda ilmselt takistama Irvingu ja Doncici puudused kaitses, mis panevad kahtluse alla selle, et Mavs võiks play-off’is neli seeriat järjest võita.

8. Philadelphia 76ers
Tiitlikoefitsient Betsafe’is: 26,00

Sixers oli hooaja alguses üks räägitumaid meeskondi, sest nende kohal rippus James Hardeni tüse vari: meeskonna juhi Daryl Moreyga pöördumatult tülli pööranud Harden soovis tiimist lahkuda ning talle kosilase leidmisega läks tükk aega, enne kui LA Clippers viimaks vahetustehinguga soostus. Sixersi liidrile Joel Embiidile on nüüd alles jäänud Tyrese Maxey ja Tobias Harris ning oleme näinud, et see valem neid kaugele ei vii – Sixersi aitab aga tabelis nii kõrgele see, et neil on tänu Hardeni vastu saadud mängijatele ja draftivalikutele võimalik talvel veel meeskonda üks superstaar juurde tuua. Võib arvata, et Philadelphia käitub üleminekuturul agressiivselt ja toob endale veel kellegi tagaliini juurde, mis peaks nende tiitlišansse parendama.

7. Golden State Warriors
Tiitlikoefitsient Betsafe’is: 11,00

Viimased juba peaaegu kümme aastat NBAs peaaegu alati tiitlimõtetega hooaega alustanud Golden State Warriorsi põhituumik on endiselt koos ning suvel lisati sellele juurde ka 38-aastane Chris Paul, kes väljakule veelgi sööduoskust ja kogemust lisab. Kogu meeskonna järk-järgulise vananemise tõttu on aga Warriorsi aktsiad hoolimata kahe hooaja tagusest tiitlivõidust pisut langenud, kuid kui kõik mehed terved püsivad, on tiitlivõit nende jaoks selgelt võimalik.

6. Los Angeles Lakers
Tiitlikoefitsient Betsafe’is: 12,00

Kogu NBA kõige glamuursem meeskond alustab hooaega eelmiste aastatega võrreldes pisut kõrgemate ootustega – igihaljale LeBron Jamesile (kes saab aasta lõpus 39!) ja 30-aastasele kaitsespetsile Anthony Davisele on juurde tekkinud ja toodud senisest palju rohkem heal tasemel rollimängijaid ja mehi, kes suudavad vajadusel ka ise vastutuse võtta. Jamesi põhjatu kogemustepagas koos tema näiliselt igikestva füüsise ja võimsusega on endiselt NBAs väga kõva argument ning kui meeskond oma taseme välja mängib, peaksid nad play-offis kaugele jõudma.


5. LA Clippers
Tiitlikoefitsient Betsafe’is: 13,00

Clippers on esikümnes ilmselt hetkel veel kõige suurem küsimärk, sest äsja on meeskonda toodud James Harden, kes pole nende ridade kirjutamise ajal tiimi eest veel mitte ühtegi mängu pidanud. Clippersi tuumik on nüüd lausa nelja superstaariga, kuid paraku tundub, et kõik on oma „parim enne“ tähtajast mõned aastad üle: Paul George ja iseäranis Kawhi Leonard on olnud kogu oma Clippersi perioodi hädas erinevate vigastustega, Russell Westbrook pakub küll head statistikat, aga ei ole kunagi olnud teab mis võistkondlik mängija. Hardeni faktori lisandumine sinna pakub väljakul küll ideaalsete tingimuste korral tohutult erinevaid võimalusi, aga Clippersi puhul on kaks suurt „aga“ – esiteks tervis ja teiseks see, kuidas mängijad oma egod alla suudavad suruda ja ühise eesmärgi nimel võidelda. Võimete lagi on Clippersil igatahes kõrgel, kuid nende puhul näib olevat hoopis tõenäolisem, et midagi läheb ikka ja jälle kuskil valesti.

4. Phoenix Suns
Tiitlikoefitsient Betsafe’is: 8,00

Eelmisel hooajal suure pauguga Kevin Duranti endale toonud ja sellega kohe üheks tiitlisoosikuks kerkinud Suns tegi ka suvel kõva täienduse, tuues Washington Wizardsist endale tagamehe Bradley Beali, kes saab nüüd üle pikkade aastate mängida tõeliselt suurt mängu mängivas meeskonnas. Ka Kevin Durant on iga aastaga aina vanemaks jäämas ning viimastel hooaegadel on ta selgelt teinud väikese sammu tagasi, kuid kui tema, Beal ja Devin Booker omavahelise keemia toimima saavad, suudavad nad mängida vähemalt rünnakul vaat et kogu liiga kõige paremat korvpalli.

3. Milwaukee Bucks
Tiitlikoefitsient Betsafe’is: 5,20

Bucks tegi kogu suve kõige räägituma liigutuse üleminekuturul, kui Portland Trail Blazersist vahetati endale sealt lahkuda soovinud mängujuht Damian Lillard. Ühest küljest on Lillardi lisandumine niigi tiitlikvaliteediga meeskonda tohutu boonus, teisalt tuleb märkida, et selle juures tuli Milwaukeel loobuda kaitsespets Jrue Holiday teenetest – ja asemele saadud Lillard on tagameestest üks kogu NBA kõige kehvemaid kaitsemängijaid, mis tekitab küsimusi selle osas, kas sellise meeskonna ülesehitusega on võimalik play-off’is kaugele jõuda. Meeskond on üldiselt aga võrdlemisi sügav ja võimas ning peale Lillardi kannavad teised mehed ka kaitses välja – kui mängud lähevad väga tähtsaks, võib aga kaitses hakata olema keeruline Lillardit platsil hoida.

2. Boston Celtics
Tiitlikoefitsient Betsafe’is: 4,80

Celtics on küll juba aastaid olnud suures mängus ning võitis kaks hooaega tagasi isegi finaalseerias mänge, aga selle kõige ihaldatuma ja säravama saavutuseni pole see meeskond veel Jayson Tatumi ja Jaylen Browni vedamisel jõudnud. Tiimi juhtkond pole aga kartnud teha julgeid lükkeid ning nendega paisteti iseäranis silma ka sel suvel, kui mitu meeskonna pikaaegset tugitala eesotsas Marcus Smardiga ära vahetati ning peamiste täiendustena liideti senise tuumikuga Kristaps Porzingis ja Bucksist lahkunud Jrue Holiday. Pingi pikkuse osas andis Celtics küll pisut ära, kuid seevastu läks nende põhiviisik kõvasti tugevamaks ja mitmekülgsemaks ning kui kõik mehed püsivad terved, peaks Celtics olema selgelt grammi võrra parem kui eelmistel hooaegadel. Idakonverentsis on nemad igatahes nüüd tõusnud soosikuks, kuid meie siin näeme, et kogu liiga peale on olemas üks neist veel tugevam mansa…

1. Denver Nuggets
Tiitlikoefitsient Betsafe’is: 5,60

On üllatav näha, et eelmisel hooajal üliveenvalt NBA meistriks kroonitud Nuggets polegi sel hooajal vähemalt koefitsientide järgi soosik number üks. Mitte ühtegi olulist mängijat nende ridadest kahe hooaja vahel ei lahkunud ning Nikola Jokići ja Jamal Murray kombinatsioon peaks teoorias olema ajas isegi veel paremaks läinud. Nuggetsi kolmandaks jäämist saab ilmselt seletada vaid sellega, et nii Bucks kui Celtics on suvel teinud häid täiendusi, mis on justkui kohapeal tammunud Nuggetsi nende seljataha jätnud. Igas olukorras ei ole aga kohapeal sammumine tingimata negatiivne – eriti kui oled Nuggets, kel on kasutada maailma parim mängija Jokić, kelle vastu pole mitte ükski vastasmeeskond veel veenvat vastumürki leidnud. Meie siin ei näe põhjust, miks peaks valitseva meistri peamise soosiku kohalt praeguse seisuga ära kukutama.