The International: kas Eesti tähtmängija kroonitakse maailma parimaks?

Vormel-1 MM-etapp ei ole oktoobris ainus spordi suurvõistlus, mis toimub Singapuris: peaaegu kogu oktoobri vältel peetakse seal maha e-spordi maailma üks suuremaid, tähtsamaid ja olulisemaid võistlusi, kui maailma parimad Dota2 mängijad selgitavad The Internationali raames välja maailma parima võistkonna.

Suurt mängu on põhjust huviga jälgida ka Eesti e-spordi sõpradel, sest nagu ikka, on stardijoonel ka meie oma mees – Team Secreti ridades astub võistlustulle maailma üks kogenumaid Dota2 tippmängijiaid Clement Ivanov ehk Puppey. Millised võimalused on Puppeyl oma karjääris teist korda Dota2 kõige prestiižsemal turniiril võitjaks tulla?

Mis on Dota2?

Kuna e-sport on keskmise Eesti spordisõbra jaoks veel küllaltki tundmatu ja kauge suurus, siis alustame meiegi pisut kaugemalt ning selgitame alustuseks üldse ära: mis, kus, kes, kuidas?

Oma olemuselt on Dota 2 MOBA-tüüpi mäng – see lühend tähistab ingliskeelset väljendit Multiplayer Online Battle Arena, mis viitab sellele, et mängus võistlevad omavahel kaks võistkonda ette antud „väljakul“ või „lahinguväljal“. Iga mängu puhul võib see muidugi tähendada erinevaid asju.

Dota2 mängu puhul käib võitlus viis viie vastu, kusjuures kõik mängijad kontrollivad areenil üht tegelast, kelle omadused ja oskused on teistest erinevad. Dota 2-s on eesmärgiks vastaste baasi vallutamine ning huvitava tõsiasjana on see mäng tavapublikule täiesti tasuta kättesaadav, nii et oma oskusi saab proovile panna igaküks.

Dota 2 arendajaks on mängukompanii Valve, kes haldab näiteks ka Counter-Strike sarja mänge. 2013. aastal välja antud mäng oli edasiarendus mängule Defense of the Ancients (sealt ka lühend DotA) ning kohe hakkas see ka e-spordi maailmas laineid lööma.

Mis on The International?

Kui tuua võrdlusi tavaspordiga, siis võib The Internationali võrrelda maailmameistrivõistlustega – igal aastal toimuv võistlus on kõige tähtsam ja kõige tulutoovam Dota2 turniir – selle auhinnafond on viimastel aastatel küündinud kümnetesse miljonitesse dollaritesse.

Kõrgetasemelisi turniire korraldatakse Dota2 mängus regulaarselt veel: suurematest võib välja tuua Electronic Sports World Cupi, DreamHacki, World Cyber Gamesi ja ESL-i. The Internationali peetakse neist aga selgelt kõige kõrgetasemelisemaks ja tähtsamaks.

2022. aasta The International peetakse Singapuris ning selle pidevalt kasvava auhinnafondi suuruseks tuleb lõpuks ilmselt üle 13 mljoni USA dollari. Põhiturniirile pääseb kokku 20 meeskonda: 12 neist teenivad pääsme Dota Pro Circuiti kaudu (võrreldav mõne klassikalise spordiala maailmakarikasarjaga), kuus võistkonda saavad pääsme maailmajao kvalifikatsiooni kaudu ning kaks viimast pääset jagatakse Singapuris välja viimase võimaluse kvalfikatsiooniturniiril, kus nende piletite nimel alustavad võitlust 12 meeskonda, nende seas ka Puppey ja Team Secret.

Kuigi Team Secret on kogu turniiri üks suuremaid soosikuid, ei õnnestunud neil Lääne-Euroopa regionaalsel valikturniiril otsepääset finaalturniirile lunastada, kuna seal jagati välja vaid üks koht ning finaalis pidi Team Secret tunnistama teise kõva tasemega meeskonna Entity paremust.

Viimase võimaluse kvalifikatsiooniturniiril on aga kõva tasemega tiime veel ning Team Secretil tuleb seal kõvasti pingutada, et edasi pääseda – nii Xtreme Gaming kui Virtus.Pro on väga kõva tasemega meeskonnad ning ei oleks sugugi väga suur üllatus, kui Puppey meeskond finaalturniirilt üldse kõrvale jääks. Betsafe hindab nende võimalusi sellel valikturniiril paremuselt kolmandateks ehk koefide järgi oleksid nad esimesed kõrvalejääjad – Team Secreti vallikturniiri võidu koefitsiendiks on 2,87, aga Xtreme Gamingul (2,20) ja Virtus.Prol (2,62) on see õige pisut parem.

Valikturniir toimub 8.-12. oktoobril ning nagu öeldud, pääsevad seal edasi 20 finaalturniiril osaleja sekka vaid kaks paremat meeskonda. Finaalturniir algab omakorda 15. oktoobril ning kestab 30. oktoobrini – esmalt mängitakse kahe kümneliikmelise grupi vahel alagrupiturniir, misjärel hakkavad 16 paremat playoff’is võitjat selgitama.

Juba enne viimase kvalifikatsiooniturniiri algust saab Betsafe’is ennustada ka tänavuse The Internationali üldvõitjat ja finaliste – Puppey meeskond Team Secret on selles arvestuses hoolimata eelmise aasta finaalikohast pigem tagasihoidlikult keskmike seas, sest nende võidukoefitsiendiks hinnatakse turniiri eel 34,00. Finaalikoha kordamine tooks aga täpsele panustajale raha tagasi 17,00-kordselt.

Kes on Clement Ivanov?

Clement Ivanov ehk mängijanimega Puppey on olnud maailma tipus sisuliselt Dota2 algusest peale – esialgu kuulus Puppey Dota2 ajastul võistkonda Natus Vincere, aga juba alates 2014. aastast on ta esindanud Team Secretit. Hetkel tippudest üks kõige kogenumaid Dota 2 mängijaid. Ta on tulnud oma võistkonna koosseisus ka The Internationali võitjaks, aga seda 2011. aastal, kui võisteldi veel DotA mängus – Dota2 avaldamiseni oli veel paar aastat jäänud.

Dota2 mängus pole Ivanov veel The Internationali võitjaks tulnud, ent 2013. aastal saavutas ta teise, 2019. aastal neljanda ning 2021. aastal kolmanda koha. Muide: Puppey on ainus mängija kogu maailmas, kes on seni osalenud kõikidel The Internationali turniiridel!

Tartust pärit ja 1990. aastal sündinud Puppey karjäär e-sportlasena algas juba teismeeas DotA originaalmänguga ning kui võtta puhtalt rahalises võtmes, on tegu Eesti ühe läbi aegade edukaima sportlasega – oma karjääri jooksul on ta auhinnarahadena teeninud üle kolme miljoni euro. Võrdluseks: Eesti parim Counter-Strike’i mängija Robin „ropz“ Kool on auhinnarahana teeninud pisut alla 900 000 dollari, Kaia Kanepi ja Anett Kontaveidi karjääri jooksul on neile auhinnarahana kogunenud natuke alla kaheksa miljoni dollari. Võrreldavad summad!

Mängude kõrval on ta tegelenud muusikaga, mängides erinevaid pille ja lauldes koorilaulu. Suurema osa ajast veedab ta senimaani kodulinnas Tartus.

Team Secreti ühe asutaja ja kaptenina on Puppey meeskonna liider, kes on oma karjääri jooksul silma paistnud väga mitmekülgse ja isetu mängijana – ta on sageli assist’ide edetabelite tipus või tipu lähedal ning mitmetes intervjuudes on ta rõhutanud meeskondliku mängu olulisust. „Kõik peaksid unustama erinevad rollid, kogu jutt nendest on saast. Kui tahad olla kasulik ja mäng võita, pead olema suuteline mängima kõikide hero’dega [Dota2 tegelased], selle asemel et tite kombel nutta, kui sul tuleb carry’t mängida.“