6. Manchester United – algab Erik ten Hagi ajastu

Old Traffordil oli eelmisel suvel optimismi küllaga. Möödunud hooajal Premier League’is värskelt  teisena lõpetanud United sõlmis lepingu Cristiano Ronaldoga, Jadon Sanchoga ja Raphael Varane’iga – kõik oma kohtadel maailmatasemel mängijad. Norralasest peatreener oli klubi fännide hulgas tohutult populaarne ja arvati, et ta saavutab Unitedis esimese positsiooni pärast Alex Fergusoni pensionile jäämist 2013. aastal.

Asjad ei läinud plaanipäraselt. Punased Kuradid hävisid. Solskjaer vabastati oma kohustustest novembris pärast piinlikku 4:1 kaotust Watfordile, mille tulemuseks oli õnnetu väljalangemine.

United ei edenenud eriti Ralf Rangnicki käe all, kes oli kummaline valik ajutiseks juhiks, arvestades viimase kümne aasta jooksul eesliini treeneritöö kogemuse puudumist. Sakslase käe all lonkas United kuuenda kohaga finišisse. Meeskond kvalifitseerus Euroopa liigasse ainult seetõttu, et West Ham Unitedil ei õnnestunud viimasel nädalavahetusel Brighton ja Hove Albioni alistada.

Selle asemel, et meistritiitli nimel pingutada, jäi United tervelt 35 punktiga maha tiitlikaitsjast Manchester Cityst, kellele nad kaotasid kodus ja võõrsil. See oli tõeliselt katastroofiline hooaeg Inglise jalgpalli 20-kordsete kroonitud peade jaoks.

Old Trafford loodab, et halvim on nüüd möödas. Erik ten Hagi näol on United palganud juhi, kelle teised sama suured klubid oleksid tänapäeval hea meelega esimest korda ametisse nimetanud (David Moyes, Louis van Gaal, Jose Mourinho, Solskjaer ja Rangnick ei olnud kas oma ülesannete kõrgusel, nende parim enne oli möödas, või mõlemat). Carringtoni on hakatud sinna kogunenud pehkinud puidust puhastama ning viis staažikat mängijat lahkusid, kui nende lepingud 30. juunil lõppesid.

Unitedi toetajad teavad, et nende klubi haaranud vaevustele pole kiiret lahendust. Nelja parema hulka jõudmine on selle hooaja eesmärgiks, kuid Ten Hagi meeskond on selles võitluses autsaiderid. Uhkustunde taastamine ja meeskonnale identiteedi andmine tähendaks hollandlase ametiajale head algust.

Eeldatav alg11 (4-3-3)

David de Gea, Diogo Dalot, Raphael Varane, Harry Maguire, Luke Shaw, Scott McTominay, Fred, Bruno Fernandes, Jadon Sancho, Cristiano Ronaldo, Marcus Rashford.

Peatreener

Erik ten Hag ja Mauricio Pochettino olid sel hooajal kaks peamist kandidaati Old Traffordii juhi kohale. Vaatamata Pochettino Premier League’i kogemusele – ta juhtis Tottenham Hotspuri vahetpidamata kuni 2019. aastani – valis United Ten Hagi. Hollandlane saabub muljetavaldavate Ajaxist saadud kogemustega, kus ta võitis karikaid, edendas ründavat ja atraktiivset jalgpalli ning arendas noori mängijaid. Pole raske mõista, miks see Unitedile muljet avaldas.

Kahe klubi vahel on siiski mõned olulised erinevused. Ajaxit juhitakse hästi igal tasandil, mis võimaldas Ten Hagil keskenduda treeneritööle. United on juba aastaid olnud mittetoimiva juhtimise näide. Veelgi enam, Ajaxil on selgelt määratletud mängufilosoofia, mis on juurdunud klubi kõigil tasanditel, kuid Old Traffordil on Ten Hagi ülesandeks see nullist luua.

Klubi fännid ei oota liiga paljut liiga vara. Ten Hagile antakse aega olukorra muutmiseks. Tal on selleks taipu, eeldusel, et ülemused teda piisavalt toetavad.

Mängija, keda jälgida

Bruno Fernandes oli oma Old Traffordi karjääri esimese 18 kuu jooksul Manchester Unitedi meeskonna alustala, kuid nagu enamik meeskonnakaaslasi, ei olnud ta eelmisel hooajal oma parimas vormis. Portugali koondislane on siiski endiselt oluline mängija ja ta võiks Ten Haugi suguse treeneri käe all saada tagasi oma tippvormi.

Fernandes on loominguline sööduandja, kes kerkib regulaarselt esile ka väravalöömise positsioonidel. Isegi kurnava 2021/22 hooaja jooksul skooris ta 10 korda ja andis kuus resultatiivset söötu. Unitedi mängijaid, keda Manchester City või Liverpool praegu oma meeskonda tahaks, on väga vähe, kuid Fernandes on kindlasti üks neist.

Üleminekud

Sisse

Antony (Ajax), Casemiro (Real Madrid), Lisandro Martinez (Ajax), Tyrell Malacia (Feyenoord), Martin Dubravka (Newcastle), Christian Eriksen (Brentford)

Välja

Paul Pogba (Juventus), Juan Mata (vabaagent), Edinson Cavani (vabaagent), Jesse Lingard (Nottingham Forest), Nemanja Matic (Roma), Alex Telles (Sevilla, laen), Amad Diallo (Sunderland, laen), Andreas Pereira (Fulham)

Meie Premier League’i hinneteleht

Väravavaht: 9/10

David de Gea oli üks väheseid Unitedi mängijaid, kes eelmisel hooajal mingitki tunnustust pälvis. Hispaania pallipeataja tagas, et 2021/22 ei olnud Punaste Kuradite jaoks veelgi katastroofilisem, ja aitas sageli oma meeskonna viimase kaitseliininina hädast välja.

De Gea on viimase kümne aasta jooksul erinevatel hetkedel jõudnud lähedale Real Madridi ja Pariisi Saint-Germainiga liitumisele, kuid on üha tõenäolisem, et ta veedab Unitedis oma ülejäänud tipptasemel karjääri. 31-aastasena võitleb ta oma klubi eest 500. korda, enne kui hooaeg enne 2022. aasta maailmameistrivõistlusi peatub.

De Gea ei ole oma jalgade poolest Edersoni või Alisson Beckeriga samas klassis ja see võib osutuda probleemiks, kuna Ten Hag julgustab oma meeskonda palli tagant kaitsest välja tooma. Aga mis puutub palli võrgust eemal hoidmisse, siis on De Gea selles endiselt üks parimaid.

Kaitse: 7/10

Vaatamata David de Gea tipptasemele oli Unitedi kaitse eelmisel hooajal kohutav. Nad olid ametlikult 12. halvim Premier League’i meeskond, kellele löödi 38 mängus 57 väravat – rohkem kui sellistele meeskondadele nagu Crystal Palace, Brentford, Brightonm Hove Albion ja isegi Burnley, kes meistrivõistlustelt välja langesid. United ei kvalifitseeru sel hooajal Meistrite liigasse, kui nad kaitses ei pinguta.

Klubi kapten Harry Maguire näitas eelmisel korral kehva mängu. Inglismaa koondislane tegi mitmeid kulukaid vigu ning tal puudus enesekindlus. Kuid Maguire on endiselt hea kaitsja ja kui ta suudab taas endast parima anda, on ta Unitedi jaoks väärtuslik. Sama kehtib ka Raphael Varane’i kohta, kes oli oma esimesel hooajal tagasihoidlik, kuid on endiselt tippklassi keskvälja mängija.

Unitedi tagaliini kaitsemängijate valik ei tekita just enesekindlat tunnet. Diogo Dalot saab ilmselt paremkaitsjana Aaron Wan-Bissaka heakskiidu, kuid ta pole Trent Alexander-Arnoldi või Kyle Walkeriga samast liigast. Luke Shaw on andekas vasakkaitsja, kuid ta peab püsima vormis ja keskendunud.

Keskväli: 7/10

Keskväli on Unitedi jaoks juba mõnda aega olnud probleemne ala. Paul Pogba ja Nemanja Matic on nüüd lahkunud, jättes nad väljaku otsustavas piirkonnas veelgi rohkem hätta.

Fred ei ole maailmatasemel tegija, kuid tal on oma kasutusalad ning tema visadust ja indu hindab tõenäoliselt Ten Hag. Brasiillane ei ole mängija, kelle ümber võiks keskvälja üles ehitada, kuid ta võib olla väärtuslik meeskonnamängija. Hinnang Scott McTominay kohta on sellel tasandil veel lahtine.

Huvitav on näha, kuidas Donny van de Beek hakkama saab. Tema liikumine Old Traffordisse on vähemalt siiani olnud õudusunenägu. Hollandlane on oma kahe klubis oldud aasta jooksul olnud nelja Premier League’i mängu algkoosseisus. Ta kerkis siiski Ajaxis Ten Hagi käe all esile ja ootab temaga uuesti kohtumist.

Van de Beek võistleb mänguaja eest Bruno Fernandesiga. Portugallane on oma parimatel aegadel mängu võitja, ehkki ta polnud eelmisel hooajal nii mõjukas kui aasta varem.

Rünnak: 8/10

Vaid Mohamed Salah ja Son Heung-min olid eelmisel hooajal Cristiano Ronaldo ees Premier League’i parimate väravaküttide nimekirjas.  Portugali koondislase parimad ajad on möödas ja ta ei ole seda tüüpi ründaja, kes juhiks pressingut eestpoolt, kuid ta on legendaarne väravakütt ja endiselt üks parimaid palli võrku lööjaid. Ten Hag rõõmustab sel hooajal tema kohaloleku üle.

Jadon Sancho näitas eelmise hooaja teises pooles oma kvaliteeti, kuid ta pole Unitedis veel oma Borussia Dortmundi vormi saavutanud. Vormi saavutades on ta seda tüüpi mängija, kes võib Meistrite liiga ja Euroopa liiga kvalifikatsiooni jaoks palju ära teha.

Marcus Rashfordi jaoks, kellel on hädasti vaja karjäär taas rööbastele saada, on see oluline hooaeg. Anthony Elanga äärtel ootamas, peab Rashford oma osa tööst ära tegema, vastasel juhul langeb ta meeskonnast välja.

Pink: 7/10

Unitedi töö üleminekuturul pole sel suvel veel tehtud, kuid praeguse seisuga pole nad lihtsalt piisavalt tugevad, et konkureerida Liverpooli, Manchester City ja Chelsea sarnaste meeskondadega. Kui Ten Hag soovib sel hooajal pingi abil mängu muuta, on tema praegusteks varumeesteks Anthony Elanga, Donny van de Beek, Scott McTominay, Amad Diallo ja Anthony Martial. Mõnel neist mängijatest pole seni Unitedis veel hästi läinud, teised on aga noored ja kogenematud.

Victor Lindelof on keskkaitsja võimekas asetäitja, kuid Unitedi fännid tunneksid end ilmselt mugavamalt, kui ta oleks pigem neljas kui kolmas valik. Paremkaitsjast varumees Aaron Wan-Bissaka ei sobi Ten Hagi eelistatud mängustiiliga, kuid vasakkaitsjast varu Alex Telles on kaitses kahtlane. Dean Hendersoni tõenäoline lahkumine jätab nr. 2 väravavahiks Tom Heatoni, kes saab järgmisel aastal 37-aastaseks.

Lõppskoor: 37/50

Manchester United ei ole tõenäoliselt nii kehv kui eelmisel hooajal, mil kuuendana lõpetamine tõi esile kehvade tulemustega ja halvasti distsiplineeritud poole. Meistrite liiga kvalifikatsioonist võivad nad siiski välja jääda, sest Chelsea, Arsenal ja Tottenham Hotspur hakkavad tõsiseid väljakutseid esitama.