Suvine üleminekuaken: olulisemad mängijad ja suurklubide tehingud

Suvine üleminekuaken avanes 10. juunil ning Euroopa klubidele antakse 12 nädalat aega, et oma tehingud sooritada, enne kui turg septembri esimesel päeval suletakse.

Jaanuari lõpust alates on aken küll suletud olnud, kuid kogu kontinendi meeskonnad on viimastel kuudel ikka veel värbamistööd teinud. Agendid on samuti oma klientide vastu huvi välja näidanud ning paljud mängijad on kulutanud aega oma tuleviku üle mõtlemisele, isegi kui nad väidavad, et keskenduvad hooaja jooksul täielikult jalgpallile.

Premier League’i klubid kergendasid eelmisel suvel uutele mängijatele kokku oma kukrut 1,3 miljardi euro võrra. Järgmine suurkulutaja oli Serie A 550 miljonit euroga, millele järgnesid Bundesliga 415 miljoni euroga, Ligue 1 375 miljoni euroga ja La Liga 295 miljoni euroga

Võib oodata, et 2022. aastal makstakse üleminekutel taas tohutuid summasid. Liikumisega seostatakse mitmeid kõrgetasemelisi mängijaid ning mitmed Euroopa suurimad klubid otsivad uusi talente.

Heidame pilgu mõnele uusi karjamaid otsivale jalgpallurile ning seejärel analüüsime, mida mõned Euroopa suurimad klubid eelseisval üleminekute ajal teha soovivad.

Mängijad

Paul Pogba

Prantslane mängis oma viimase mängu Manchester Unitedi eest ning mõlemad osapooled on juba teatanud, et pärast 30. juunil lõppevat lepingut ta lahkub.

Enne seda võib oodata uudiseid tema ülemineku kohta, sest Juventus, Real Madrid ja Paris Saint-Germain on kuuldavasti meest jahtimas. Pogba on juba tagasi lükanud Manchester City pakkumise, sest ta eelistab Inglismaalt lahkuda.

Juve on hetkel favoriit. Pogbal tekkis 2016. aastal kiusatus teiseks perioodiks Unitedisse naasta ja nüüd näib ta eelistavat Allianzi staadionit. See oli koht, kus ta mängis klubitasandil oma parimat jalgpalli, kuid Bianconeri pole enam selline jõud nagu siis, kui Pogba kuus aastat tagasi lahkus.

Sadio Mane

Enamiku Jürgen Kloppi ametiaja jooksul Liverpooli meeskonnas tugevalt mänginud Mane näib sel suvel otsivat uusi karjamaid. Tema leping Anfieldiga lõpeb 2023. aastal ja ta on klubile väidetavalt öelnud, et ei kavatse lepingut pikendada. Mõlema osapoole jaoks on müük enne järgmise hooaja algust mõistlik tegu.

Mane on veetnud valdava osa oma profikarjäärist Premier League’is, mistõttu oleks täiesti arusaadav, kui ta soovib uut väljakutset. Praeguse seisuga on Bayern München esikohal, kusjuures tõenäoline tasu on kuulujuttude kohaselt umbes 35 miljonit eurot. Liverpoolile jääb puudust tundma tema väravatest, tööeetikast ja sidemängust.

Robert Lewandowski

Mane pole Lewandowskiga sama tüüpi mängija, kuid ta võib lõppkokkuvõttes Poola koondislast Allianz Arenal asendada. Bayernil seisab ees raske võitlus, et hoida oma kalleimat vara, kes on avalikult teatanud oma kavatsusest sel suvel klubist lahkuda.

Lewandowski oleks Saksamaa meistrite jaoks suur kaotus. Viimase kahe hooaja jooksul on ta löönud kõigi võistluste peale kokku lausa 98 väravat. Bayerni kohalikud rivaalid oleksid kindlasti rõõmsad, kui Lewandowski lähinädalatel Müncheniga hüvasti jätaks.

Barcelona on väidetavalt ründajaga kolmeaastase lepingu kokku leppinud, kuid palju sõltub sellest, kui suure summa Bayern üleminekutasuna nõuab.

Luis Suarez

Suarez on pärast 2006. aastal Euroopasse siirdumist võitnud kuus meistritiitlit ja Champions League’i, ta pole veel kontinendiga lõpparvet teinud. Paljud ootasid, et Uruguay rahvusvaheline mängija suundub tagasi Lõuna-Ameerikasse, kui tema Atletico Madridi leping sel suvel lõppes, kuid teadaolevalt ei ole 35-aastane mängija veel valmis siinpool Atlandi ookeani jalgpallile selga pöörama.

Suarezi parimad aastad on möödunud ja seetõttu võib tal olla keeruline Euroopa tippklubide pakkumisi saada.

Samas on Euroopas veel piisavalt klubisid, kellele ta huvi pakub. Aston Villa, mida praegu juhib Suarezi endine Liverpooli meeskonnakaaslane Steven Gerrard, on praegu peamine kandidaat tema lepingu sõlmimisel, kuid ka AC Milan, Marseille ja Inter on huvi tundnud.

Ousmane Dembele

Ousmane Dembele on järjekordne mängija, kelle leping lõpeb 30. juunil, kuid ta ei ole veel midagi otsustanud. Barcelonal on endiselt võimalus endale hoida meest, kelle eest nad maksid 2017. aastal algselt 105 miljonit eurot, kuigi praegusel hetkel tundub tema liikumine tõenäolisem enne 1. septembril üleminekuturu sulgemist.

Olles lõpuks näinud, et Todd Boehly teostas mai lõpuks oma ülevõtmise, on Chelsea väidetavalt prantslase saamiseks juhtpositsioonil. Liverpool võib aga uuesti huvi tunda mängija vastu, kellega neid on varemgi seostatud, ning Pariisi Saint-Germain on teine võimalik sihtkoht.

Klubid

Real Madrid

Peaaegu aasta aega arvas Real Madrid, et käesoleval suvel sõlmivad nad Kylian Mbappega lepingu. Neil oli Prantsusmaa koondislasega lausa suuline kokkulepe, kes oli pikka aega unistanud sellest, et Estadio Santiago Bernabeu staandionil kuulus valge särk selga tõmmata. Kuid Mbappe tegi viimasel hetkel kannapöörde ja sõlmis hoopis uue lepingu Pariisi Saint-Germainiga.

Vaevalt, et see Madridi eluliselt tähtis on, sest hiljuti võideti ilma Mbappeta Champions League. See muudab aga nende plaane suviseks ülemineku ajaks. Kaks olulist allkirja on Realil juba paberil: AS Monacost toodi Prantsusmaa koondise keskväljamees Aurelien Tchouameni, Chelseast aga Saksamaa koondise keskkaitsja Antonio Rüdiger.

Manchester United

Manchester Unitedi uuele juhil Erik ten Hagile on järgmiseks hooajaks lubatud raha, mida kulutada. Ta on eelkõige huvitatud keskväljaku tugevdamisest, mida nõrgestab veelgi Paul Pogba ja Nemanja Matici eelseisev lahkumine.

Frenkie de Jong on Unitedi soovnimekirja tipus, kuid Hollandi koondislane tahab jääda Barcelonasse. Punased kuradid ei ole loobunud lootusest jõuda La Liga meeskonnaga kokkuleppele, kuid on küsitav, kas on mõistlik sõlmida lepingut mängijaga, kes ei soovi eriti klubiga liituda.

Kuulujuttude kohaselt huvitud United ka Villarreali keskkaitsjast Pau Torresest ja West Ham Unitedi talismanist Declan Rice’ist. 

Barcelona

Teine koht ei ole Barcelona jaoks tavaliselt piisavalt hea, kuid klubi oli eelmisel hooajal rahul ka sellega, arvestades, kui kaugel oli neist esikoht, kui Xavi Hernandez novembris juhtimise üle võttis. Järgmisel hooajal soovib Barcelona aga jälle olulistele auhindadele pretendeerida.

Selleks tuleb meeskonnas mitmed valdkonnad üle vaadata. Robert Lewandowski ei ole ainus ründaja, kelle suunas nad vaatavad: Barcelona loodab Camp Noule tuua Leeds Unitedi Raphinha, samuti jälgivad nad kuuldavasti Chelsea äärekaitsjat Marcos Alonsot.

Bayern Munich

Vaid Lewandowski kaotamine oleks Bayernile suur löök, kuid ka Serge Gnabry tundub soovivat lahkuda. Saksamaa koondislane lükkas tagasi klubi pakkumise uue lepingu sõlmimiseks, mis sillutab suure tõenäosusega eelseisva ülemineku perioodi jooksul teed lahkumisele.

Mane saabumine oleks Julian Nagelsmannile teretulnud uudis, kuid märkimisväärset tööd on siiski vaja teha ka siis, kui Liverpooli ründaja oma allkirja annab.

Viimastel nädalatel on kõne all olnud RB Leipzigi keskkaitsja Konrad Laimeri liikumine, kuid ka Stuttgarti ründaja Saša Kalajdžić on Bayerni radaril. Tehing Victor Osimheni saamiseks on aga ebatõenäoline, kui Napoli ei alanda oma 100 miljoni euro suurust nõudmist.

Chelsea

Nagu eespool mainitud, tähendab Todd Boehly ülevõtmise lõpuleviimine, et varsti on Chelsea üleminekuturu jaoks valmis. Siniste jaoks võib tulla kiired ajad, sest neil on vaja asendada Antonio Rüdiger ja Andreas Christensen ja võimalik, et ka Marcos Alonso ning Cesar Azpilicueta.

Lisaks kaitsevõime tugevdamisele võiks Chelsea tugevdada ka oma ründevõimalusi. Klubi pole veel otsustanud, kas Romelu Lukakut hoida või müüa, kuid turskele belglasele on pakutud võimalikuks asendajaks Lautaro Martinezit. Chelsea jälgib tähelepanelikult ka PSV äärekaitsjat Cody Gakpot ja Sevilla keskkaitsjat Jules Kounded.