Premium liiga hooaja lõpu projektsioonid: kõik oluline on veel lahtine!

Koduse jalgpalli kõrgliiga ehk Premium liiga hooaja lõpuni on jäänud veel vaid viis mänguvooru – juba 11. novembril ehk vähem kui kuu aja pärast peetakse viimase mänguvooru kohtumised, kus lõplik järjestus paika pannakse.

Tänavust hooaega on ilma igasuguse liialduseta saanud pidada Premium liiga läbi aegade kõige põnevamaks ja ettearvamatumaks: tiitli jagavad küll taaskord kaks Tallinna suurt, punkt-punktis heitlevad FCI Levadia ja FC Flora, aga nende seljataga peetav heitlus on läbi aegade tasavägiseim ning reaalne medališanss on veel koguni neljal võistkonnal – sealhulgas kahel sellisel, keda poleks nii kõrgele julgenud mitte keegi hooaja eel ennustada.

Mida Premium liiga hooaja lõpusirge lõpp meile toob ning milline paistab olevat kõige tõenäolisem tabeli lõppjärjestus? Betsafe’i blogi teeb oktoobrikuise koondisepausi lõpu puhul põhjaliku ülevaate!

Oma punktiprojektsioonides võtame aluseks lihtsa asja: selle, kuidas antud kaks meeskonda sel hooajal seni on omavahel mänginud.

Tiitliheitlus: Levadia või Flora? Võimalused 50-50!

Sisuliselt hooaja algusest saati on olnud selge, et tänavuse meistritiitli jagavad ära needsamad meeskonnad, kes alates 2019. aastast on ka kõik Eesti meistritiitlid omavahel ära jaganud. FC Flora ja FCI Levadia tegid ülejäänud liigaga juba varakult vahe sisse ning viis vooru enne lõppu edestavad nad järgmisi meeskondi juba 24 punktiga. Hetkel on meeskondadel täpselt võrdselt punkte, aga selle juures on oluline eelis Levadial, kes on hetkel kolmest omavahelisest mängust kahe viigi kõrvale võtnud ühe võidu. See tähendab, et kui meeskonnad lähevad samas taktis lõpuni välja ning mängivad omavahelise mängu viiki, tuleb meistriks Levadia.

Konkreetset eelist on keeruline kummalegi anda, sest mõlemad meeskonnad paistavad olevat sel hooajal vaatamata ülejäänutega sisse tehtud suurele vahele üsna haavatavad ja puudustega. Ka Betsafe’i koefitsiendid hindavad hetkel meeskondade võimalusi täpselt võrdseks – mõlema tiiltlikoef on 1,90.

Flora allesjäänud mängud: Harju (v), Paide (k), Trans (v), Levadia (v), Kalju (k)
Flora punkte hetkel: 69
Flora punkte koos Betsafe’i blogi projektsiooniga: 78

Levadia allesjäänud mängud: Tammeka (k), Kalju (v), Vaprus (k), Flora (k), Paide (v)
Levadia punkte hetkel: 69
Levadia punkte koos Betsafe’i blogi projektsiooniga: 78

Seega ei suuda ka meie projektsioon meeskondadel punktide mõttes vahet sisse teha ning ennustab, et viimasest viiest mängust saavad mõlemad kaks võitu ja kolm viiki. Igatahes tuleb 5. novembri omavaheline kohtumine A. Le Coq Arenal ülioluline!

Pronks ja neljas koht: kas Paide ja Kalju võtavad ikkagi oma?

Kolmas ja neljas koht on Premium liigas tiitliheitluse kõrval olulised seetõttu, et mängivad rolli eurokohtade jagamisel. Kolmanda koha meeskond saab kindlasti järgmisel suvel Konverentsiliiga lahingutega ja sellega kaasneva rahasüstiga arvestada, neljanda koha meeskond peab aga jääma küüsi närima: kui järgmisel kevadel võidab Eesti karika mõni meeskond väljastpoolt Premium liiga tänavust esinelikut, läheb neljas eurokoht karikavõitjale (nagu tänavu juhtus Narva Transiga), kui mitte, saab koha endale just nimelt liiga neljas meeskond. Seega on pronksil Eestis kõva väärtus ja tähtsus.

Viis vooru enne hooaja lõppu on seis selles arvestuses ülipinev, sest lisaks Paide Linnameeskonnale (45p) ja Nõmme Kaljule (43p) on suures mängus ka Pärnu Vaprus (43p) ja Tallinna Kalev (40p). Sealjuures on Kalevi ja Vapruse hooaja lõpu graafik märksa lihtsam kui Paidel ja Kaljul, keda hooaja eel üsna kindlalt mõlemat esinelikusse ennustati. Siinkohal on hea meelde tuletada, et Vaprus oleks pidanud sportlikult eelmise hooaja järel Premium liigast üldse välja kukkuma, nüüd aga mängitakse täiesti tõsiselt eurokoha peale…

Paide allesjäänud mängud: Kuressaare (k), Flora (v), Kalju (v), Trans (v), Levadia (k)
Paide punkte hetkel: 45
Paide punkte koos Betsafe’i blogi projektsiooniga: 51

Kalju allesjäänud mängud: Trans (v), Levadia (k), Paide (k), Kalev (v), Flora (v)
Kalju punkte hetkel: 43
Kalju punkte koos Betsafe’i blogi projektsiooniga: 48

Vapruse allesjäänud mängud: Kalev (v), Harju (k), Levadia (v), Tammeka (k), Kuressaare (v)
Vapruse punkte hetkel: 43
Vapruse punkte koos Betsafe’i blogi projektsiooniga: 53

Kalevi allesjäänud mängud: Vaprus (k), Tammeka (v), Harju (v), Kalju (k), Trans (k)
Kalevi punkte hetkel: 40
Kalevi punkte koos Betsafe’i blogi projektsiooniga: 50

Nagu näha, siis ootab meid kõigi eelduste kohaselt ka selles nelja hobuse võidujooksus tõeliselt pinev hooaja lõpp, kus iga punkt saab olema kulla hinnaga. Hooaja lõpu graafik paistab meie projektsioonide kohaselt õhkõrnalt soosivat Pärnu Vaprust, kes on oma allesjäänud vastastega suutnud sel hooajal üldiselt üsna hästi mängida ning peaks sarnase mustri jätkumise korral viimasest viiest mängust võtma kümme punkti – viigi Levadia käest ja võidud Harju, Tammeka ja Kuressaare üle. Paide peaks selle mudeli järgi jääma napilt neljandaks, edestades Kalevit ühe ja alles kuuendale kohale potsatavat Nõmme Kaljut kolme silmaga. Õnneks on ka selles nelikus ees päris mitmeid omavahelisi heitlusi, kus suure tõenäosusega asjad otsustavalt paika pannakse.

Betsafe’i koefitsiendid hindavad Paidet ja Kaljut aga kolmanda koha heitluses selgeteks soosikuteks: Paide kolmas koht on saadaval koefiga 2,00, Kalju puhul on koefiks 3,00, Vaprusel 6,00 ja Kalevil 11,00. Ehk paistab siin olevat väärtus just panuses Vapruse peale?

Seitsmes-kaheksas koht: Trans ja Kuressaare võitlevad au peale

Seitsmenda ja kaheksanda koha peale paistavad jäävat meeskonnad, kes olid veel kuu-kaks tagasi isegi ääri-veeri esikolmikumängus sees, kuid ei suutnud otsustaval hetkel teistega sammu pidada ning on nüüd jäänud omavahel kemplema. Suurt tähtsust sellel ei ole, kumb seitsmendaks tuleb, aga mängime siingi projektsioonid läbi.

Transi allesjäänud mängud: Kalju (k), Kuressaare (v), Flora (k), Paide (k), Kalev (v)
Transi punkte hetkel: 35
Transi punkte koos Betsafe’i blogi projektsiooniga: 39

Kuressaare allesjäänud mängud: Paide (v), Trans (k), Tammeka (v), Harju (k), Vaprus (k)
Kuressaare punkte hetkel: 33
Kuressaare punkte koos Betsafe’i blogi projektsiooniga: 38

Siin peaks samuti minema lõpuni välja punkt-punkti heitluseks, aga väga otsustav on taaskord omavaheline mäng, mis toimub 28. oktoobril. Meie projektsioonide järgi peaks see lõppema Kuressaare võiduga.

Kaks viimast: kas Harju suudab pakkuda Tammekat alistava lõpuspurdi?

Isegi ootamatult pinevaks on kiskunud tabeli keldrikorrusel. Kui veel umbes kuu aega tagasi tundus juba, et Harju võib juba maha kanda ning viimasest kohast neil pääsu ei ole, siis mitu ilusat tulemust viimastes voorudes koos Tammeka kerge äravajumisega on kahe meeskonna vahe kahandanud vaid kolmele punktile, kusjuures viimases voorus minnakse vastamisi just omavahel!

Teadupoolest langeb viimaseks jäänud meeskond Premium liigast välja, eelviimase koha meeskond peab aga kõrgliigakoha säilitamiseks võitma üleminekumängud Esiliiga paremuselt teise iseseisva klubi vastu – selle koha on juba kindlustanud Viimsi JK.

Tammeka allesjäänud mängud: Levadia (v), Kalev (k), Kuressaare (k), Vaprus (v), Harju (k)
Tammeka punkte hetkel: 24
Tammeka punkte koos Betsafe’i blogi projektsiooniga: 30

Harju allesjäänud mängud: Levadia (k), Vaprus (v), Kalev (k), Kuressaare (v), Tammeka (v)
Harju punkte hetkel: 21
Harju punkte koos Betsafe’i blogi projektsiooniga: 22

Kuigi projektsiooni järgi peaks Tammeka kindlalt üheksanda koha endale napsama, võib siiski ülitähtsaks saada viimane omavaheline mäng. Hetkel on seis selline, et kui selle eel peaks Harju olema Tammekast täpselt kolme punktiga maas, siis piisaks neile viimases voorus selle kohtumise võitmiseks, et üheksandaks tõusta, kuna senised omavahelised mängud on lõppenud kahe Tammeka võiduga (3:2 ja 2:0) ja ühe Harju võiduga (3:0). Harju võit viimases voorus muudaks seega omavaheliste mängude saldo väravate vahe abil Harju kasuks. Meie projektsioonis lõppes see mäng aga Tammeka võiduga, sest nad on seni olnud omavahelistes mängudes paremad.