FA karika veerandfinaalid: kas Manchesteri klubid liiguvad muretult poolfinaali?

foto: TT

Veerandfinaalides on järel kuus Premier League’i satsi

Inglismaa jalgpalli meistriliigas on veel palju lahtisi otsi, nagu ka veel alles jäänud karikasarjas. Inglismaa klubijalgpalli karikavõistlustel FA Cup on käes veerandfinaalid ja nagu karikavõistlustel ikka, mõnigi üllataja on veel kõrges mängus, mitu tippklubi ammu välja pudenenud ja paar ilmselget liidrit on ka kohal. Liigakarikas on juba välja mängitud. Finaalis kohtusid Chelsea ja Manchester City. Mängus väravaid ei löödud, närvesööva penaltilöömise võitis 4-3 City. See tähendab, et Manchester Cityl on võimalus võita ka teine karikas, sest nad on Inglismaa klubijalgpalli karikavõistlustel veerandfinaali jõudnud. Oma sõna tahab sekka öelda aga kahtlemata ka Manchester United ning tegelikult tasub silma peal hoida ka Wolverhampton Wanderersil ja Watfordil.

Käesolevas artiklis vaatamegi üle kõik veerandfinaali-paarid, ennustame edasipääsejaid ning analüüsime ka Betsafe’i koefitsiente, et leida parimat väärtust.

Kas rutiinne võit Guardiola meestele?

foto: TT

Teenekas Walesi klubi Swansea City (The Swans) kukkus eelmise hooaja järel Inglismaa kõrgliigast välja ja käesolev hooaeg on nad mänginud teises liigas (Championship) üsna keskmike hulgas. Neis on kvaliteeti. Väravavaht Kristoffer Nordfeldt ja Martin Olsson on kuulunud Rootsi koondisesse, Luciano Narsingh Hollandi rivistusse, Cameron Carter-Vickers USA meeskonda. Meeskonna enesekindlust võiks tõsta suhteliselt värsked mälestused 2013. aastal liigakarika võitmisest. Ka on nad koduväljakul tunduvalt kindlamini esinenud kui võõrsil ja see mäng tuleb just Swansea kodukindluses. Kuid sellest hoolimata tundub klassivahe olevat tuntav.

Manchester City aga võiks Inglismaal võita kõik kolm karikat. Üks on neil käes, käimasolevatel karikavõistlustel on nad üks kahest konkurentsi jäänud suurklubist ja Premier League´is heitlevad edukalt meistritiitli eest. 

Lisame veel siia Meistrite liiga, kus City võitis veerandfinaalis suurelt Saksamaa klubi Gelsenkircheni Schalke 04 ja hooaja tulemus võiks olla tõesti fantastiline. Seega võib uskuda, et City treener Pep Guardiola mütsiga lööma karikavõistluste veerandfinaali ei lähe. Pealegi on meeskond niivõrd tihe, et alati on võimalus rivistust roteerida ja vigastada saanud mängijale võrdväärne vahetus leida. City resultatiivsus käesoleval hooajal on samuti märkimisväärne.

Nende kahe klubi 15 viimasest omavahelisest kohtumisest on Swansea võitnud vaid ühe, kaks lõppesid viigiga ja ülejäänud suurklubi võiduga. Seega statistika räägib väga tugevalt City poolt ning seda teevad ka Betsafe’i koefitsiendid. City võit (koef 1,17) ei paku just suurt väärtust. Pigem peaks Swanseale enne andma händikäpi 1-0 (koef 1,46) või isegi 2-0 (koef 2,28). Igatahes tundub, et külalised võivad siin võita nulli vastu (koef 1,88) ja et nad skoorivad mõlemal poolajal (koef 1,61). Kui peaks täpset tulemust ennustama, siis pakuks 0-2 (koef 6,00).

Kaks suurt tõusjat omavahel

Kui Wolverhampton eelmisel hooajal kindlalt Inglismaa esiliiga võitis ja üle mõningase vaheaja jälle meistriliigasse tõusis, siis üldiselt arvati, et küllap suudab sinna ka püsima jääda. Häid mängijaid piisab ja treener Nuno Espírito Santo on klubiga head tööd teinud. Kuid mõned head täiendused eelmisel suvel on meeskonnale lisanud ootamatut löögijõudu juurde ja nüüd platseerub Wolves Premier League´is üllatavalt kõrgel 7. kohal. Tagapool kuuest suurklubist, aga eespool kõigist traditsioonilistest tugevatest keskmikest. Viimati tehti liigas 1-1 viik võõrsil Chelseaga ning kodumeeskonna naha päästis alles lisaminuteil Eden Hazardi iluvärav. Wolverhamptoni puhul tasub ka meenutada, et kolmandas ringis puksisid just nemad 2-1 välja väga head hooaega tegeva Liverpooli. Eelmises ringis alistas Wolves paraja ülekaaluga, aga tulemuse poolest napilt 1-0 Bristol City.

foto: TT

Manchester United on aastaid kuulunud maailma tuntumate ning rikkamate klubide hulka. Käesolev hooaeg algas üle kivide ja kändude, aga läks pikalt, enne kui meeskonna võtmemängijatega tülli pööranud treener José Mourinho välja vahetati. Klubi vana mängumees, aga treenerina algaja Ole Gunnar Solskjaer toodi ManU-sse pooleks aastaks, et ta päästaks suurklubi au ja veaks nad vähemal järgmise Meistrite liiga valikusse. Norralane on teinud imet. Tujutseva ja erilise võitlushimuta meeskonna lõi ta uuesti särama. Nad võitsid Premier League´s 12 mängust 10 ja vaid kaks mängiti viiki. Kui siis Meistrite liigas kaotati Pariisi Saint-Germainile koduväljakul 0-2, leidus piisavalt parastajaid, et väheste kogemustega treener ikka tõelistele suurklubidele vastu ei saa. Kuid Pariisis suutis United kõigi üllatuseks võita 3-1 ja ikkagi edasi pääseda. Kusjuures terve rida ManU mängijaid oli vigastatud, näiteks ründajad Alexis Sánchez, Juan Mata ja Jesse Lingard. Et müstikat lisada, siis just kurjakuulutava numbriga 13. mängu Manchester Unitedi eesotsas Inglismaa meistriliigas Solskjaer kaotas 0-2 Arsenalile. Manchesteri klubile võibki karikasarjas saatuslikuks saada paljude mängijate vigastused. Et allesjäänud paremaid tähtsamateks mängudeks hoida, siis mängitakse karikasarjas noorte ja pingipoistega.

Statistika räägib selgelt Manchester Unitedi kasuks. Nad on mänginud Wolverhamptoniga sel aastatuhandel 10 korda ja võitnud neist kohtumistest 8. Ühe kaotanud ja ühe viiki mänginud. Kuid see üks 1-1 viik tuli just sel hooajal sügisel. Eeloleval mängul on palju eeldusi saada vooru kõige ägedamaks vastasseisuks. Kuigi United on Betsafe’i hinnangul ikkagi favoriidistaatuses (võidukoef 2,33), siis ei ole ka kodumeeskonna šansid sugugi halvad (koef 3,15). Parimat väärtust tundub aga pakkuvat viigile panustamine (koef 3,30), kusjuures mõistlik on ka oodata, et mõlemad meeskonnad skoorivad (koef 1,77). Pakume, et mäng lõpeb 1-1 viigiga (koef 5,65) ja poolfinaali pääseja tuleb otsustada Old Traffordil.

Kumb liigakeskmik võidutseb?

foto: TT

Pika ajaloo jooksul rohkem küll madalamates liigades mänginud Watford kuulub kindlasti üle 40 aasta meelelahutusmaailma kõige populaarsemate jalgpalliklubide hulka. Alates 1976. aastast võttis selle Londoni lähedal asuva väikelinna jalgpalliklubi üle Elton John ja sai klubi presidendiks. Eesmärgiks oli klubi neljandast liigast meistriliigasse viia. Lõpuks see saavutatigi, aga pea kohe vajuti jälle kõrgseltskonnast välja. Sir Elton John müüs 1990. aastal klubi, ostis aga jälle 1997 tagasi. Lõpuks 2012. aastal müüs ta omanikuõigused tuntud Itaalia ettevõtjateperekonnale Pozzodele (Udinese Calcio ja FC Granada omanikud), kuid muusik jäi väikeosanikuks edasi. Tema auks on nimetatud üks Watfordi koduväljaku tribüünidest ning ta on tänaseni klubi aupresident. Selline kuulus nimi annab klubile erilise sära, kuid väidetavalt on Watford alates Premier League´i tõusmisest 2015. aastal kulutanud 255 miljonit eurot uutele mängijatele. Eks see peab mõju avaldama ja sel hooajal ollaksegi kindlalt liigas esikümnes. Samas nende vahe vastasmeeskonna Crystal Palace´iga pole suur. Eelmise hooaja lõpetas Palace liigas eespool.

Viimased kolm hooaega on Crystal Palace´i aasta parimaks mängijaks tunnistatud ründaja Wilfried Zaha, Elevandiluurannikul sündinud, Inglismaa noortekoondistes esinenud ja lõpuks ikkagi mõned korrad Elevandiluuranniku meeskonda esindanud mängumees. Ka sel hooajal on just Zaha oma klubi silmapaistvaim mängija. Palace istub liigas 33 punktiga 14. kohal ja väljakukkumisohus ei tohiks olla, kuigi viimati kaotati 15. kohal olevale Brightonile 1-2. Väga suurt kerkimist aga ei oodata neilt samuti.

Nende omavahelistes mängudes on rohkem võite saanud Crystal Palace, aga kaks viimast meistriliiga kohtumist just käimasoleval hooajal on ühesuguse tulemusega 2-1 võitnud Watford. Seega võiks Londoni klubi pidada selles paaris väikestviisi favoriidiks ning seda kajastavad ka Betsafe’i koefitsiendid – kodumeeskonna võidu koef 2,45 edestab napilt külaliste võidukoefi (3,00). Iseenesest ei oleks mingi üllatus ka viik (koef 3,20), kuid arvestades, et Watfordil ei ole liigas eriti millegi nimel mängida ja Crystal Palace vajab veel ühte-kahte võitu, et kindlustada divisjoni püsima jäämine, siis tasuks eelistada siin Watfordi. Küll aga võib oodata, et mõlemad meeskonnad skoorivad (koef 1,82).

Kes võidab kõige ebaprestiižsema kohtumine?

Neljas veerandfinaal toimub Millwalli ja Brighton & Hove Albioni vahel. Brighton heitleb Inglismaa meistriliigas püsimajäämise eest. Millwall, esiliigas üks viimaseid, teeb sedasama klass allpool. Seega on vastamisi viimasel ajal kehvalt esinevad vähe tuntud meeskonnad.

Mere ääres asuva ja turistide ning suvitajate hulgas populaarse kaksiklinna Brightoni ja Hove´i jalgpalliklubi mängib teist hooaega Premier League´is. Eelmine lõpetati soliidse 15. kohaga, aga nüüdseks on rahakoti- ja klassivahe mõjuma hakanud. Seni ollakse siiski veel surmajoonest ülevalpool ja kaks viimast liigamängu on suudetud võita – seda vormi püüab peatreener Chris Hughton kahtlemata säilitada.

foto:  TT

Londoni klubi Millwall mängis 1987-88 hooajal esmakordselt Inglismaa meistriliigas. Esimesel hooajal jäid püsima, aga järgmise lõpus kukkusid välja ning seejärel on pendeldatud teise ja kolmanda liiga vahel. Kuid 2004. aastal jõudis Millwall koguni FA-Cupi finaali, kus siis kaotas 0-3 Manchester Unitedile. Tol ajal mängis Millwalli eest hilisem Austraalia kuulsaim jalgpallur Tim Cahill (107 kohtumist rahvuskoondise eest ja 50 löödud väravat). Ring on täis – sel hooajal mängib detsembris 40-aastaseks saav Cahill jälle Millwallis.

Tugevamas liigas palliv klubi on oodatult favoriit (võidukoef 2,19), kuid kodumeeskonna võidukoef 3,50 pole samuti liiga kõrge. Kui eeldada, et Brightoni fookus on liigasse püsima jäämisel ja kõiki põhimehi välja ei panda, siis on väiksemal klubil kindlasti võimalus. Sestap on ehk mõttekas panustada viigile (koef 3,25). Samuti tundub tõenäoline, et mõlemad meeskonnad skoorivad (koef 1,88).

MÄRKSÕNAD

SHARE