French Open 2021: kuidas mõjutab mängupaus ja uus treener Anett Kontaveiti?

Veebruari alguses toimunud Austraalia lahtised on paljudel spordisõpradel juba vajunud sisuliselt unustuste hõlma – sisuliselt neli kuud tagasi mängisid maailma tipptennisistid viimati sellel kõige suuremal laval. Vahepeal on palju vett merre voolanud – keegi on saanud vigastada, keegi on vigastusest paranenud, mõni teine on aga hädas koroonapiirangutega. Võistlustulle astuvad taaskord ka meie oma Anett Kontaveit ja Kaia Kanepi – Kontaveit on naiste tabelis 30. asetusega, WTA edetabelis 66. kohal asuv Kanepi aga asetamata. Mida arvata loosist nii meeste kui naiste turniiril ning mida tähendab see panustamise seisukohast? Vaatame koos Betsafe’i koefitsientidega üle!

Kontaveidi kohal mitu suurt küsimärki

Eesti tennisesõprade suurimad lootused seisavad mõistagi viimastel aastatel iga suure slämmi turniiri eel Anett Kontaveidi õlgadel – viimased juba päris mitu aastat stabiilselt maailma 30 parema sekka kuulunud ning sellega ka suurturniiridele asetuse teeninud Kontaveit on pidevalt esimestest ringidest edasi jõudnud ning vahel jõudnud ka teise nädalasse või selle lähedale. Seekord on aga 25-aastase eestlanna seis enne suure slämmi turniiri üks suur küsimärk: viimati käis Kontaveit väljakul 2. mail Madridi turniiril, kus Maria Sakkarile kahes setis väga kindlalt alla jäi.

„Olin energiast tühi ja mängisin kui udu sees. Miks, ei tea ja see teeb ärevaks. Tulen nüüd koju ja teen analüüsid ja testid, et probleemile jälile ning sellest jagu saada. Ma ei taha käia turniiridel niisama osalemas,” ütles ta toona Delfile. Uuringud õnneks midagi tõsist ei näidanud ning Kontaveit saab Prantsuse lahtistel osaleda, ent suured küsimärgid on siiski õhku rippuma jäänud. Turniirieelsel kolmapäeval ei soovinud Kontaveidi leer naise olukorda kommenteerida, kuid arvestades seda, et ta kavatseb turniiril siiski mängida, tundub, et olukord on vähemalt mängitav. Tuletame meelde, et mängijad teavad, et esimese ringi auhinnaraha saamiseks ei pea nad tegelikult kohale minema – kui ollakse vigastatud, makstakse auhinnaraha välja ning tabelisse lisatakse mõni uus nimi, et avaringi mäng päris tsirkuseks ei kujuneks.

Lisaks tervislikule seisule on Kontaveidi olukord eriline ka seetõttu, et kuu aega tagasi otsustas ta lõpetada peaaegu kolm aastat kestnud koostöö Inglismaa tipptreeneri Nigel Searsiga. Searsi asemel on sellest ajast saati Kontaveiti abistanud eestlane Ain Suurthal, kuid mängupraktikat on sellest ajast saati olnud vähevõitu – ainsaks võistluseks koos Suurthaliga ongi olnud eelpool mainitud Madridi WTA turniir, kus ta avaringis küll serblanna Nina Stojanovići alistas, kuid seejärel Maria Sakkarile kindlalt alla jäi ning aja pärast seda maha võttis.

Loos tõi Kontaveidile avaringis vastaseks Šveitsi esindaja Viktorija Golubići (WTA 72.), kellega on Kontaveit varem kohtunud neljal korral ning alati võitnud. Teises ringis oleks Kontaveidi tõenäoline vastane aga Kristina Mladenovic, kolmandas ringis juba tiitlikaitsja Swiatek. Koos Kontaveidi viimase aja küsitava seisuga ei maksa igatahes siit eestlannalt väga pikka turniiri paraku oodata.

Kanepi peaks olema heas hoos

Kaia Kanepist on WTA edetabelis hetkel eespool vaid üks mängija, kes on temast vanem – see on mõistagi 39-aastane igiliikur Serena Williams, kes jahib endiselt maagilist 24. võitu suure slämmi turniiril, mis tõstaks ta kõigi aegade edetabelis Margaret Courtiga ühele pulgale. Kui veel eelmisel aastal paistis, et Kanepi võib olla ehk vaikselt karjäärile joone alla tõmbamise veerel, siis väga kena hooaja algus ja Australian Openil kolmandasse ringi jõudmine näitasid ära, et Kanepi ei ole sugugi oma viimast sõna veel öelnud.

Eelmisel nädalal võistles Kanepi Itaalias Parma turniiril, kus langes konkurentsist küll juba avaringis, ent seda väga tugeva mängu järel – vaid 17-aastase Coco Gauffi vastu viis Kanepi mõlemad setid kiiresse lõppmängu, kuid jäi seal tulevikutähele alla. Gauffi jaoks oligi see kogu turniiri kõige keerulisem matš – ülejäänud neli osutusid tal samuti võidukateks ning nädala lõpetas ta oma karjääri teise WTA turniirivõiduga.

Loos viis Kanepi turniiritabelis ühte veerandisse Naomi Osaga, kusjuures kohe alustuseks tuleb Kanepil vastu astuda 20. asetusega tšehhitarile Marketa Vondroušovale. Kanepi on üldjoontes suure slämmi turniiride esimestes ringides olnud hea ning alistanud isegi maailma esireketeid – seega võiks siin väärtust otsida just nimelt Kanepi peale panustamisest.

Naiste turniir: kas nooruke Swiatek kordab mullust tempu?

Foto: TT

Naiste tennis on viimastel aastatel olnud tipus mõnusalt lahtine ja avatud – iga turniiri eel on üht või kaht suursoosikut väga raske paika panna ning ka suure slämmi turniiridel oleme sageli näinud üllatusvõitjaid. Nii läks ka mullu Prantsuse lahtistel, kui üllatusliku võidu sai vaid 19-aastane poolatar Iga Swiatek, kes oli enne turniiri algust WTA edetabelis alles 54. kohal. Sellest ajast peale on Swiatek tõusnud naiste tennises iga turniiri eel üheks tiitlinõudlejaks ning on üheks soosikuks ka seekord.

Serena Williamsi dominatsiooni aeg on möödas ning ka Simona Halep ei ole enam sedavõrd kõva kui mõned aastad tagasi (pealegi puudub ta seekord turniirilt sootuks), mistõttu on iga turniiri eel viimase aasta jooksul peafavoriidiks tõusnud hoopis australlanna Ashleigh Barty. Stuttgarti turniiri võitnud ning Madridis finaali jõudnud Barty sai küll Rooma turniiril Coco Gauffilt lüüa, kuid peaks siiski oma stabiilsuse poolest olema üks soosikutest.

Alati on ohtlik Naomi Osaka, aga tema peale panustada pigem ei maksa, sest kuigi teistel väljakukatetel on ta suuri slämme võitnud, ei ole saviliiv tema tugevuseks – see soosib pigem väiksemaid, mobiilsemaid ja vastupidavamaid mängijaid. Seega võiks vaadata kindlasti sellesama Coco Gauffi poole, kes on väga heasse hoogu tõusnud, saviliival on alati ohtlik ka Garbine Muguruza.

Meeste turniir: kas keegi suudab Nadali troonilt tõugata?

Foto: TT

Kui naiste seas on konkurents alati olnud väga lahtine ja põnev, siis meeste tennise osas päris sama paraku öelda ei saa. Prantsuse lahtised on meeste tennises olnud viimase 15 aasta jooksul kõige lihtsam turniir, mille võitjat ennustada: Rafael Nadalist ei saa siin üle ega ümber. Alates 2005. aastast on Nadal võitnud Prantsusmaa lahtised koguni 13 korral ning turniiri alguses 35. sünnipäeva tähistav saviliivakuningas on sel turniiril mänginud 102 kohtumist ning võitnud neist 100. Isegi kui ta enne Prantsusmaa lahtiseid mõnel väiksemal saviliivaturniiril libastub, suudab ta selleks turniiriks ennast ikka ja jälle alati kokku võtta ning lõpuks võidukalt käed taeva poole tõsta.

Erandiks ei tohiks olla ka see aasta – kui temaga just midagi ei juhtu, alustab Nadal kõigest muust hoolimata turniiri ülekaaluka suursoosikuna. Ainus, kelle staatus vähegi tema kõrvale võiks küündida, on Novak Djoković, kes on siiamaani koos Robin Söderlingiga ainsad mängijad, kes suutnud Nadali Prantsuse lahtistel alistada. See Djokovići võit tuli aga kuus aastat tagasi ning alates sellest on Nadal olnud sel turniiril võitmatu. Djoković on alati ohtlik, aga tema võidu peale ei maksa siin panustada – seda enam, et Nadal sattus loosiga tema tabelipoolele.

Võimalikest mustadest hobustest rääkides tuleb välja tuua ehk Alexander Zverevi, kes võitis paar nädalat tagasi Madridi turniiri ning on võimeline tugevate servidega vastaseid (nagu näiteks Djoković) murdma. Kui keegi suudab enne Nadalile-Djokovićile vastu saada, siis võiks see olla just Zverev – ning väga heal päeval (ning Nadali väga halval päeval) on ta võimeline ka kuningat alistama. Kunagi ei saa muidugi päris mängust välja arvata ka Roger Federeri, ent arvestades šveitslase viimase aja vähest mängupraktikat, oleks see juba väga suur üllatus.

MÄRKSÕNAD

SHARE