Korvpalli MM 2023: seitse suurt küsimust ja vastust

Tänavune suvi on mõnes mõttes väike vaheaasta, sest üle mitme aasta ei peeta seekord ei jalgpalli suurturniire ega olümpiamänge. Päris spordivaeseks ei saa aga selle aasta sooja aega samuti nimetada, sest augusti lõpus koonduvad korvpallisõprade pilgud kaugele Aasiasse, kus peetakse maha tänavune MM-finaalturniir.

Mida läbi aegade 19. korvpalli MM endast kujutab, milline on võistluste formaat ja keda saab enam kui kuu aega enne turniiri algust pidada suuremateks soosikuteks? Loe Betsafe’i blogist kõige olulise kohta, mis tänavust korvpalli MMi puudutab!

Kuidas selgusid korvpalli MMi korraldajad?

Tänavuse korvpalli MMi korraldajamaad hakati otsima juba eelmise kümnendi keskel – Rahvusvaheline Korvpalliliit FIBA kinnitas 2017. aasta juunis, et korraldusõigust taotlesid neli erinevat kandidaati, kusjuures kahe puhul oli tegemist mitme riigi koostööga. See oli ühtlasi esimene kord, kui FIBA oli nõus kaaluma mitme riigi ühiskorraldusi – kõik varasemad korvpalli MM-finaalturniirid on seni toimunud alati korraga ühes riigis.

Neljast kandidaadist kaks – nii Venemaa kui Türgi – loobusid oma kandidatuurist peagi, jättes viimasele sõelale Argentina-Uruguay ühiskandidatuuri ja kolme Aasia riigi (Filipiinid, Jaapan, Indoneesia) pakkumise. Korraldusõigus sai lõplikult selgeks 2017. aasta detsembris, kui Argentina-Uruguay oma kandidatuurist vahetult enne hääletust loobusid ning sellega Aasia kolmiku võidule suunasid.

Nagu öeldud, on tegu esimese korraga, kui MM toimub mitmes riigis korraga. Nii Filipiinid (1978) kui Jaapan (2006) on sealjuures varem üksinda MMi võõrustanud, Indoneesia mitte. Kui Filipiinid ja Jaapan said korraldajatena finaalturniirile vabapääsme, siis Indoneesia osas hakkas FIBA pisut tõrkuma – kuna seal riigis ei ole korvpall olnud seni väga populaarne ning kohalik koondis ei ole erilisi tulemusi näidanud, nõudis FIBA neilt, et nemad peavad finaalturniirile pääsemiseks kvalifikatsiooni läbima ning 2022. aasta Aasia meistrivõistlustel kaheksa parema sekka tulema. Alagrupist saadi küll edasi, kuid otsustavas kohtumises jäädi Hiinale alla hiiglaslikult – 58:108.

Tagantjärele tundub natuke kummaline, et FIBA sellise nõudmisega ka Filipiine ei koormanud – ka Filipiinid jäid Aasia meistrivõistlustel kaheksa parema seast välja ning 2021. aasta Lõuna-Aasia mängudel tuli üllatuslikult esikohale üldse Indoneesia, alistades otsustavas mängus… just nimelt Filipiinid. 2023. aasta turniiril ei suutnud aga Indoneesia saavutust korrata ning võit läks taas Filipiinidele, kes on sel võistlusel ajalooliselt olnud tohutult edukas.

Millised meeskonnad finaalturniirile pääsesid?

Juba 2019. aasta korvpalli MM toimus uue formaadiga – varasema 24 meeskonna asemel pääses finaalturniirile 32 tiimi, nagu näiteks ka jalgpalli MMil. Euroopast pääseb finaalturniirile 12 meeskonda, Põhja- ja Lõuna-Ameerika ühistsoonist 7 tiimi, Aafrikast 5 võistkonda, Aasia-Okeaania tsoonist 7 võistkonda ja ülejäänud kohad on reserveeritud korraldajatele.

Euroopast pääsesid finaalturniirile Soome, Prantsusmaa, Gruusia, Saksamaa, Kreeka, Itaalia, Läti, Leedu, Montenegro, Serbia, Sloveenia ja Hispaania. Ameerikast tulevad kohale Brasiilia, Kanada, Dominikaani Vabariik, Mehhiko, Puerto Rico, USA ja Venezuela, Aafrikast Angola, Cabo Verde, Egiptus, Elevandiluurannik ja Lõuna-Sudaan ning Aasia-Okeaania tsoonist Austraalia, Hiina, Iraan, Jaapan, Jordaania, Liibanon, Uus-Meremaa ja Filipiinid.

Debütante on seekordsel turniiril neli: nendeks on Cape Verde, Gruusia, meie lõunanaaber Läti ja maailma hetke noorim iseseisev tunnustatud riik Lõuna-Sudaan.

Millised on korvpalli MMi alagrupid?

Tänavu aprillis loositi meeskonnad ka kokku kaheksasse neljaliikmelisse alagruppi. Need on järgmised:

A-grupp: Angola, Dominikaani Vabariik, Filipiinid, Itaalia
B-grupp: Lõuna-Sudaan, Serbia, Hiina, Puerto Rico
C-grupp: USA, Jordaania, Kreeka, Uus-Meremaa
D-grupp: Egiptus, Mehhiko, Montenegro, Leedu
E-grupp: Saksamaa, Soome, Austraalia, Jaapan
F-grupp: Sloveenia, Cabo Verde, Gruusia, Venezuela
G-grupp: Iraan, Hispaania, Elevandiluurannik, Brasiilia
H-grupp: Kanada, Läti, Liibanon, Prantsusmaa

Milline on korvpalli MMi võistlussüsteem?

Kuigi pealtnäha võiks 32 tiimi ja kaheksa alagrupiga turniir sarnaneda jalgpalli MMist tuttava lahendusega, siis tegelikult siinkohal nende sarnasused ka lõppevad. Kui jalgpalli MMil peeti Kataris ümmarguselt kuu ajaga 64 kohtumist, siis korvpalli MMil on 25. augustist 10. septembrini kokku kavas lausa 92 mängu – keskmiselt enam kui viis tükki päevas!

Esimesest alagrupiturniirist pääsevad edasi kõikide gruppide kaks paremat, kes liiguvad siis edasi vahegrupiturniirile, kus nad peavad veel kaks kohtumist, võttes sealjuures esimesest alagrupifaasist kaasa tulemuse teise edasi pääsenud meeskonna vastu. Igast neljast vahegrupist pääsevad edasi kaks paremat, kes moodustavad seejärel veerandfinaalid.

Sarnasel moodusel mängitakse välja kohad ka esimesel alagrupiturniiril välja langenud meeskondade vahel: ka nemad moodustavad sarnasel moel vahegrupid ning saavad seeläbi kaks mängu veel juurde.

Veerandfinaalidesse pääsenud meeskondade vahel mängitakse aga välja kõik kohad, mis samuti kohtumiste arvu mõnevõrra suurendab.

Esimese kaheksa sekka jõudnud meeskonnad peavad seega turniiri jooksul kokku kaheksa kohtumist.

Mänge võõrustavad viis areeni: Filipiinidel asuvad Philippine Arena (mahutavus 55 000!), Araneta Coliseum (15 000) ja Mall of Asia Arena (15 000), Indoneesia pealinnas Jakartas asuv Indonesia Arena (19 000) ja Jaapanis Okinawa Arena (10 000). Kuigi Philippine Arena on suisa maailma suurim siseareen, siis mängitakse otsustavad kohtumised siiski Mall of Asia Arenal.

Kuidas läheb Eesti naabritel?

Kuigi Eesti koondis jäi lõpuks MM-finaalturniirile jõudmisest üsna kaugele, saame seekord kaasa elada paljudele naabritele, sest koha 32 seas tagasid nii Soome, Läti kui Leedu. Kolmest kossumeeskonnast ainsana saab aga loosi soodsaks pidada Leedu, kes loositi ühte gruppi sisuliste autsaiderite Egiptuse ja Mehhiko ning samuti mitte eriti tugeva Montenegroga. Leedu on selgelt selle grupi soosik, mida näitab ka see, et Betsafe’is on nende alagrupivõidu koefitsient vaid 1,30.

Hoopis keerulisem on aga Soome ja Läti olukord. Soomlased hangivad enesekindlust küll väga edukalt ja libedalt kulgenud valikturniirist, aga loos tõi neile vastaseks kodupublikuga Jaapani ning tugevad Austraalia ja Saksamaa. Mitmete NBA ässadega mehitatud Austraalia on kindlasti selle grupi soosik ning Saksamaa peaks paberil olema natuke sügavam ja kvaliteetsem kui Soome, kuid soomlaste suureks trumbiks on kindlasti kokkumäng ja kambavaim. Soome grupivõit on saadaval lausa 15,00-ga ning kindlasti tasub siin turniiri eel välja otsida nende edasipääsukoefitsient – ilmselt otsustab kõik nende omavaheline kohtumine sakslastega, mis tuleb kindlasti väga haarav.

Läti ei saa samuti loosi üle rõõmustada – kui Liibanon peaks olema nende jaoks avamängus kerge soojendus, siis järgmised mängud Prantsusmaa ja Kanadaga tulevad hirmrasked. Prantslased on alati sellistel turniiridel väga kõva koosseisuga väljas, Kanada ei ole küll viimasel ajal suurturniiridel erilist edu saavutanud, kuid on kokku saanud väga heal tasemel NBA mängijatest suurepärase põlvkonna, kel on viimane aeg hakata suuri tegusid tegema. Siin pakub head väärtust Prantsusmaa grupivõit (2,00), Läti grupivõit on sarnaselt soomlastele saadaval 15,00-ga.

Millise võistkonna saab kokku USA?

Korvpalli suurturniire alustab ikka ja jälle suurima soosikuna USA, kes pole aga viimastel aastatel oma suurt eeldatavat hegemooniat just väga tihti veenvalt välja mänginud – MM võideti viimati 2014. aastal ning Tokyo olümpiavõit tuli üsnagi läbi raskuste. Ka seekord ei ole väga paljud suured staarid koondisesse tulnud, mis muudab selgelt USA meeskonna haavatavaks – seda enam, et lõviosa nende mängijatest ei ole FIBA reeglite ja mängustiiliga harjunud.

Suuri mängijaid, kes ei ole koondisele appi tulnud, võikski jääda üles lugema, kuid lihtsam on üles lugeda mängijad, kes on seekord 12-mehelisse nimekirja lisatud.

Mängujuhid: Jalen Brunson, Tyrese Haliburton, Austin Reaves
Ääred: Mikal Bridges, Anthony Edwards, Josh Hart, Brandon Ingram, Cameron Johnson
Korvialused mängijad: Paolo Banchero, Jaren Jackson jr, Walker Kessler, Bobby Portis

Nagu näha, siis on meeskonnas väga vähe kogemusi – vanimead tegijad on 28-aastasesd Hart ja Portis, kes on omakorda täiskasvanute koondisekossus päris rohelised, sarnaselt ka kogu ülejäänud tiimile. Peatreeneriks on nüüdsest Golden State Warriorsi loots Steve Kerr. Kuigi USA on Betsafe’is tehtud turniiri eel suurimaks võidusoosikuks (1,70), teeb selline koosseis ja ameeriklaste viimaste turniiride üldine käekäik meid väga ettevaatlikuks – see annab kindlasti võimaluse ka teistele.

Kes on USA kõrval teised favoriidid?

Kui lähtuda Betsafe’i koefidest, on USA kõrval järgmiseks soosikuks Serbia (7,00). Nikola Jokić tuii ju äsja Denver Nuggetsiga NBA meistriks ning oli seda tehes selgelt maailma parim mängija, kuid ettevaatlikuks muudab meid tõsiasi, et eelmise suve EMil ei suutnud Jokić oma kvaliteeti FIBA reeglite ja stiiliga kõige paremini kohandada ning Serbia turniir ei tulnud kõige paremini välja.

Kanada (9,00) lootused kõrgele jõuda on kindlasti väga head – nende meeskonna liidriks saab ilmselt OKC Thunderi superstaar Shai Gilgeous-Alexander, kes moodustab ühes Denver Nuggetsi tagamehe Jamal Murrayga ülivägeva duo. Eespool pakuvad kvaliteeti veel näiteks RJ Barrett, Dillon Brooks, Lu Dort ja Dwight Powell ning üldiselt on tegu väga üllatusvõimelise koosseisuga – probleemiks võib aga ka neile kui väga NBA-kesksele tiimile saada teistsuguse mängustiili ja rütmiga kohanemine, mis näib viimasel ajal NBA tiimidest tulevatele mängijatele olevat üha suuremaks probleemiks.

Seetõttu võib ehk vaadata mõne Euroopa vana tuttava poole – head väärtust pakub näiteks Prantsusmaa (11,00), aga ka Kreeka (12,00), mis on Giannis Antetokounmpoga koos võimeline milleks iganes. Sloveenia (10,00) näitas eelmisel EMil, et vaid Luka Doncicist neile ei piisa, üllatavalt suur on aga valitseva maailmameistri ja Euroopa meistri Hispaania võidukoefitsient (15,00), mis pakub selgelt röögatult head väärtust. Suur osa mullu EMil säranud meeskonnast on taas rivis ning meeskond on mõnest küljest isegi tugevam, mistõttu on nii suur koefitsient kindlasti turniiri eel vaat et kohustuslikuks panuseks!

Tasub aga tähele panna, et loos sattus selline, et väga tõenäoliselt mängivad ühes vahegrupis koos nii Hispaania, Prantsusmaa kui Kanada, mis tähendab, et vähemalt üks neist jääb üldse veerandfinaalist välja!