Eesti Laul 2024: võistluse säästuversioon, aga selgete soosikutega

Juba sel laupäeval toimub selle aasta esimene Eesti Laulu saade – taaskord uue kuue saanud lauluvõistlus tuleb seekord fännideni pisut õhemas ja põgusamas formaadis, kuid võistluslaulude seast leiab ikka ja jälle neid, kelle võimalused konkurss võita on teistest suuremad.

Milline näeb tänavune Eesti Laulu formaat täpsemalt välja ning millised laulud on need, mis hakkavad pretendeerima kõrgetele kohtadele?

Poolfinaale vaid üks

Selle aasta suurimaks Eesti Laulu muutuseks on kahtlemata see, et kui veel kaks aastat tagasi toimusid konkursil lisaks finaalile ja kahele poolfinaalile suisa neli veerandfinaali ning mullu naasti viimase kümmekonna aasta jooksul tavaliseks saanud süsteemi juurde, kus finalistid selguvad kahes poolfinaalis, siis tänavu on rahasäästu tõttu otsustatud asju veelgi koomale tõmmata.

Sel aastal on Eesti Laulu avalikke võistluslugusid kokku vaid 20, kusjuures viis tükki neist on juba algusest peale taganud otsepääsme finaali. Ülejäänud viis finalisti selguvad aga poolfinaalis – sealjuures on poolfinaale seekord vaid üks. 15 poolfinalistist selguvad viis finalisti välja kahe hääletusvooru tulemusena: esimeses voorus 35-liikmelise žürii ja televaatajate hääletuse tulemusena, teises voorus vaid televaatajate hääletuse teel.

Finaalis on formaat varasemast juba tuttav: kümne finalisti seast selgub esimeses hääletusvoorus televaatajate ja seitsmeliikmelise välismaa ekspertžürii abil kolm superfinalisti, kelle seast seejärel televaatajad võitja välja valivad.

Viis laulu otse finaalis

Kõige esimese valiku järel valis žürii välja viis esitajat, kees pääsesid otse finaali. Viis finalisti on järgmised:

  • Brother Apollo „Bad Boy“
  • Carlos Ukareda „Never Growing Up“
  • Daniel Levi „Over the Moon“
  • Nele-Liis Vaiksoo „Käte ümber jää“
  • Uudo Sepp, Sarah Murray „Still Love“

Kuigi žürii hinnangul olid eelvoorus just need viis pala sellised, mis väärisid otsepääsu finaali, siis rahva esimeste reaktsioonide põhjal nendele lugudele erilist edu ei ennustata – sellest hoolimata, et kõik ülejäänud palad peavad ju veel eelnevalt läbima ka poolfinaali kadalipu. Sellest viisikust hinnatakse parimateks Daniel Levi „Over the Mooni“ võimalusi – Betsafe’i hinnangul on selle loo võiduvõimalused paremuselt kolmandad, kuid koefitsient 15,00 annab siiski märku, et nende võit oleks päris suur üllatus.

Üsna kõrgele pakutakse ka seni võrdlemisi tundmatu esitaja Brother Apollo lugu „Bad Boy“, mida ennustatakse hetkel võidukoefitsiendiga 18,00 neljandale-viiendale-kuuendale kohale. Carlos Ukareda, Nele-Liis Vaiksoo ja Uudo Seppa – Sarah Murrayt aga kõrgele jõudmas ei nähta.

Kahe hobuse võidujooks?

Kõik fännid, eksperdid ja ennustajad pakuvad aga, et tänavuse Eesti Laulu võitja otsustatakse hoopis kahe poolfinalisti duellis. Ja olgem ausad, esimeste kuulamiste põhjal eristuvadki teistest just need kaks pala.

Hetkel ennustatakse õige väikese edumaaga võistluse võitjaks 5MIINUSE ja Puuluubi koostöös valminud kelmikat ja tempokat lugu „(nendest) narkootikumidest ei tea me (küll) midagi“. Ühest küljest on tegu hoogsa ja meeldejääva refrääniga looga, mis jääb kergesti kummitama, teisalt on juba räpipundi 5MIINUSE ja nu-folk ansambli Puuluubi kombinatsioon juba eurovisioonilikult punk ja loob sellele laulule väga omapärase tausta, mis on eriti kodumaiste hääletajate puhul kindlasti suur trump.

Teine suursoosik on juba eelmisel Eesti Laulul väga positiivselt silma paistnud ja kaugele jõudnud Ollie lauluga „My Friend“. Alternatiivrokist, hingevalust ja ängistusest nõretav pala on esialgsete hääletuste ja arvamusavalduste põhjal eriti just välismaiste fännide lemmik. Kuigi Eesti Laulul on peamine fookus siiski kodumaisel maitsel, ei tasu unustada, et finaalis selguvad kolm superfinalisti just nimelt rahvusvahelise žürii eelistuste abil, mistõttu ei maksa seda faktorit alahinnata. Üks ühe vastu duellis rahvahääletusel jääks aga ilmselt siiski peale 5MIINUST ja Puuluup, mistõttu tundub, et Ollie võidulootus seisneks selles, kui tema põhikonkurent peaks millegipärast jääma superfinaali kolmikust välja. Kui välismaine žürii näiteks selle laulu võlu ei peaks tabama (ilmselt siiski tabab), ei ole see sugugi võimatu, aga pigem ebatõenäoline.

5MIINUST ja Puuluup on seega koefitsientide mõttes soosikuks number üks – nende võidu korral saab täpne panustaja raha tagasi 1,85-kordselt, Ollie võidukoefitsiendiks on enne poolfinaale 2,20. Muidugi võib eeldada, et nemad kaks on ka poolfinaalis kindlad edasipääsejad – finaalist välja jäämine oleks mõlema loo puhul sensatsioonilähedane üllatus.

Kes üllatajatest võib jõuda kõrgele?

Eesti Laulu puhul on alati olnud põnev jälgida seda, kuidas suudavad rahvale peale minna mõned suures plaanis päris uued nimed ja esitajad. Kaks aastat tagasi tegi näiteks totaalselt ilma Minimal Wind, kellele ei osanud paljud esiti üldse erilist menu ennustada, kuid lõpuks lõpetasid nad konkursi suisa teisel kohal. Siinkohal peame kindlasti välja tooma, et meie Betsafe’i blogis nägime nende võimalikku esiletõusu musta hobusena juba veerandfinaalide eel!

Kes aga võiksid seekord olla need esitajad, kes võivad jõuda ootamatult kaugele ja kõrgele? Potentsiaalsete esikolmikusse pürgijate seast tasub välja tuua Cecilia tempoka tümakaloo „FOMO“, mis paistab näiteks Spotify ja YouTube’i kuulamiste-vaatamiste põhjal olevat leidnud endale teatud kuulajaskonna. Alati populaarne Traffic (seekord looga „Wunderbar“ on samuti juba poolfinaali eel omajagu fänne leidnud. Cecilia võidukoefiks hinnatakse lausa 25,00, Trafficu puhul 22,00 – nende mõlema puhul võiks aga väärtust otsida esikolmikusse jõudmise koefitsientide seast.