Võidulainel Eesti koondis astub vastu maailma esinumbritele

Kui veel eelmisel sügisel ning tegelikult ka selle aasta kevadel oli Eesti jalgpallikoondise seis päris vilets, sest võite ja häid tulemusi ei kippunud mitte kuskilt tulema ning oma osa mängis ka ebaõnn (mäletame ju kevadist koroonafiaskot!), siis uut jalgpallisügist alustab meie koondis uue tuhinaga. Suve alguses saadud head tulemused ja võit Balti turniiril kergitasid meie sinisärklaste enesekindlust kohe päris kõvasti ning andsid ka peatreener Thomas Häberlile usalduskrediiti kõvasti juurde. MM-valiksari jätkub aga väga kõvade lahingutega, kus vastased on juba märksa tugevamast klassist. Mida võiksime meie koondiselt eelseisvates kohtumistes oodata?

SEPTEMBRI ALGUS TOOB KOLM LAHINGUT, KAKS KODUS

Jalgpallisõbrad on juba pikki aastaid harjunud, et uue kooliaasta algusega koos saab nautida ka koondisemänge: septembri alguses on sageli uus valiksari alguse saanud, antud juhul aga jätkuvad kevadel alguse saanud MM-valikmängud. Eesti koondis mängib lisaks kahele valikmatšile ka ühe maavõistluskohtumise.

Eesti jaoks teeb koondiseakna lahti 2. septembri kodumäng Belgiaga, millele järgneb 5. septembril kodune maavõistluskohtumine Põhja-Iirimaaga, enne kui 8. septembril MM-valikmatšiks võõrsile Walesiga kohtuma sõidetakse. Kolm kohtumist, kaks äärmist tähtsamad kui nende vahele jääv sõprusmatš.

Viimati koges Eesti koondis väga head emotsiooni, kui suve alguses võideti koguni kolm mängu jutti: Balti turniiril alistati nii Leedu kui Läti, kusjuures nende kohtumiste vahel tehti tuul alla ka EM-finaalturniirile sõitnud Soomele. Kui juurde lisada veel ka see, et paljude koondislastega rikastatud FC Flora jõudis värskelt esimese Eesti klubina eurosarja alagrupiturniirile, võiks arvata, et moraal on meeskonnas hetkel suurepärane. Mäletame, kuidas kümme aastat tagasi olid just individuaalsed õnnestumised klubijalgpallis (Konstantin Vassiljevi klubivahetus Venemaale, Raio Piiroja Hollandisse, Taijo Teniste Norrasse) toonud kaasa ülimalt vägeva emotsionaalse laengu, mille pealt meie aegade edukaimas EM-valiksarjas järjest Sloveeniat ja Põhja-Iirimaad võideti. Ehk on midagi sarnast oodata ka seekord?

Vastased on igatahes pisut kõvemast puust. Belgia koondis on FIFA edetabelis hoolimata pisut ebaõnnestunud EM-ist esikohal ning kuigi nende üks paremaid mängijaid Kevin De Bruyne vigastuse tõttu Eestisse ei reisi, on Punaste Kuradite nimekiri aukartustäratav. Romelu Lukaku, Eden Hazard, Thibaut Courtois ja paljud teised Euroopa absoluutsete tippklubide mehed on igatahes valmis eestlasi sakutama, kuid just mentaalse poole pealt võiks Eestil olla väike eelis: nagu mainitud, tulevad sinisärgid mängule üldiselt väga heade emotsioonide pealt, samal ajal kui Belgia viimane ühine mälestus pärineb pettumustvalmistavalt EM-ilt. Koduseinte toel võiks seetõttu arvata, et Eesti ei jää päris rongi alla ning suudab kuulsaid vastaseid mõneti ohjes hoida, kuigi ükskõik milline tulemus peale Belgia võidu oleks siiski suur üllatus.

Eesti võidukoefitsient selles kohtumises on lausa 67,00, mis on pisut üle paisutatud, kuid siiski pigem ebareaalne. Paremad koefid tulevad meile händikäpi sektsioonist: Eestile kolm väravat ette andes meie võidule panustamine on näiteks saadaval väga hea koefiga 2,50, neljaväravalise händikäpi puhul (ehk isegi Belgia kolmeväravaline võit tähendaks panuse võitu!) on koefiks 1,62. Vaadata tasub veel väravate arvu koefide poole, kus võiks ennustada, et avapoolaeg tuleb pigem kinnine ning vastased panevad oma paremuse maksma mängu teises pooles.

PANUSTAMISSOOVITUSED (EESTI-BELGIA):

  •  Eesti võit, andes meile kolm väravat ette – 2,50
  •  Eesti võit, andes meile neli väravat ette – 1,62
  •  Esimese poolaja väravate arv alla 1,5 – 1,92
  •  Poolaeg/normaalaeg: avapoolaeg jääb viiki, Belgia võidab mängu (X/2) – 4,50
  •  Mõlemad meeskonnad skoorivad – JAH 3,75

PÕHJA-IIRIMAA VASTU PLATSILE VAHETUSMEHED?

Kahe MM-valikmängu vahele jääb Eestil kodumäng Põhja-Iirimaaga, mida on panustamise seisukohast suhteliselt keeruline hinnata: kuna mõlemal meeskonnal on nii enne kui pärast seda kohtumist ees olulisemad valikmatšid, võib arvata, et küllaltki palju antakse põhimängijatele puhkust ning katsetatakse teist ešeloni. Ei ole ju loogiline, et olulisemad põhitegijad vaid seitsme päeva jooksul kolm korda pikaks ajaks platsile saadetakse. Samas olukorras on ka põhjaiirlased, kelle meeskonna sügavus pole samuti liialt kiita – nende paljud mängijad tulevad Inglismaa madalamatest liigadest. Siin võiks ehk väikese eelise anda isegi Eestile – Thomas Häberli on korduvalt rõhutanud, kuidas tema jaoks sõpruskohtumisi olemas ei ole ning võib arvata, et kuigi mööndusi koosseisus selleks mänguks tehakse, siis mitte nii palju, et see võistkonna koosluse täiesti ära lõhuks. Seetõttu võiks arvata, et Eestil on suhteliselt korralik võimalus sellest mängust hea tulemus kätte saada, kuigi liiga suurt väravapidu sellest mängust ilmselt oodata ei ole.


WALES ON ROHKEM KUI VAID GARETH BALE

Walesi koondis on juba viimasel kahel EM-finaalturniiril järjest suutnud paljusid üllatada – 2016. aastal jõuti poolfinaali, sel suvel kaheksandikfinaali. Mõlemal EM-il kõvasti tegusid teinud Aaron Ramseyt seekord koondises ei ole, küll on seal aga endiselt olemas Gareth Bale, kes on nüüd klubijalgpallis tagasi Real Madridis. Hoolimata Ramsey puudumisest on Walesi koondis tervikuna selgelt tugevam kui paberi peal koosseisu vaadates paista võiks: igas liinis on olemas korraliku hea tasemega mängijad ning Walesi on suurturniiridel tassinud nende ühtne olek ja ühe asja eest väljas olemine. Koduväljakul on nad viimasel ajal olnud pigem väga heal tasemel ning kuigi Eesti koondis sihib sellest mängust kindlasti punkte, on see kindlasti raskem ülesanne kui pealtnäha võiks tunduda. Märtsis suutsid waleslased kodus suisa Tšehhit võita, võõrsil Belgia vastu mindi 10. minutil mängu juhtima – need faktid räägivad juba enda eest.

Igatahes tasub siin Eesti võidu peale panustamisega pigem ettevaatlik olla ning jälgida, mida toovad esimesed kaks kohtumist mõlemale koondisele – samal ajal kui Eesti mängib Belgia ja Põhja-Iirimaaga, kohtub Wales sõprusmängus Soomega ning seejärel valikmängus võõrsil Valgevenega. Kevadistest valikmängudest ja suvisest EM-ist on mõnda aega nüüd juba mööda läinud ning ühe koondiseakna esimesed kohtumised ja nendest saadavad emotsioonid võivad järgmiste kohtumiste osas olla küllaltki olulise tähtsusega.