Meistrite liiga poolfinaalid: üks põhjus, miks peaks võitjaks tulema just…

Klubijalgpalli kõige prestiižsem võistlussari on jõudnud tõeliselt otsustavasse faasi: eelmisel kahel nädalal peetud tuliste ja põnevate veerandfinaalide tulemusena on välja sõelutud neli poolfinalisti, kes asuvad juba järgmisel nädalal finaliste välja selgitama.

Betsafe’i blogi ei oska teile siinkohal välja valida seda meeskonda, kes lõpuks võitjaks tuleb – küll aga oleme kõigi nelja poolfinalisti kohta koostanud kaitsekõne, kus selgitame, miks peaks tänavuseks Meistrite liiga võitjaks tulema just see klubi!

Dortmundi Borussia – kõigi neutraalsete lemmik

Dortmundi Borussia teekond tänavuses Meistrite liigas on olnud kõike muud kui lihtne. Juba alagrupiloos tõi neile seltskonnaks totaalse surmagrupi: vähesed arvasid, et Pariisi Saint-Germaini, Newcastle Unitedi ja AC Milaniga ühte gruppi sattunud Borussia võiks selle alagrupi lõpuks päris kindlalt võita, aga ometi nii läks. Nende nooruslik tuumik, taktikaline mitmekülgsus ja kirjeldamatu hingestatus koos maailmakuulsa Kollase Müüri fännitribüüniga on miski, milles on teistest poolfinalistidest enam peidus sellist tõelist, tõsist ja puhast jalgpallikultuuri.

Võrreldes ülejäänud kolme poolfinalistiga on Dortmund ilmselgelt selle seltskonna kõige suurem autsaider – neutraalsetel vaatajatel on nende poolt kõige lihtsam olla ning nende võit tõestaks hästi ära, et jalgpallis ei mängi ainult raha, kuulsad nimed või hirmkallid mängijad.

Borussia ridades on mitmeid mängijaid, kelle jaoks oleks tiitlivõit imeliseks lahkumiskingituseks. Palju on räägitud nii Marco Reusi kui Mats Hummelsi võimalikust lõpetamisest või lahkumisest juba sel suvel – mis oleks veel parem viis hüvasti jätta kui tuua klubile see kõige-kõigem tiitel? Dortmundi viimasest ja sni ainsast Meistrite liiga võidust on möödas juba 24 aastat…

2013. aastal jäid nad Wembleyl toimunud Meistrite liiga finaalis Müncheni Bayernile alla. Ka seekord on neil võimalik just Bayerni vastu Wembleyle finaali jõuda – kas ajalugu kordub või suudab seekord Edin Terzići juhendatav Dortmund teha seda, mida 11 aastat tagasi Jürgen Kloppi Dortmund ei suutnud?


Pariisi Saint-Germain – kas lõpuks, ilma tähtede armeeta?

Meistrite liigas on viimase paarikümne aasta jooksul ikka ja jälle kehtinud tõdemus, et suure rahaga seda tiitlit üldiselt ei võideta – jah, Manchester City ja Chelsea puhul on lõpuks sisse tulnud ka erandeid, kuid mõlema nende puhul pidid nad päris pikalt kannatama, ootama ja kibedaid pettumusetablette alla neelama, enne kui ihaldatud trofee välja teeniti. Prantsusmaa klubijalgpalli esiklubi paistab selles nimekirjas olevat järgmine: see on klubi, kes on juba kümmekond aastat üritanud hea ja halvaga, ühe ja teise superstaariga, kuid seni pole ühest finaalipääsust kaugemale jõutud.

Sarnaselt Dortmundile tulid ka nemad läbi surmagrupist, kusjuures seda patuga pooleks – ühes otsustavas kohtumises Newcastle’iga määrati nende kasuks penalti, mida poleks tegelikult pidanud olema – ilma selleta oleks nende asemel kaheksandikfinaali pääsenud hoopis Newcastle. PSG tiitlivõit jätaks igaveseks eriti Newcastle’i fännide jaoks üles küsimuse: mis oleks küll võinud olla? Ja just sellised lood, pajatused ja teooriad moodustavadki suure osa jalgpalli kultuurikihist!

Pärast seda, kui aastaid on üritatud erinevate tõeliste maailmanimedega, oleks väga sümboolne, kui PSG jõuaks lõpuks Meistrite liigas sihile noorema, kodukootuma ja sümpaatsema koosseisuga: 25aastane Kylian Mbappé on meeskonnas vaat et veterani staatuses ning plaanib suvel klubist sootuks lahkuda, Ousmane Dembélé, Bradley Barcola, Warren Zaire-Emery ja teised moodustavad tema ümber aga hoopis teistsuguse vaibiga tuumiku kui omal ajal Lionel Messid, Neymarid ja teised megastaarid.

Ja pealegi – vahelduseks võiks Meistrite liiga võit ka Prantsusmaale minna! Pärast Marseille’i 1993. aasta võitu on Prantsusmaa klubid jõudnud vaid kahel korral finaali – 2004. aastal oli seal AS Monaco, 2019. aastal PSG.


Müncheni Bayern – võtke Harry Kane’ilt ometi pinge maha!

Mingis mõttes on Bayernile neljast poofinalistist kõige keerulisem kaasa tunda – koduliigas on nad aastaid nautinud täielikku ülemvõimu, domineerimist ja teiste konkurentide paremaid mängijaid süsteemselt enda ridadesse meelitanud. Sel hooajal on lõpuks saatus pöördunud – Leverkuseni Bayeri fenomenaalne hooaeg on Bayerni üle 12 aasta taas troonilt kukutanud ning kuna ka superkarikas ja Saksamaa karikas on läinud või minemas teistele meeskondadele, ähvardab Bayernit tosina aasta järel esimene ilma ühegi tiitlita hooaeg.

Ühest küljest katkestas see Bayerni mängija Kingsley Comani pöörase seeria – 27-aastane Coman on oma karjääri jooksul võitnud seni 12 riigi meistritiitlit! Kaheksa neist on tulnud Bayerniga, kaks Juventusega Itaalias ja kaks PSG-ga Ligue 1-s. Tegu on esimese hooajaga Comani karjääris, kus ta ei tule ühegi riigi meistriks!

Irvhammastel on aga loomulikult hea välja tuua, et Bayerni tiitlite võitmise seeria on katkenud täpselt siis, kui suvel toodi endale ründeliini Harry Kane. 30aastane inglane mängis kogu oma senise karjääri teadupoolest Tottenham Hotspuris ning pole seni veel mitte kordagi ei klubi ega koondise eest mitte ühtegi suurt tiitlit võitnud – seda hoolimata sellest, et tema enda väravalöömisoskuses ei kahtle mitte keegi. „Võid võtta Harry Kane’i Tottenhamist välja, aga mitte Tottenhami Harry Kane’ist“, eksju. Aitab sellest! Kane on teinud enam kui piisavalt, et väärida lõpuks ka mõne tiitli pea kohale tõstmist! Seda enam, et finaal toimub Kane’i kodulinnas Londonis.


Real Madrid – kõige keerulisemat teed pidi tiitlini

Real Madrid on Meistrite liigas tõeline sarivõitja: viimasest kümnest Meistrite liiga hooajast on nende võiduga lõppenud lausa pooled. Seetõttu pole ilmselt ime, et paljud need, kes otseselt Reali fännid ei ole, neile kõige kõvemini just pöialt ei hoia. Samas on selle kuningliku meeskonna aura midagi sellist, mis võib tihtipeale isegi ootamatult meeldivaks osutuda – eriti kui vastas on mõni „naftaklubi“.

Täpselt nagu ka kaks hooaega tagasi, on Reali teekond tiitli poole osutunud kevadel keskmisest kõvasti keerulisemaks. Kes mäletab, siis kaks kevadet tagasi tuli Realil alates kaheksandikfinaalidest võiduni jõudmiseks alistada järjepanu PSG, valitsev võitja Chelsea, Manchester City ja seejärel finaalis Liverpool. Oli see alles teekond! Tänavune seeria ei saa küll olema päris sama karm, kuid seni on Real jagu saanud RB Leipzigist ja penaltiseerias tiitlikaitsjast Manchester Cityst – ees ootavad Müncheni Bayern ja finaali pääsu korral kas Dortmundi Borussia või PSG. Selline skalpide rida vääriks järjekordset tiitlit küll!

Seda enam, et Reali koosseis on kihvte mängumehi täis – üdini sümpaatse Carlo Ancelotti juhendamisel teevad ilma päris noored ässad eesotsas Jude Bellinghami, Vinicius jr, Rodrygo ja teistega, samal ajal kui tiimis on endiselt alles ka mõned vanad ja kogenud kalad nagu Luka Modrić, Toni Kroos ja Dani Carvajal. Miks mitte jälle tiitlini jõuda?