Meistrite liiga pahad poisid

Meistrite liiga on Euroopa jalgpalli suurim ja mainekaim võistlus. Seda turniiri soovivad professionaalsed mängijad klubide tasandil kõige rohkem võita. Meistrite liiga kuulsa karika käes hoidmist peetakse sageli jalgpalluri karjääri tipphetkeks.

Kui panused on nii kõrged, võivad kirg ja entusiasm mõnikord liiga ülevoolavaks muutuda. Mõnel mängijal on oma emotsioone teistest raskem ohjeldada. Selle tulemuseks on punased kaardid, mis aeg-ajalt lähevad meeskonnale kalliks maksma.

Siin on Meistrite liiga pahad poisid: 10 mängijat, kes on saanud kõige rohkem punaseid kaarte 1992. aastast alates praeguses formaadis peetaval turniiril. Keskendusime kõige tuntumatele nimedele, sest paljud mängijad on väljakult kolm korda minema saadetud.

Didier Drogba (3)

Chelsea oli 2008. aastal südantlõhestavalt lähedal Meistrite liiga hiilgusele, kuid Manchester Unitedi kaotus penaltiseerias viis trofee hoopis Old Traffordi kätesse. Ehk oleks Chelsea võidutsenud, kui nende staarründaja Drogba oleks heitluses osaleda saanud.

Selle asemel oli Elevandiluuranniku koondislane tagasi riietusruumis, kui ta lisaaja lõpus Nemanja Vidici näkku löömise eest punase kaardi sai. Drogba suutmatus end rahulikuna hoida maksis talle ja Chelseale kahjuks kätte.

Ründaja heastas oma vea, kui aitas sinistel 2012. aastal Meistrite liiga võita. Ta loobus jalgpallist kuus aastat hiljem, pärast Ameerika Ühendriikides mängimist.

Patrick Vieira (3)

Vieira oli oma hiilgeaegadel maailmatasemel poolkaitsja, kes aeg-ajalt kippus endast välja minema. Tema käes on Premier League’i ajaloo suurima arvu punaste kaartide rekord ning teda on Meistrite liigast kolmel korral platsilt ära saadetud.

Huvitav on see, et Vieira eemaldati mängust kolme erinevas klubis (Arsenal, Juventus ja Inter) kolmel järjestikusel hooajal, aastatel 2004-2007. Igal korral näidati prantslasele kahte kollast kaarti ja tulemused olid vastuolulised: Arsenal jäi PSV-ga viiki, Juventus võitis Club Brugge’i ja Inter kaotas Sporting CP-le.

Vieira hakkas pärast mängijakarjääri lõpetamist treenerina tööle. Praegu on ta Crystal Palace’i mänedžer.

Philippe Mexes (3)

Mexes mängis 2002. aastal Auxerre’i eest, kui ta sai Meistrite liigas oma esimese punase kaardi. Kaitsja oli 20 minuti jooksul sooritanud kaks registreeritud rikkumist ja tema meeskond kaotas PSV-le 3:0.

Punane kaart, mille Mexes sai 2004. aastal Roma eest Dynamo Kiievi vastu mängides, andis oma panuse pealtvaatajate seas tekkinud rahutustele, mille tõttu mäng katkestati. Prantslane lõi rumala peaga ühte kaitsemängijat tagantpoolt jalga ja saadeti mängust välja. Mõni hetk hiljem tabas vihase kodumeeskonna fänni poolt visatud ese kohtunikku Anders Friskit ja mäng katkestati.

Mexes sai kolmase punase kaardi oma viimasel hooajal Romas, kui ta eemaldati mängust esimesel poolajal Šahtar Donetski vastu. Nüüdseks 40-aastane endine kaitsja on juba 6 aastat spordist eemal olnud.

Stefan Savic (3)

Diego Simeone Atletico Madrid on tuntud oma robustse füüsilisuse poolest ning seega pole üllatav, et üks nende mängijatest on samuti meie nimekirja sattunud. Savici kurikuulsaim hetk Meistrite liigas oli 2021. aastal, kui ta eemaldati väljakult Chelsea kaitsja Antonio Rudigeri küünarnukiga löömise eest. Simeone’i meeskond oli sel ajal juba 1:0 kaotusseisus ja lõpetas Stamford Bridge’il kaotusseisuga 2:0.

Keskkaitsja sai Atletico eest mängides aastatel 2017/18 ja 2018/19 Meistrite liiga mängudes kaks kollast kaarti. Savic, kes liitus oma praeguste tööandjatega Fiorentinast pärast põgusat Manchester Citys mängimist, on Civitas Metropolitanoga lepingu sõlminud 2024. aastani.

Arturo Vidal (3)

Juventuses mängis Vidal ilmselt oma karjääri parimat jalgpalli ning vältis oma nelja klubiaasta jooksul Meistrite liigas punase kaardi saamist. Tema puhas taust ei jäänud siiski püsima: energiline tšiili keskkaitsja eemaldati järgnevatel hooaegadel väljakult Bayern Müncheni, Barcelona ja Interi eest mängides.

Bayernis sai Vidal punase kaardi 2016/17. aasta veerandfinaalis Real Madridi vastu. Talle näidati 84. minutil teist kollast kaarti hoolimata sellest, et võttis Marco Asensiolt palli, mille järel Madridi ründaja Cristiano Ronaldo lõi lisaajal kaks väravat. Vidal ei olnud rahul ja nimetas seda mängu hiljem „röövimiseks“.

Vidali Meistrite liiga-päevad on ilmselt seljataga: 35-aastane mängija liitus juulis Brasiilia klubiga Flamengo.

Vedat Inceefe (3)

Inceefe on enamikule lugejatele tundmatu, kuid me kaasasime selle mängija ühel tähelepanuväärsel põhjusel: ta sai kolm punast kaarti vaid 12 Meistrite liiga mängu jooksul, mis tähendab, et mees eemaldati kolmandikust mängudest.  See jätab mulje, nagu ta oleks seda meelega teinud.

Kuumavereline kaitsja ületas Galatasaray eest mängides pidevalt piiri: 1997. aastal saadeti ta varakult duši alla mängudes Sparta Prahaga, 1998. aastal Rosenborgi ja 2001. aastal Deportivo La Corunaga.  Tuline Inceefe pidi ükskord kuus kuud vahele jätma, kui sai Türgi kõrgeimas liigas Süper Lig vastase peaga löömise eest mängukeelu.

Inceefe treenib praegu Türgi U-21 rahvuskoondist, kus tema moto on ilmselt: „käi minu sõnade, mitte tegude järgi“.

Marco Verratti (3)

Mis puutub Meistrite liiga poolkaitsjatesse, on Verratti tänapäeval üks parimaid. Keegi ei ole siiski täiuslik ning itaallasel on vastukaaluks tehnilistele oskustele ja arukale positsioneerimisele kalduvus kollaseid ja punaseid kaarte saada.

Verratti rikkumised tulenevad pigem tema liiginnukast ründamisest kui suutmatusest end rahulikuna hoida. Aastatel 2013/14, 2016/17 ja 2017/18 lahkus Pariisi Saint-Germaini mees pärast kahe kollase kaardi saamist varakult mängust.

Verratti oli kõige rohkem süüdi 2018. aasta intsidendis. PSG oli Real Madridile juba 4:1 kaotusseisus, kui poolkaitsja demonstratiivne mittenõustumine äratas kohtuniku viha, mille tõttu mees pidi 66. minutil platsilt lahkuma.

Edgar Davids (4)

Davids on üks kolmest mängijast, kes on Meistrite liiga ajaloos kõige rohkem punaseid kaarte kogunud, olles sunnitud neljal korral väljakult enneaegselt lahkuma. Pitbulliks kutsutud visa hollandlane ei hoidunud kunagi väljaku keskel füüsilisest võitlusest ja see võitluslik stiil tõi talle aeg-ajalt pahandusi kaela.

Davids sai kõik neli punast kaarti Juventuse ajal ja igaüks neist on olnud kahe registreeritud rikkumise eest. 2001/02. hooajal saadeti ta kahel korral väljakult minema: mustvalged suutsid Celticut temata võita, kuid Deportivo La Coruna lõi oma teise võiduka värava vaid hetk pärast Davidsi mängust lahkumist, tulemuseks 2:0.

Endine poolkaitsja tegutseb praegu Hollandi rahvusmeeskonna mänedžeri Louis van Gaali abina.

Zlatan Ibrahimovic (4)

Ibrahimovicile, oma põlvkonna ühele kuulsamale jalgpallurile, ei ole punane kaart võõras. Tundub, et hetkel AC Milani eest mängivale rootslasele meeldis vastasseis ja tema jama mittetaluv suhtumine viis mitmel korral Meistrite liiga kohtunike vihastamiseni.

Tema esimene punane kaart võistlusel tuli 2005/06. aastal, kui ta Juventuses mängis. Kaks kollase kaardi väärilist rikkumist osutusid Ibrahimovicile saatuslikuks, nagu ka järgmisel aastal, kui ta Interi eest mängides Bayern Müncheni vastu kaotusseisus 2:0 platsilt ära saadeti.

Pariisi Saint-Germainis eemaldati ta mõlemal korral punasel põhjusel: 2012. aastal Andres Guardado liigse ründamise eest ja 2015. aastal Chelsea keskkaitsja Oscari hilinenud tõrjumise eest.

Sergio Ramos (4)

Sergio Ramos on võitnud Meistrite liiga neli korda, mis teeb temast turniiri ajaloo ühe edukaima mängija. Paraku on ta koos Zlatan Ibrahimovici ja Edgar Davidsiga saanud ka kõige rohkem punaseid kaarte ning võib neid kahte mängijat lähiaastatel veel edestada.

Ramos eemaldati platsilt oma Real Madridi esimesel hooajal, kuid tema meeskond võitis siiski Olympiacose 2:1. 2010/11. hooajal järgnes veel üks enneaegne väljakult lahkumine kahe registreeritud rikkumise eest ning seejärel näidati karusele kaitsjale punaseid kaarte aastatel 2013/14 ja 2019/20.

Esimene oli viga Galatasaray mängijale Umut Bulutile just palliga vastase värava ees olemise ajal, kuid Madrid võitis siiski 4:1, ehkki väljakul 10 meheni jäädes oli seis 0:0. Teise kindla punase kaardi teenis sarnase vea eest Gabriel Jesus 2020. aastal mängu lõpupoole, mille Manchester City kaotas 2:1.

Väravavaht, kellel on kõige rohkem punaseid kaarte

Claudio Bravo on mees, kellel on küsitav au omada Meistrite liiga ajaloos kõigist väravavahtidest enim punaseid kaarte. Tšiili koondislane saadeti Manchester Citys kaks korda platsilt ära: 2016. aastal Barcelona vastu ja 2019. aastal Atalanta vastu mängides.

Teine kord oli eriti meeldejääv, sest City kaitsja Kyle Walker pidi teda postide vahel asendama. Walker tegi päris head tööd ja hoidis oma kindad puhtad. Kõigi meelelahutust otsivate vaatajate pettumuseks ei kasutanud City järgmises mängus Walkerit enam väravavahina.

Räpaseim meeskond Juventus on saanud Meistrite liiga ajaloos kõige rohkem punaseid kaarte ja alates 1992. aastast on nende mängijaid ei rohkem ega vähem kui 28 korda mängust eemaldatud (nelja võrra rohkem kui teisel kohal olev Real Madrid). Giorgio Chiellini, Edgar Davids ja Zinedine Zidane kuuluvad nende kuulsate mängijate hulka, kes on mustvalgeid esindades väljakult ära saadetud.