Rahvuste liiga viimased mängud: kas Inglismaad ja Prantsusmaad ootab krahh?

Alanud koondisemängude periood jalgpallis toob meile Euroopas viimased mängud selle hooaja Rahvuste liiga alagrupiturniiril. Peamiselt neljaliikmelistes alagruppides on seisud pinevad – teeme siin ülevaate sellest, mis on viimasel nädalal veel mängus, millised meeskonnad omavad võimalust liiga võrra tõusta ning milliseid meeskondi ohustab väljalangemine!

A-liiga: Inglismaal ja Prantsusmaal selg vastu seina

Kõige tugevamas ehk A-liigas on olukord viimase kahe mängu eel päris intrigeeriv – nimelt on hetkeseisuga Euroopa 16 parema seast välja langemas lausa kaks varasemat maailmameistrit! Juba paari kuu pärast Kataris MM-tiitlit kaitsma asuv Prantsusmaa on hetkel viimane A1-alagrupis, 1966. aasta maailmameister ja mullune EM-finalist Inglismaa hoiab aga viimast kohta A3-grupis.

Tasub meelde tuletada, et Rahvuste liiga käimasoleva hooaja esimesed kohtumised peeti juunis pärast eelmise pika klubihooaja lõppu – ning paljud tippkoondised kasutasid neljast mängust koosnenud koondiseakent selleks, et pakkuda raske klubihooaja seljataha jätnud põhimängijatele puhkust ning anda võimalust ka tavapärastele teise ešeloni mängijatele. Nagu näitavad ka tulemused, tuli see mõnel koondisel välja paremini, mõnel halvemini.

A1-alagruppMeeskondVäravate vahePunktid
1.Taani6:39
2.Horvaatia3:47
3.Austria5:54
4.Prantsusmaa3:52

A1 alagrupist alustades paistab kohe silma, et neljast mängust vaid kaks viigipunkti teeninud Prantsusmaa asub alles viimasel kohal. Prantslaste puhul olid juunis selgelt näha, et meeskonna ühtsus ja kooskõla ei olnud heal tasemel, sest nemad mängisid suhteliselt tugeva koosseisuga, kuid oskasid sellest hoolimata kodus nii Taanile kui Horvaatiale kaotada. Hetkel on nad küll viimasel kohal, kuid kohe koondiseakna alustuseks ootab neid ees kodumäng Austriaga, mille võidu korral tõuseksid nad viimase mängu eel austerlastest mööda. Viimases voorus on jällegi Austrial ehk pisut kergem mäng, sest kui prantslased sõidavad külla tabeli liidrile ja finaalturniiri piletit jahtivale Taanile, siis Austria võtab kodus vastu Horvaatia.

A2-alagruppMeeskondVäravate vahePunktid
1.Hispaania6:38
2.Portugal7:27
3.Tšehhi4:74
4.Šveits2:73

A2-alagrupis on asjad võrdlemisi selged: kõigi eelduste kohaselt saame viimases voorus toimuvas Portugal-Hispaania mängus kaasa elada madinale alagrupi võidu ja edasipääus nimel, samal ajal pallivad aga Šveits ja Tšehhi selle peale, kumb prestiižses A-liigas oma koha säilitab.

A3-alagruppMeeskondVäravate vahePunktid
1.Ungari7:37
2.Saksamaa8:56
3.Itaalia5:75
4.Inglismaa1:62

A3-grupis on väga keeruline Inglismaa seis, kes oli juunikuus üks suuremaid meeskonna roteerijaid. Viimases MM-finaalturniiri eelses koondiseaknas kasutavad treenerid ilmselt taas kõige tugevamat koosseisu, kuid inglastel on viimasest kohast ja B-liigasse langemisest pääsemiseks tarvis ilmselt nii võõrsil Itaaliat kui kodus Saksamaad võita. Kumbki ülesanne ei ole eraldi võetult midagi väga võimatut või uskumatut, ent tervikuna paistab siiski, et inglastel ei pruugi viimasest kohast pääsu olla. Alagrupi liider on hetkel küll Ungari, kuid võib arvata, et juba esimeses mängus võõrsil Saksamaa vastu jäävad nad sellest kohast ilma. Igatahes oleks ungarlaste jõudmine Rahvuste liiga finaalturniirile selge üllatus.

A4-alagruppMeeskondVäravate vahePunktid
1.Holland11:610
2.Belgia9:67
3.Poola5:104
4.Wales5:81

A-liiga neljandas alagrupis on favoriidid seni võtnud oma – nii Holland kui Belgia on oma võidud reeglina ära noppinud, omavahelises mängus sai võõrsil 4:1 võidu Holland. Kui hollandlased siin just akna esimeses mängus Poola vastu ei väärata, peaksid nad siit võitjana edasi minema, Walesil tuleb viimase koha vältimiseks kindlasti viimases voorus Poola kodus alistada.


B-liiga: kõrgseltskonda tõuseb vähemalt üks üllataja

B-liigas ja C-liigas on olukord selles suhtes tihe, et iga alagrupi võitja tõuseb liiga võrra ülespoole, iga grupi viimane langeb aga taseme võrra allapoole. B2-grupis on alagrupi viimane sealjuures juba teada – selleks on rahvusvahelisest jalgpallist kõrvaldatud agressor Venemaa.

B1-alagruppMeeskondVäravate vahePunktid
1.Ukraina5:17
2.Šotimaa6:46
3.Iirimaa4:34
4.Armeenia2:93

Venemaa langemise kõrval võib neile ninanipsu visata Ukraina, kes on hetkel oma alagruppi napilt juhtimas, kuid vajab viimastes mängudes veel tulemusi, et edasi minna. Sealjuures on üks Ukraina-Šotimaa mäng selles mängus ülejäänud kahele voorule veel lisaks, mis tähendab, et need kaks meeskonda on erinevalt Iirimaast ja Armeeniast pidanud kolm kohtumist. Tõenäoliselt jagavad Ukraina ja Šotimaa kahes omavahelises mängus alagrupi võitja koha ära, samuti võib ellujäämisheitlust oodata viimase vooru Iirimaa-Armeenia matšist.

B2-alagruppMeeskondVäravate vahePunktid
1.Iisrael6:55
2.Island5:53
3.Albaania2:31
4.Venemaa

Kolmeliikmeliseks jäänud alagrupis on selge, et keegi peale Venemaa alla ei kuku, järgmiseks hooajaks tõuseb aga A-liigasse üks meeskond, keda võib pidada üllatajaks – selle positsiooni jagavad omavahel ära Iisrael, Island ja Albaania! Väike edu on sees Iisraelil, kuid võimalus on veel ka ülejäänud kahel meeskonnal. Albaanial on sealjuures peetud teistest üks mäng vähem.

B3-alagruppMeeskondVäravate vahePunktid
1.Bosnia ja Hertsegoviina6:48
2.Montenegro6:37
3.Soome5:54
4.Rumeenia1:63

Võrdlemisi üllatuslik A-liiga liige tuleb ka kolmandast alagrupist, kus hetkel on parimas positsioonis Bosnia ja Montenegro, kes kohe ka 23. septembril Bosnias Zenicas vastamisi lähevad. Välistada ei saa ka Soome edenemist, keda ootavad ees kohtumised kodus Rumeenia ja võõrsil Montenegroga, aga eelkõige peavad soomlased vaatama seda, et nad liigast välja ei langeks.

B4-alagruppMeeskondVäravate vahePunktid
1.Norra6:310
2.Serbia7:47
3.Rootsi5:63
4.Sloveenia3:82

Viimases alagrupis on parimas seisus Norra koondis, kes on viimases kahes mängus vastamisi Sloveeniaga võõrsil ja Serbiaga kodus. Sloveenia tundub hetkel olevat väljalangemissoosik, sest Rootsil on võrreldes juunikuuga selgelt ruumi juurde panna. Kõik jääb siin aga ilmselt samuti viimasele voorule – siis kohtuvad Norra-Serbia ja Rootsi-Sloveenia.


C-liiga: Leedut ähvardab Balti kaaslaste kurb saatus

C1-alagruppMeeskondVäravate vahePunktid
1.Türgi14:012
2.Luksemburg5:47
3.Fääri saared4:84
4.Leedu1:120

Türgi koondis on seni kogu Rahvuste liiga peale kõige paremas hoos olnud meeskond – neljast mängust neli võitu ja väravate vahe 14:0 räägivad enda eest. Alagrupi võit veel türklastel päris kindel ei ole – võimalus see kindlustada avaneb aga juba avamängus Luksemburgiga, kus Türgi vajab selleks kodus vaid viigipuntki. Tabeli teises otsas on keerulises olukorras Leedu, kes pole oma mängu üldse käima saanud ning on juba poole jalaga D-liigas. Neid päästaks ainult see, kui nad suudaksid viimased kaks mängu (kodus Fäärid, võõrsil Luksemburg) mõlemad võita.

C2-alagruppMeeskondVäravate vahePunktid
1.Kreeka7:012
2.Kosovo5:56
3.Põhja-Iirimaa4:62
4.Küpros2:72

Ainus meeskond kogu Rahvuste liiga peale, kes on oma alagrupi võidu juba kindlustanud, on neljast mängust neli võitu kogunud Kreeka, kes enam viimastes mängudes otseselt higistama ei pea, sest nende esikohta ei saa enam miski väärata. Nende seljataga läheb lahti aga põnev heitlus püsimajäämise nimel – Põhja-Iirimaa ja Küpros sealjuures enam omavahel vastamisi ei lähe, vaid kohtuvad mõlemad korra Kosovo ja korra Kreekaga. Kui palju mõjutab seda heitlust see, et Kreekal ei ole enam erilist motivatsiooni võita?

C3-alagruppMeeskondVäravate vahePunktid
1.Kasahstan6:210
2.Slovakkia3:36
3.Aserbaidžaan2:34
4.Valgevene1:42

Kolmandas grupis liigub hetkel üllatuslikult B-liiga kursil Kasahstan, kel õnnestus juba kaks korda Slovakkiat võita. Seetõttu vääraks kasahhide alagrupivõitu ainult see, kui Slovakkia või Aserbaidžaan kaks mängu võidaks ning kasahhid nii Valgevenele kui aseritele kaotaks. Segaseid aegu läbi tegev Valgevene näib siin olevat teel D-liigasse.

C4-alagruppMeeskondVäravate vahePunktid
1.Gruusia12:210
2.Põhja-Makedoonia7:47
3.Bulgaaria4:73
4.Gibraltar1:111

Viimases alagrupis on eraldunud kaks paari – Gruusia ja Põhja-Makedoonia võitlevad edasipääsu, Bulgaaria ja Gibraltar püsimajäämise nimel. Ilmselt otsustatakse siin asjad kohe esimeses mängus ära – 23. septembril on mõlemad võitluspaarid ka vastamisi.


D-liiga: Eesti ja Läti alagrupi võitmise kursil

D1-alagruppMeeskondVäravate vahePunktid
1.Läti10:212
2.Moldova6:57
3.Andorra3:64
4.Liechtenstein1:70

D-liiga esimeses grupis on lõpuks oma mängu käima saanud Läti, kes on kolmandat hooaega järjest Rahvuste liigas kõige nõrgemas seltskonnas, kuid pole seni suutnud sealt ennast välja rabeleda. Edasipääs peaks kuuevarbalistele nüüd olema vormistamise küsimus – neljast mängust neli kindlat võitu on nende positsiooni muutnud väga heaks ning edasipääsu kindlustamiseks piisab neil eelseisvates mängudes vaid sellest, kui nad avamängus Moldova vastu kaotust väldiksid. Viimane koht D-liigas enam riike kuhugi ei kukuta, seega ei saa siin püsimajäämisheitlusest rääkida.

D2-alagruppMeeskondVäravate vahePunktid
1.Eesti4:16
2.Malta4:26
3.San Marino0:50

Eesti alagrupi seisu teame hästi – ainsas algusest peale kolmeliikmelises Rahvuste liiga grupis oleme seni alistanud kodus San Marino ja võõrsil magusast üleminutite väravast Malta – nüüd tuleb kodus Malta vastu kaotust vältida ning olemegi kuiva jalaga kodus. Kui peaksime Maltale kaotama, siis ei tohi me seda teha rohkem kui üheväravaliselt – üheväravalise kaotuse korral tuleb meil aga viimases mängus San Marinot võõrsil vähemalt kahe väravaga võita, et alagrupis siiski võit ja edasipääs C-liigasse kindlustada.