US Open 2022: kas Serena Williamsi karjäär lõpeb eestlanna vastu?

See aeg on taas käes – augusti viimastel ja septembri esimestel päevadel peetakse USAs New Yorgis tenniseaasta viimane suure slämmi turniir US Open. Just nendel kõvakattega väljakutel selgitatakse välja, kes saab hooaja lõpusirgele vastu minna kõige sirgema seljaga – aga seekordne US Open on eriline ka selle poolest, et seal lõpetab oma tohutult pika ja eduka karjääri moodsa perioodi naiste tennise suurim valitseja Serena Williams.

40aastane Williams on pärast mõne aasta tagust lapse sündi olnud hädas tervisemurede ja vigastustega ning teravaimasse tippu pole tal juba päris tükk aega asja olnud – aga võib arvata, et karjääri loojangul toetab kodupublik teda meeletult ning juba see annab talle tavapärasemast rohkem jõudu juurde. Lisaks üksikmängule teeb Serena kaasa ka paarismängus, kus turniiri korraldajad andsid talle ja 42aastasele õele Venusele wild card’i pääsme. Tasub rõhutada, et tegu on ühe läbi aegade parema paarismänguduoga: Serena ja Venus on kahekesi võitnud 14 suure slämmi paarismänguturniiri ja tulnud kolmel korral olümpiavõitjaks.

Mida tänavuselt US Openilt oodata, keda pidada peamisteks soosikuteks ning kuidas võiks käsi käia Eesti tennisistidel? Betsafe’i blogi teeb kõigest olulisest ülevaate!

Naiste tennis uue valitseja ootel

Kui vahepeal juba tundus, et noor poolatar Iga Swiatek hõivab Ashleigh Barty lõpetamise tõttu vabaks jäänud naiste tennise valitseja trooni täiesti raudkindlalt endale, siis kaotus Wimbledoni kolmandas ringis viitas sellele, et päris võitmatu 21aastane Swiatek veel ei ole. Sellest hoolimata tuleb tõdeda, et pika puuga maailma esireketiks olev poolatar on selgelt suurim võidusoosik ka US Openi eel, kuigi varasemalt on ta parimal korral seal jõudnud ainult neljandasse ringi. Betsafe’is on Swiateki võidukoefitsiendiks turniiri eel 4,50, mis on omajagu suurem kui Wimbledoni eel, kuid siiski hinnatakse just teda selgelt turniiri suurfavoriidiks.

Swiateki järel on koefitsientide põhjal soosikuks number kaks kogenud Simona Halep, kelle karjäär on viimase poole aasta jooksul taas õiges suunas liikunud. Wimbledonis jõudis Halep poolfinaali ning näitas juba tennist, mis sarnanes tema paremate päevade mänguga. Halepi võidukoefitsiendiks on Betsafe’is 8,50.

Halepi järel on aga väikestviisi tühimik, mille järel tulevad juba üksteise järel päris suur hulk mängijaid, kelle võiduvõimalusi hinnatakse suures plaanis enam-vähem võrdseteks. Kolmandat kohta jagavad kodupubliku lemmik Coco Gauff (17,00) ja Caroline Garcia (17,00), kaugele ei jää ka Arina Sabalenka (19,00) ja Wimbledoni võitnud Jelena Rõbakina (21,00). Maailma teine reket Anett Kontaveit, kes ei ole suure slämmi turniiridel seni väga suuri tegusid teinud, on aga saadaval näiteks võidukoefitsiendiga 51,00, mis pakub väga head väärtust – näiteks Serena Williamsi võimalusi (41,00) hinnatakse eestlanna omadest paremateks! Kokku on Kontaveit koefitsientide järgi vaadates soosikute järjekorras alles 23. kohal, mis näitab hästi ära selle, et kuigi WTA edetabel on üldjoontes väga hea indikaator, ei näita see siiski päris kõike.

Kui kaugele võiksid jõuda eestlannad?

Kui vahepeal said Eesti tennisesõbrad nautida tõsiasja, et suure slämmi turniiril olid asetatud nii Anett Kontaveit kui Kaia Kanepi, siis US Openil päris nii hästi ei läinud – kuigi Kontaveit on endiselt kõrge teise asetusega, jäi Kanepi napilt asetatud mängijate seast välja, kuid alustab siiski kenasti põhitabelist.

Kanepi võib ka vähemalt avaringi loosiga küllaltki rahule jääda: tema vastaseks on tšehhitar Tereza Martincova, kes asub WTA tabelis 69. kohal ning pole varem suure slämmi turniiridel kordagi teisest ringist kaugemale jõudnud. Ülikogenud Kanepi võib edasipääsu korral aga teises ringis vastamisi minna kuuenda asetusega Arina Sabalenkaga, kes kuulub turniiri soosikute sekka – samas teame hästi, kui osav on Kanepi läbi aja olnud suurturniiride esimestes ringides soosikute alistamisel. Seega tuleb Sabalenkal alt hoida! Esmalt peavad aga mõlemad naised mõistagi oma esimese ringi kohtumise võitma – Kanepi võidukoefitsient Martincova vastu on 1,45, Sabalenkal Catherine Harrisoni vastu vaid 1,07.

Teise asetusega Anett Kontaveidile tõi loos esimeses ringis vastaseks rumeenlanna Jaqueline Cristiani (WTA 76.), kelle kogemus suure slämmi turniiridelt piirdub varasemast vaid tänavu Austraalia lahtistel teise ringi jõudmisega. Paistab, et Kontaveit on teda suve alguse suure slämmi turniiridel häirinud koroonaviiruse järelmõjudest võitu saamas ning kui ta vähegi oma taseme välja mängib, ei tohiks Cristiani alistamine tema jaoks üle jõu käiv ülesanne olla – seda peegeldavad ka Betsafe’i koefitsiendid, mis annavad eestlanna võidukoefiks vaid 1,08.

Kontaveidi jaoks võib tõsiselt põnevaks minna aga teises ringis, kui talle võib väga tõenäoliselt vastu astuda ei keegi muu kui karjääri lõpetav Serena Williams ise – seda juhul, kui Kontaveit alistab Cristiani ning Williams saab samal ajal oma avaringi kohtumises jagu montenegrolannast Danka Kovinićist (WTA 80.). Sel juhul avaneks Kontaveidil fantastiline võimalus kirjutada oma nimi omapärasel moel tenniseajalukku – kui ta suudab Williamsit võita, lõpetaks ta sellega legendi karjääri, vähemalt üksikmängus! Meie mõistagi hoiame pöialt, et see kõik täpselt nii läheks – aga võib mürki võtta, et Williams naudib oma viimasel turniiril kodupubliku meeletut toetust ja energiat.


Meeste konkurents: Djoković jääb taas kõrvale

Meeste tennises, kus tippseltskond on üldiselt pisut stabiilsem, on peamised küsimused turniiri eel keerelnud taas Novak Djokovići üle, kes võitleb jätkuvalt koroonapiirangute ja vaktsineerimise vastu ning ei saa seetõttu USA riiki siseneda, et turniiril osaleda. Seetõttu jääb viimati Wimbledonis võidutsenud serblane taas ilma võimalusest oma suure slämmi turniirivõitude arvu kasvatada ning selles arvestuses Rafael Nadalist mööda minna. Hoopis Nadalil avaneb võimalus ise taas ainuliidriks tõusta, kui ta suudab kahe nädala jooksul terve püsida ning näidata sarnast mängu, nagu ta suutis aasta alguses Austraalias.

Kandidaate turniirivõidule on aga meeste tennise kohta seekord päris omajagu – tiitlit soovib kindlasti kaitsta esimese asetusega Daniil Medvedjev (võidukoefitsient 3,25), muidugi ka Nadal (4,50), aga uutest tõusvatest tähtedest näiteks Carlos Alcaraz (6,00) ja Stefanos Tsitsipas (13,00).

Wimbledonis finaali jõudmine on kõvasti langetanud ka Nick Kyrgiose võidukoefi (8,50), mida oleks siiski targem mitte puutuda – oma äärmise ebastabiilsuse tõttu on eluliselt väheusutav, et ta teist suure slämmi turniiri järjest suudaks nii pikalt fookust hoida, kaugele jõuda ja edukalt mängida. Seda enam, et Wimbledoni muruväljakud sobivad talle märksa paremini kui US Openi kõvakate. Väga labiilne võib väljakul olla ka Medvedjev, mistõttu pakub nendest arvudest parimat väärtust ehk just Nadali 4,50 – hispaanlase tervis on alati küsimärk, kuid ajalugu on näidanud, et enamasti suudab ta oma probleemidest üle olla ning oma vapustava mentaliteediga võidud ikkagi ära noppida.