UFC 254: kas Gaethjest on Khabib Nurmagomedovile vastast?

Foto: TT

Sel nädalavahetusel leiab aset MMA-aasta üks oodatumaid sündmusi: UFC 254 peamatšis astuvad Abu Dhabis oktagoni kergekaalu tiitlikaitsja Khabib Nurmagomedov ja väljakutsuja Justin Gaethje. Mida sellest matšist oodata ning kelle-mille peale teha oma panused? Võtame Betsafe’iga luubi alla nii põhimatši kui ka ühe kõrvallahingu ning vaatame üle!

Foto: TT

Õhtu peamatšis on vastamisi seni löömatu jõud – avaari rahvusest Khabib Nurmagomedov, kes on profikarjääri jooksul võitnud seni kõik 28 matši. Nurmagomedovi karjäär on seni kulgenud sisuliselt veatult: kuigi ringist väljas pruugib ta palju suud, suudab ta kogu oma juttu ka võideldes tõestada. Nurmagomedov tõusis kergkaalus UFC tiitlile 2018. aastal ning on seda tiitlit hoidnud juba kaks ja pool aastat – viimati käis ta ringis aga alles 2019. aasta septembris, mistõttu krooniti Gaethje vahepeal maikuus ajutiseks tiitlivöö hoidjaks. Nüüd on need kaks meest vastamisi, et sõna „ajutine“ selle kaaluklassi tiitli juurest eemaldada.

Suuri sõnu on selle matši kohta tehtud päris palju – päris kindlasti võib tegemist olla selle aasta põhimatšiga, aga kindlasti kuulub see ka antud kaaluklassi ajaloo vägevamate vastasseisude sekka. Juba pelgalt paberil on tegu võimsa kohtumisega, aga pisut süvenedes võib intriigi ainult juurde leida.

32-aastane Nurmagomedov on seni püsinud võitmatu ja peatamatu. Kindlalt on tema all alistunud näiteks Conor McGregor, Edson Barboza, Michael Johnson ja Rafael Dos Anjos. Hoolimata sellest, et tema löögid on aastate jooksul üha paranenud, on Nurmagomedovi tõeliseks trumbiks endiselt maadlus, kus talle kui endisele sambo maailmameistrile vastast sisuliselt ei leidu. Kui üheksa-aastaselt treeningul sõna otseses mõttes karuga maadlust harjutanud Nurmagomedov suudab matši muuta maadluseks, on vähestel vastastel üldse enam šanssi.

Teadmata mõjuga faktoriks on tõsiasi, et Nurmagomedov peab esimest korda ringi astuma nii, et tema nurgas ei ole tema isa – koroonaviirusesse nakatunud Abdulmanap Nurmagomedov suri juuli alguses vaid 57-aastaselt. Teadupoolest oli isa Khabibi jaoks karjääri algusest saati peamiseks treeneriks ja suurimaks eeskujuks.

Foto: TT

31-aastase Gaethje võitlusstiili võtab kõige paremini kokku ehk tõsiasi, et ta on UFC-s seni pidanud seitse matši – ning nendega endale korjanud koguni üheksa matšijärgset boonust! Erinevalt Nurmagomedovist ei ole ameeriklasel ette näidata seni laitmatut profikarjääri, sest ta sai vahepeal kaks järjestikust kaotust Eddie Alvarezilt ja Dustin Poirierilt. Sellest alates on Gaethje aga võtnud neli triumfi järjest – nendest viimane tuli UFC 249-l maikuus, kui ta Tony Fergusoni fantastilise võitluse järel alistas. Paljud eksperdid peavad seda siiani kogu senise aasta parimaks esituseks.

Kuigi Gaethje peamisteks tugevusteks on tema kiirus ning tugevate löökide kombinatsioonid püstivõitluses, oli ta ülikooli ajal ka väga korralikul tasemel maadleja. Kuigi on raske näha, et ta suudaks venelasele maadlemises vastu saada, võib ta ennast siiski seal teatud määral „elus“ hoida. Gaethje võitlusstiil on vaat et maailma kõige vaatemängulisem: kinnist ja passiivset võitlust siit kindlasti oodata ei ole. Ega Gaethjet siis ilmaasjata „The Higlightiks“ ehk sisuliselt Härra Tipphetkeks ei hüüta!

Mitte keegi ei soovi Nurmagomedoviga maadlema jääda ning vähesed on nõus Gaethjega püstijalu lööke vahetama asuda – just seetõttu ongi see vastasseis niivõrd oodatud ja MMA-sõpradele sedavõrd ahvatlevaks magustoiduks. Kas Gaethje suudab tõrjuda Nurmagomedovi katseid ameeriklane pikali tõmmata ning püstivõitluses pikema kõrre tõmmata? See on võimas kokkupõrge erinevate võitlusstiilide vahel, see on mõnes mõttes suisa vastandite heitlus.

Hoolimata sellest, et Nurmagomedov on seni igas suures vastasseisus suutnud oma mänguplaani vastasele peale suruda ning maadeldes võit saavutada, siis oleme varem näinud, et venelast on võimalik siiski löökidega rünnata. Johnson ja Poirier suutsid näiteks mõlemad Nurmagomedovi mõneks ajaks löögiseeriatega taganema sundida, kuid ülivisa avaar suutis nad siiski lõpuks alistada. Tema plaan näeb ette matši tempo kontrollimist ja Gaethje maha tõmbamist.

Gaethje võimalik tee võidule on aga tunduvalt vaatemängulisem ning tähendaks seda, et ta suudab ennast Nurmagomedovi haardest kaugel hoida ning distantsilt teravate ja kiirete löökidega vastast rünnata. Kui ta suudab oma löökidega Nurmagomedovi lõua üles leida, võib juba kõike juhtuda. Gaethje on tegelikult parem maadleja kui paljud arvavad ning koefitsiente vaadates on tema võidul väga hea väärtus – seega tasub oma sümboolsed summad just nimelt tema võidule asetada.

Kuigi Gaethje kostitab püstivõitluses oma vastaseid löökidega päris tihti, on murettekitav tõsiasi, et ta saab selle juures ka ise päris palju pihta – ning oma maadlusoskuste juures on Nurmagomedovil tegelikult ka igati kvaliteetne löögitehnika. Samas oskab Gaethje päris hästi haarde eest põigelda – kui Nurmagomedovil peaks vastase maha saamisega aega minema, peab ta ehk liiga palju energiat kulutama, mis annaks omakorda võimaluse Gaethjel hoopis ennast kehtestada.

Suure matši puhul pakub Betsafe oma klientidele ka suurepärast pakkumist: kui teed Khabib vs Gaethje matšile mängueelse panuse ning peaksid selle kaotama, maksab Betsafe omalt poolt esmaspäeval sulle kaotatud panuse kuni 30 euro suuruses ulatuses tagasi! Riskivaba panuse kasutamiseks tuleb esmalt pakkumisega liituda.

Foto: TT

Õhtu eelviimase kohtumises on vastamisi 29-aastane Robert Whittaker ja 36-aastane Jared Cannonier – tegu võib vabalt olla matšiga, mis otsustab selle, kes saab järgmisena keskkaalu tiitlimatšis Israel Adesanya vastu kätt proovida.

Whittaker kaotas tiitlivöö Adesanyale pisut üle aasta tagasi ning pidi Cannonieriga esmalt kohtuma märtsis, kuid toona lükati matš edasi, sest Whittaker tegeles toona läbipõlemise vältimisega. Nüüd on ta ennast kogununa tagasi ning võit Darren Tilli üle andis talle enesekindlust veelgi juurde.

Vanem Cannonier alustas karjääri raskekaalus, liikus siis edasi kergraskekaalu ning on nüüd keskkaalus edu leidnud – kui raskekaalus jäi tema saldoks 1-1 ning kergraskekaalus 2-3, siis keskkaalus on ta seni võitnud kõik kolm UFC heitlust vastavalt David Branchi, Anderson Silva ja Jack Hermanssoni vastu, tõestades ennast ohtliku võitlejana.

Whittakeril on suurepärane vastupidavus ning ta suudab tagasi tulla ka rasketest seisudest, mis peaks teda selles lahingus kõvasti aitama. UFC-s pole ta veel kordagi kaotanud, kui asi on läinud kohtunike otsuse peale. Cannonieril on küll all kolmematšiline võiduseeria nokautidega, mis teeb ta ehk koefide järgi soosikuks, kuid siin oleks targem hoopis nooremale Whittakerile panustada. Neist kolmest võidust kaks tulid ju 37-aastase Branchi ja 44-aastase Silva vastu – ainult võit Hermanssoni üle tasub siin arvestamist

MÄRKSÕNAD

SHARE