Meistrite liiga alagrupiturniiri võitjad ja kaotajad

Kõigi aegade kõige tempokam ja tihedam Meistrite liiga alagrupiturniir on nüüd läbi saanud – kuus vooru mängiti maha vaid kahe kuuga ning peatselt algavale MMi pausile lähevad 16 klubi teadmises, et kevadel ootavad neid Meistrite liiga kaheksandikfinaalid.

Betsafe’i blogi toob välja alagrupiturniiri suurimad võitjad ka kaotajad!

Võitja: Donetski Šahtar

Hoolimata sellest, et ainus Meistrite liigas osalenud Ukraina klubi ei pääsenud alagrupist edasi, võib nad siiski suures plaanis võitjaks lugeda. Mitte keegi ei osanud ju Šahtarilt sel hooajal midagi erilist loota – sõja tõttu poolikuks jäänud eelmine hooaeg, kodumängud Varssavis ja leegionäridest peaaegu tühjaks jooksnud meeskond tegid Šahtarist alagrupis Real Madridi, RB Leipzigi ja Celticu järel sisuliselt autsaideri, kuid elu näitas hoopis vastupidist: avavoorus saadud 4:1 võit Leipzigi üle jäi küll ainsaks, kuid viigid Celticu ja Realiga jätsid Ukraina tiimi viimase vooruni edasipääsumängu sisse. Lõpuks saldoks kolmas koht ja eurohooaja jätkumine Euroopa liigas.

Selgelt õigustas end ka risk, mille Šahtar võttis suvel üleminekuturul: kuigi 21aastase Mõhailo Mudrõki eest pakuti Šahtarile suvel kümneid miljoneid eurosid, lükati kõik pakkumised tagasi, sest usuti, et Mudrõk aitab neid sel hooajal Meistrite liigas ning suurendab sellega veelgi oma turuväärtust. Täpselt nii ka läks – ei maksa imestada, kui mõni tippklubi käib Ukraina koondislase eest juba talvel välja enam kui 50 miljonit…

Kaotaja: Torino Juventus

Siin pole vist vaja pikalt heietada. Hooaega väga suurte lootustega alustanud ja kunagise peatreeneri Max Allegri tagasi toonud Juve läks Meistrite liigas lati alt niivõrd suure varuga läbi, et see oli suisa piinlik. Neljast mängust PSG ja Benfica vastu neli kaotust. Kahest mängust autsaider Haifa Maccabi vastu… üks võit ja üks kaotus! Palju ei jäänud puudu, et viimases voorus oles Juve alagrupis suisa viimaseks jäänud ning isegi Euroopa liiga kohast ilma jäänud.

Paistab, et klubi juhtkond leiab, et nad ei saa endale Allegri vallandamist lubada. Ühel hetkel võib aga kätte jõuda moment, kui nad ei suuda endale hoopis Allegri jätkamist lubada…

Võitja: Portugali jalgpall

Kaheksa alagrupivõitja seast leiame kolm Inglismaa klubi ning ühe klubi Saksamaalt, Hispaaniast ja Itaaliast… ning kaks Portugali meeskonda! Kui Benfica suutis napimast napimalt (viimases voorus vajati selleks Haifa Maccabi vastu 6:1 võitu ja PSG-d edestati ainult selle poolest, et nad suutsid kõikide alagrupimängude peale lüüa rohkem võõrsilväravaid) edestada PSGd ja oli selgelt parem ka Juventusest, siis Porto mängis ennast esikohale alagrupis, kus nende seljataha jäid Club Brugge (samuti üks alagrupiturniiri suurimatest võitjatest!), Leverkuseni Bayer ja Atletico Madrid.

Edasipääsust ei jäänud sealjuures sugugi kaugele ka Lissaboni Sporting, kes aga viimase vooru põnevuslahingus Frankfurdi Eintrachtile alla jäi ning lõpuks Euroopa liigaga leppima peab.

Kaotaja: Hispaania jalgpall

Kui veel kümmekond aastat või vähemgi tagasi puudusid sisulised argumendid väitmaks, et Hispaania klubijalgpall ei ole Euroopa tugevaim, siis tänavune Meistrite liiga hooaeg oli Hispaania klubide jaoks lausa ehmatavalt kehv. Ainsa (!) Hispaania tiimina pääses alagrupist edasi tiitlikaitsja Real Madrid, kel tuleb nüüd kogu riigi klubivuti lippu kõrgel hoida, kuid ülejäänud Hispaania klubid kukkusid kolinal läbi.

Alagrupiturniiri eel võis arvata, et Atletico Madridil vedas loosiga jõhkralt: vastased Porto, Club Brugge ja Leverkuseni Bayer tähendasid seda, et ühtegi tõelise Euroopa suurega Atletico rinda pistma ei pidanud. Avamäng Porto vastu isegi võideti, ent järgmisest viiest kohtumisest teeniti vaid kaks punkti ning jäädi alagrupis suisa viimaseks, eemale isegi Euroopa liigast.

FC Barcelona sattus surmagrupis kokku Müncheni Bayerni, Milano Interi ja Plzeni Viktoriaga ning rihtis sellest hoolimata selgelt edasipääsu, kuid kaks dramaatilist mängu Interiga (kaotus ja viik) ning kindlad allajäämised Bayernile tõmbasid nendele plaanidele kriipsu peale. Kõigele lisaks tähendab Meistrite liigas põrumine niigi viimase vindi peale tõmmatud rahakotiga klubile järjekordset rahalist suurpõntsu.

Manchester City, Dortmundi ja Kopenhaageniga samasse gruppi sattunud Sevilla võimalused olid ehk Hispaania tiimidest kõige väiksemad, kuid ka nende võimalusi võis pidada korralikeks – paraku said nad kuuest mängust vaid ühe võidu ning suurde mängu ei sekkunud.

Neljast üks edasipääs on Hispaania klubijalgpalli jaoks tohutu maineline hoop.

Võitja: Napoli

Euroopa selle hooaja üks kuumemaid meeskondi näitas kogu maailmale, mis puust nad tehtud on, kui avavoorus Liverpooli kodus lausa 4:1 tuuseldati. Viiest mängust viis võitu olid Napoli jaoks alagrupi võidu juba sisuliselt kindlustanud, kui viimases voorus Liverpoolilt kogu hooaja esimene kaotus vastu võeti. Sellest polnud lugu.

Ka Serie A-s liidrikohta hoidev Napoli teeb seda kõike olukorras, kus suvel jäädi ilma paljudest senistest kogenud põhitegijatest. Paljud arvasid, et Luciano Spalletti meeskonda ootab vaheaasta – võta näpust! Julge, ründava ja konkreetse jalgpalliga on nad sel hooajal võitnud palju südameid.

Kaotaja: Rangers

Napoli, Liverpooli ja Ajaxiga ühte alagruppi sattunud Rangers võis küll keerulist loosi kiruda, kuid eelmise hooaja Euroopa liiga finalistilt oleksid paljud oodanud tunduvalt enamat. Kuuest mängust kuus kaotust väravate vahega 2:22 (!) tähendas seda, et Rangers sai enda nimele soovimatu rekordi: nimelt ei ole mitte ükski Meistrite liiga meeskond varem nii kehva alagrupiturniiri mänginud!

Suurt abi ei olnud Rangersile isegi kodusest Ibroxi staadionist. Liverpooli vastu mindi seal küll mängu juhtima, kuid laguneti seejärel päris kapitaalselt, saades lõpuks 1:7 tappa. Vahetusest sekkunud Mohamed Salah lõi selles kohtumises sealjuures Meistrite liiga ajaloo kiireima kübaratriki, skoorides 76., 80. ja 81. minutil.

Ja Celticu fännid, ega teiegi olukord palju parem polnud! Tunduvalt mängitavamas alagrupis Real Madridi, RB Leipzigi ja Donetski Šahtari vastu saadi kokku kaks viigipunkti, väravate vahe 4:15 – viimane koht alagrupis oli ka nende saatus.

Võitja: lõpuminutite draama austajad

Alagrupiturniiril löödi kokku 304 väravat. Neist 11 protsenti ehk 34 löödi 85. minutil või hiljem. Mitmes alagrupis pandi ülihiliste väravate või olukordadega asjad ka paika – eriti dramaatiliselt jäi näiteks eelviimases voorus Atletico Madrid ilma üleminutite võiduväravast, mis oleks nende edasipääsulootused elus hoidnud, viimases voorus murdsid end hiliste tabamutega alagrupi võitjaks nii Benfica kui Tottenham. Eriliselt tasub aga välja tuua esimese vooru kohtumine Atletico ja Porto vahel, mis lõppes seisuga 2:1, aga kus kogu mängu esimest tabamust tuli oodata 90+1. minutini! Atleticole tõi seal võidu Antoine Griezmanni 90+11. minuti koll.

Kaotaja: Euroopa superliigast unistajad

Eelmise aasta kevadel suure uudispommina loodud Euroopa superliiga projekt kukkus õnneks läbi, kuid kolm klubi – Real Madrid, Barcelona ja Juventus – hoiavad sellest mõttest endiselt kangekaelselt kinni. Kui Real on jätkuvalt ka Meistrite liigas tõeline suurjõud, siis Juventuse ja Barcelona käekäik on olnud sellest vaatevinklist lausa tragikoomiline. Barcelona jääb Meistrite liiga 16 parema seast välja teist hooaega järjest, Juventus on aga viiel järjestikusel Meistrite liiga hooajal välja langenud vastavalt Amsterdami Ajaxi, Lyoni, FC Porto, Villarreali ja Benfica vastu. Viis klubi, keda Juventuse president Andrea Agnelli superliiga väärilisteks ei pidanud…