Jalgpalli EM 2024: alagrupid, ajakava, ennustused

Märtsikuised koondisemängud aitasid pusle lõplikult kokku panna: nüüdseks on välja selgitatud kõik 24 meeskonda, kes hakkavad sel suvel Saksamaal toimuval jalgpalli EMil madistama. Betsafe’i blogi teeb natuke vähem kui kolm kuud enne suure vutipeo algust ülevaate – siit leiad kõik olulise, mida EM 2024 kohta teadma peaksid!

EM 2024 alagrupid

EM-finaalturniiri alagrupiloos toimus tegelikult juba 2. detsembril, ent siis jäid kolm kohta 24st tühjaks – need täideti just nimelt nüüd märtsikuus toimunud play-off mängude võitjatega. Kuus neljaliikmelist alagruppi on järgnevad:

A-grupp
Saksamaa, Šotimaa, Ungari, Šveits

Saksamaa ettevalmistus turniiriks on viimase paari aasta jooksul olnud kõike muud kui lobe, ent märtsis saadud võidud Prantsusmaa ja Hollandi üle annavad Julian Nagelsmanni tiimile koduse turniiri eel lõpuks vajalikku enesekindlust. Toni Kroos on meeskonna juures tagasi ning nende alagrupp ei kujuta endast midagi väga pöörast – kõik on küll selgelt ühe mängu lõikes üllatusvõimelised meeskonnad, kuid kui Saksamaa üle mitme turniiri enda taseme lõpuks välja mängib, peaksid nad siiski edasi sammuma. Ülejäänute vahel võib minna aga tõeliselt põnevaks heitluseks, sest üht teisele eelistada on sellest kolmikust väga keeruline.

Betsafe’i koefitsientide järgi on samuti Saksamaa selle grupi selge soosik (alagrupi võidu koefitsient 1,40, edasipääs 1,05) – grupi võidu koefide osas järgnevad Šveits (6,50), Ungari (7,50) ja Šotimaa (9,00).

B-grupp
Hispaania, Horvaatia, Itaalia, Albaania

Naljakas on meenutada, et selles loosipotis oli teise asetusega Albaania… Loosiga neil igatahes ei vedanud, sest nad said vastu kolm tõelist vutiriiki. Albaania on selgelt selle grupi autsaider, aga seda, kuidas esimesed kolm omavahel sotid selgeks teevad, saab olema aga väga huvitav jälgida. Tuletame meelde, et kuuest alagrupist neljas pääseb edasi kaheksandikfinaali ka kolmanda koha omanik!

Suurimaks soosikuks grupivõidule peavad Betsafe’i analüütikud Hispaaniat (1,65), järgnevad Itaalia (3,75), Horvaatia (5,00) ja Albaania (20,00).

C-grupp
Sloveenia, Taani, Serbia, Inglismaa

Selles alagrupis on selgelt kõik pilgud suunatud Inglismaa peale. Märtsikuised sõpruskohtumised ei olnud liialt veenvad, samas on Inglismaa materjal üliheade noorte mängijate kujul tõeliselt üle prahi. Ükski kolmest vastasest ei tohiks siin inglastele paberil vastu saada, aga õnneks ei mängita jalgpalli paberil. Inglaste seljataga peaks ülejäänud nelja vahel minema kõvaks madinaks: taanlaste kasuks räägivad kogemused, serblaste kasuks mängijate individuaalne talent ja Sloveenia kasuks nooruslikkus.

Pole ka ime, et inglased on siin suurimaks grupivõidufavoriidiks – nende alagrupivõit tooks täpsele panustajale raha tagasi 1,40-kordselt. Järgmise kolme seast on parimad šansid Taanil (5,00), siis Serbial (9,00) ja Sloveenial (10,00).

D-grupp
Poola, Holland, Austria, Prantsusmaa

Just see oleks alagrupp, kuhu oleks märtsikuise jalgpalliime korral sattunud Eesti koondis. Olgem ausad, tegu on selgelt tugevaima alagrupiga sel EMil, sest nii Holland kui Prantsusmaa alustavad turniiri tiitlimõtetega, Austria on viimastel aastatel leidnud üpris kõrgel tasemel stabiilsuse ning ka Poola on aastast-aastasse olnud suurturniiridel kohal, kuigi teab mis edukad nad viimasel kümnendil olnud ei ole. Prantsusmaa ja Holland on küll selle grupi soosikud, kuid tase on üsna ühtlane ning ükskõik milline järjestus ei oleks selle neliku puhul sensatsioon.

Kahe tõeliselt suure seast on koefitsientide järgi eelistatum Prantsusmaa (1,56), kelle grupivõitu hinnatakse selgelt tõenäolisemaks kui Hollandil (3,75). Austria (9,00) ja Poola (12,00) jäävad juba kaugemale.

E-grupp
Belgia, Slovakkia, Rumeenia, Ukraina

Selgelt kõige nõrgem alagrupp – Belgia, kes ei paista olevat enam nii kõva kui veel viis-kuus aastat tagasi, sai vastaseks kolm meeskonda, kellelt üheltki ei oodata eriti kaugele jõudmist. Veel nõrgemaid vastaseid oleks belglastel olnud keeruline oodata ning kui nad siit edasi ei peaks pääsema, oleks see juba tohutu üllatus. Play-off’i kaudu 24 sekka jõudnud Ukrainal on samuti hea šanss keskmike Slovakkia ja Rumeenia vastu edasi minna.

Pole ime, et Belgia on kogu alagrupiturniiri peale suurim soosik oma gruppi võitma (1,32). Ukrainat hinnatakse tugevuselt teiseks (6,50), Rumeeniat kolmandaks (8,00) ja Slovakkiat nõrgimaks (12,00).

F-grupp
Türgi, Gruusia, Portugal, Tšehhi

Ka 2016. aasta Euroopa meistril Portugalil alagrupiga vedas, sest ükski nende vastastest pole viimasel ajal suurturniiridel midagi märkimisväärset korda saatnud – Gruusia jõudis suurturniirile aga üldse esmakordselt. Grusiinidelt on raske edasipääsu oodata, nii et võib arvata, et Tšehhi ja Türgi jagavad siin ära teise ja kolmanda koha saatuse.

Portugal on siin selge soosik gruppi võitmaks (1,40), järgmisena hinnatakse Türgi šansse (5,00), siis tulevad Tšehhi (7,00) ja autsaideri rollis Gruusia (15,00).

EM 2024 ajakava

Millised kuupäevad tasuks puhkuseks sättida, töölt vabaks võtta või muid suuremaid toimetusi nendele mitte planeerida?

14. juuni, 22.00: turniiri avamäng (Saksamaa-Šotimaa)

14.–26. juuni: alagrupiturniir

29. juuni – 2. juuli: kaheksandikfinaalid

5.-6. juuli: veerandfinaalid

9.-10. juuli: poolfinaalid

14. juuli, 22.00: EM-finaal Berliinis

EM 2024 ennustused: kes sõidab Saksamaale favoriidina number üks?

Betsafe’i koefitsiente vaadates hakkab silma, et turniiri eel eristuvad teistest kaheksa meeskonda, keda võiks pidada reaalseteks tiitlinõudlejateks – need on meeskonnad, kelle võidukoefitsient jääb alla 20,00. Ülejäänutel on see juba 40,00 ja suurem, nii et nende puhul oleks see juba paras ime.

Kaheksa suurfavoriidi seas on omakorda kolm meeskonda, kelle võiduvõimalusi hinnatakse nii kõrgelt, et nende koefitsiendid jäävad alla 10 – nendeks on Inglismaa (4,25), Prantsusmaa (4,50) ja korraldajamaa Saksamaa (7,00). Järgmine viisik koosneb Hispaaniast ja Portugalist (mõlemad 10,00), Belgiast ja Itaaliast (mõlemad 15,00) ja Hollandist (17,00).

Mõnes mõttes võiks nende koefide seast kõige paremaks väärtuseks pidada Hispaaniat ja koefi 10,00 – nende mängijate individuaalset kvaliteeti ei ole põhjust küsimärgi alla panna ning meeskonnas on olemas selged liidrid ja absoluutse maailmaklassi mängijad – keskväljameest Rodrit võib ilma igasuguse liialduseta pidada üldse vaat et parimaks poolkaitsjaks maailmas. Nende viimased turniirid on küll pigem ebaõnnestunud, ent ehk olid need just praegusele põlvkonnale vajalikud kogemused, mis viivad tulevikus võitudeni?

Kahe suurima soosiku, Inglismaa ja Prantsusmaa võrdluses võiks hästi kerge eelise anda siiski prantslastele, kes on näidanud varasemalt võimekust ka suurturniire võita – inglased on küll olnud võrdlemisi stabiilsed, kuid eelmine EM oli seni ainus, kus nad finaali suutsid jõuda. Prantsusmaa mängis oma teises järjestikuses MM-finaalis aga vähem kui poolteist aastat tagasi, olles ka enne seda 2016. aastal EM-finaali jõudnud. Kõik jalgpalli EM 2024 ennustused saad teha meie kodulehel!